sale kleertjes header
Baby

Van tijgeren naar lopen

Tijdens de ontwikkeling van de baby maakt hij met name in het eerste jaar grote stappen: van alleen maar liggen naar omrollen. Van omrollen naar tijgeren of zitten en van tijgeren naar lopen of misschien eerst nog kruipen. Niet iedere baby loopt dezelfde stappen door. Sommige gaan van omrollen naar lopen en slaan alle stappen over. Ook is het lastig aan te geven wanneer je baby iets gaat doen. Maar mocht je toch een beetje willen weten wanneer niets op tafel meer veilig is, dan lees je hier meer informatie over de stappen ‘van tijgeren naar lopen’.

cheezzbaby banner

Hoe gaat een kind van tijgeren naar lopen?

Laat ik even bij het begin beginnen. Eerst zal een baby vooral liggen op zijn rug. Tussendoor is het belangrijk dat je jouw kleintje geregeld op het buikje legt (onder toezicht) zodat hij of zij de rugspiertjes kan trainen. Deze spieren zijn essentieel bij alle andere stappen (zoals zitten, tijgeren of leren kruipen) die nog gaan komen. De baby traint deze spieren door zichzelf omhoog te drukken.

  1. Stap 1: Van liggen naar omrollen

    Na een paar maanden alleen maar liggen, gaan baby’s zich wat meer bewegen zoals trappelen, wiebelen of op en neer schuiven als ze op het buikje liggen en oefenen met de armpjes. Baby´s kunnen vanaf 3 maanden oud al sporadisch een keer omrollen. Ze hebben dit echt onder de knie als ze 6 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf dan kunnen ze van de buik naar de rug en weer terug en voor je het weet rollen ze de hele kamer door. Leg je baby daarom altijd op een veilige plek neer zoals op een kleed op de grond of in de box. Zo kan je kind nergens vanaf rollen.




  2. Stap 2: Zitten en tijgeren

    Zodra je baby kan omrollen, is je baby sterk genoeg om te gaan zitten en dan bedoel ik zelfstandig gaan zitten. Dit is vanaf de 6de of 9de maand. Baby’s kunnen met een beetje hulp al wat sneller zitten. Het kan ook zijn dat je baby in plaats van proberen te zitten, eerst gaat tijgeren. Bij het tijgeren zet je baby zich af met de voetjes en trekt zichzelf vervolgens vooruit met zijn armen.

  3. libido banner
  4. Stap 3: Van tijgeren naar lopen

    Baby’s gaan vanaf de 6de maand proberen te tijgeren en van tijgeren gaan ze naar lopen, of ze gaan eerst kruipen en daarna lopen. Meestal proberen baby’s als ze tijgeren het buikje van de grond te krijgen door te kruipen of door middel van de berengang: je baby ‘kruipt’ op handen en voeten met daarbij de billen in de lucht.

    Om van tijgeren naar lopen te gaan, moet je baby eerst leren staan. Sommige baby’s kunnen als ze ongeveer 7 maanden oud zijn al staan met steun van een tafel (maar het kan ook zijn dat jouw baby later is). Ze zullen dan veel op en neer wiebelen. Deze fase van wiebelen kan soms wel weken duren. Heb dus geduld en laat je baby voorzichtig wennen.

    Vanaf ongeveer 10 maanden oud gaan baby’s zichzelf optrekken aan een meubelstuk en blijven dan staan. Pas vanaf het eerste jaar kunnen kinderen los staan en misschien heel langzaamaan de eerste stapjes zetten. Het proces van tijgeren naar lopen kan dus een aantal maanden of misschien zelfs een half jaar in beslag nemen.

Wat als er een stap wordt overgeslagen?

Het is helemaal niet erg als jouw baby een paar stapjes overslaat. Er zijn genoeg baby’s die van omrollen meteen naar lopen gaan en dus helemaal niet kruipen. Dat hoeft ook helemaal niet. Hoewel kruipen heel goed is voor je baby, maakt het niets uit als hij of zij deze stap overslaat (in tegenstelling tot wat sommige soms denken). Let er alleen op als je baby in plaats van kruipt op de billen schuift.

Billenschuivers kunnen mogelijk iets achter raken met de ontwikkeling omdat de spieren niet gelijkmatig worden belast. Gelukkig is dit bij slechts enkele baby’s het geval en ontwikkelen de meeste zich gewoon goed. Toch is het wel belangrijk om bij het consultatiebureau aan te geven dat je baby graag op de billen schuift.

Stimuleren of zelf laten ontdekken?

Sommige baby’s kunnen al tijgeren als ze 6 maanden zijn en gaan binnen een mum van tijd van tijgeren naar lopen. Andere hebben bij 9 maanden enkel het omrollen onder de knie en zijn nog heel ver verwijderd van lopen. De meeste kinderen lopen vanaf 1,5 jaar, maar het verschilt gewoon heel erg per kind.

In principe is het niet nodig om dagelijks je baby te stimuleren om vaardigheden onder de knie te krijgen. Je baby leert het heus wel, maar dan in zijn of haar eigen tempo.

Het enige wat heel belangrijk is, is dat je jouw baby regelmatig op het buikje legt zodat de spiertjes goed getraind worden. Deze stap is essentieel.

Daarnaast is het van belang dat je elke poging tot beweging hartelijk toejuicht. Laat je enthousiasme dus goed horen in je stem. Verder hoort het vanzelf te gaan, maar natuurlijk kun je jouw baby wel een beetje uitdagen. Bijvoorbeeld door een heel interessant speeltje net wat verder weg te leggen, zodat je baby wordt gestimuleerd in beweging te komen.

Ook kan je gezellig bij je baby op de grond zitten en tegen hem of haar kletsen terwijl je soms een beetje uit het gezichtsveld schuift. Hopelijk vindt jouw baby je zo interessant dat ze gaat mee bewegen.

kiekeboe beer

De kiekeboe beer! Leuk speelgoed voor de baby.

Merk je dat je kind probeert te gaan staan, dan kan je een beetje helpen. Maar houd het kort. Je kunt beter een paar minuten per dag iets stimuleren dan 1 keer per dag een half uur. Let overigens ook op de omgeving. Een gladde vloer is natuurlijk moeilijk om iets op te leren, schaf in dat geval een groot kleed aan dat je baby iets meer houvast biedt.

Hoe ging jouw baby van tijgeren naar lopen?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019