sale kleertjes header
Zwanger Worden

Is een zwangerschap besmettelijk, of is dit onzin?

Je ziet het heel vaak binnen hechte vriendengroepen, als er één stel aan kinderen begint, volgen de anderen al snel. Zo ontstaan er ware babybooms bij vriendinnen. Is dat gewoon toeval, of is een zwangerschap besmettelijk?

conceive plus discreet online bestellen banner

Is een zwangerschap besmettelijk?

Je hebt het misschien wel eens gehoord: een zwangerschap is besmettelijk. Als een soort van epidemie besmet de ene vriendin de andere en voor je het weet zijn ze allemaal zwanger. Is dat toeval, overdreven of is een zwangerschap echt besmettelijk? Ik dacht altijd dat het lag aan de fase in je leven. Wanneer je eind 20 begin 30 jaar oud bent, komt er gewoon een moment dat je aan kinderen begint. Aangezien je vriendinnen van ongeveer dezelfde leeftijd zijn, is het logisch dat je samen zwanger bent.
Toch schijnen er andere factoren van invloed te zijn behalve in dezelfde levensfase zitten. Want wat blijkt? Een zwangerschap is echt besmettelijk!

Onderzoek naar gelijktijdige zwangerschappen

In 2014 is er een onderzoek uitgevoerd door American Sociological Review. In dit onderzoek werd onderzocht of een zwangerschap besmettelijk is bij vrienden. Maar liefst 1700 vrouwen werden gevolgd vanaf hun 15de.

Er werd ontdekt dat met name bij vriendinnen die elkaar al vanaf de middelbare school kenden, een zwangerschap zeer aanstekelijk kan werken. Als er iemand in de groep zwanger werd, volgende de anderen. Hierbij werd er een piek in zwangerschappen gezien na 2 jaar. Na die twee jaar nam het af. Het ging hier overigens om geplande zwangerschappen.

banner winkelpromo

Waarom is een zwangerschap dan besmettelijk?

De onderzoekers konden de volgende redenen ontdekken:

  1. Je kunt erg veel leren van een zwangerschap van een vriendin. Je ziet hoe het verloopt en hoe de bevalling wordt ervaren en hoe het is om ouder te zijn. Omdat het zo dichtbij is, hechten veel vriendinnen hier grote waarde aan en voelen ze zich zekerder om het zelf ook aan te gaan.
  2. Het gedrag van een vriendin beïnvloedt andere vriendinnen, en mensen hebben nu eenmaal de neiging zichzelf met anderen te vergelijken.
  3. Sommige besluiten de zwangerschappen af te stemmen om kosten en taken met elkaar te delen. Bijvoorbeeld oppassen of elkaar de kleertjes en meubeltje doorgeven.
  4. De overgang naar ouderschap brengt heel veel veranderingen met zich mee in iemands leven. Daardoor veranderen prioriteiten en vriendschappen. Vrienden willen dan niet achterblijven of buitengesloten worden omdat zij geen kinderen hebben en de anderen wel. Dus gaan steeds meer stellen voor een baby in jouw vriendengroep.

Ook het aantal kinderen is besmettelijk

Het onderzoek toonde aan dat een zwangerschap besmettelijk is, maar dat niet alleen. Ook het aantal kinderen dat men neemt wordt beïnvloed door je vrienden. Als je vriendinnen allemaal 2 kinderen hebben, is de kans groot dat ook jij kiest voor twee koters.

Hoe zit dat in jouw vriendinnengroep? Wordt ook de ene na de andere vriendin zwanger? Weet jij wat de meest vruchtbare dag van het jaar is?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019