“babydeals
Vruchtbaarheid

Zwanger worden met Clomid!

Vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn of starten met een IVF-behandeling krijgen vaak Clomid voorgeschreven. Dit middel helpt de eisprong op gang dankzij de werkbare stof clomifeen. Clomid levert vaak goede resultaten; 8 op de 10 vrouwen heeft een eisprong dankzij het middel. Lees hier hoe Clomid werkt en hoe het de kans op een zwangerschap kan verhogen.

blije doos banner

Hoe werkt Clomid?

Clomid is een medicijn die de werkbare stof clomifeen bevat en wordt voorgeschreven aan vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn. Clomifeen lijkt op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en stimuleert de hersenen om meer FSH aan te maken. Hierdoor gaan de eicellen in de eierstokken rijpen en wordt een eisprong in gang gezet. De vrouw wordt weer vruchtbaar en kan proberen zwanger te worden door geslachtsgemeenschap.
Clomid kan ook gebruikt worden tijdens een IVF-behandeling om ervoor te zorgen dat voldoende eitjes rijpen. Deze worden vervolgens door de gynaecoloog verzameld en in het laboratorium bevrucht.

Wie komt in aanmerking voor Clomid?

Clomid wordt voorgeschreven aan vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden of aan stellen die verminderd vruchtbaar zijn en een IVF-behandeling krijgen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Vrouwen die verminder vruchtbaar zijn, hebben meestal last van een cyclusstoornis waar niet tot weinig ovulaties in plaatsvinden. Allereerst wordt onderzocht wat de oorzaak is, hierbij wordt de vrouw onderzocht (bloed- en hormonenonderzoek) en het sperma van de man.
Ook de levensstijl en BMI wordt gecontroleerd. Bij vrouwen met onder- of overgewicht is de kans op slagen stukken kleiner en de kans op complicaties groter. Wanneer hiervan sprake is, zal waarschijnlijk geadviseerd worden om eerst veranderingen aan te brengen in de levensstijl en aan te komen of af te vallen, voordat er met de behandeling wordt gestart.

Een veel voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is PCOS (polycysteus ovarium syndroom). Bij deze aandoening zijn de eierstokken vergroeid waardoor de eicellen niet goed kunnen ontwikkelen en er ook (bijna) geen eisprong plaatsvindt. Clomid kan voor deze vrouwen een uitkomst bieden om alsnog zwanger te worden.
zwanger worden medicijnen

Zwanger worden met Clomid

Mag je starten met een Clomid behandeling (ook wel ovariële stimulatie genoemd) dan gaat het als volgt in zijn werk:

 • Je wacht je menstruatie af.
 • Je start met een 5-daagse kuur met Clomid vanaf de derde dag van je menstruatie. Dus wanneer je menstruatie begint op 5 april, start je op 7 april.
 • 5 Dagen achter elkaar slik je dagelijks een dosis Clomid. Op dag 7 van je menstruatie stop je met de kuur.
 • Mogelijk houdt een arts middels een echo bij of er voldoende eicellen rijpen, maar dit wordt vaak alleen gedaan bij een IVF-behandeling.
 • Als er een eisprong heeft plaatsgevonden is dit meestal rond de 14de dag van je cyclus. Het is belangrijk om een aantal dagen vóór je eisprong te starten met vrijen. Start hier bijvoorbeeld de 11de dag van de cyclus mee t/m de 15de dag. Vrij om de dag, elke dag is niet nodig want dit komt de kwaliteit van het zaad niet ten goede.
 • Meestal wordt er een week na de eisprong (die dus rond de 14de dag van je cyclus is) een bloedonderzoek verricht om te bepalen of er inderdaad een ovulatie heeft plaatsgevonden. Is dit niet het geval dan wordt er bekeken of er nog een kuur wordt gedaan of dat er misschien overgestapt wordt op een ander middel.

  Zwanger worden met dit medicijn geeft gelukkig vaak goede resultaten: bij 8 van de 10 vrouwen vindt er een eisprong plaats.

  Onthoud wel dat een eisprong niet altijd uitmondt in een zwangerschap. Deze kans is slechts 10 tot 20% per poging (net zoals bij de natuurlijke pogingen om zwanger te worden).

 • Is er een eisprong geweest, dan is het afwachten of het eitje bevrucht is en gaat innestelen. De kans op een tweeling of meerling is wel groter omdat meerdere eicellen zich kunnen ontwikkelen.

Vaak worden er 6 pogingen met Clomid gedaan. Mocht het dan nog niet gelukt zijn dan zal er een andere behandeling aangeboden worden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Clomid kopen zonder recept

Het middel is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Logisch ook omdat je eigenlijk niet zelf moet gaan experimenteren. Maar een kleine zoektocht op het internet laat zien dat je het toch online kan bestellen. Of je dit moet doen moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

Wat kan je nog meer doen om jouw kansen te vergroten?

De zwangerschap hangt niet helemaal af of het middel Clomid gaat werken of niet. Zelf kun je ook wat doen om de kans op een zwangerschap te vergroten:

 • Vrij op de juiste momenten: Zorg er echt voor dat je minstens vanaf de 11de dag van je cyclus (vanaf de dag dat je menstruatie is begonnen) om de dag vrijt met je partner. Niet elke dag, maar om de dag. Je bent dan het meest vruchtbaar.
 • Blijf na het vrijen nog even liggen: Ga na de seks niet meteen naar de wc, maar blijf nog even liggen zodat de meeste spermacellen de kans krijgen in de baarmoeder te komen.
 • Kies het juiste standje: Of het echt veel werkt is onbekend, maar het schijnt dat het missionaris standje en ‘op zijn hondjes’ de beste standjes zijn om een kindje te verwekken. Bij deze standjes zit de penis namelijk het diepste in de vagina.
 • Leef gezond: Dit geldt zowel voor jou als je partner. En met gezond leven wordt bedoeld: niet roken, drinken of drugs gebruiken. Eet gezond, beweeg (dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief) en probeer voldoende te slapen.
 • Vruchtbaarheid man: Om jullie kansen met Clomid nog meer te verhogen is het belangrijk dat je partner deze tips opvolgt om de vruchtbaarheid te verhogen.

Heeft iemand ervaring met Clomid? Wij horen het heel graag!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!