header banner hema
Bevalling

Tips voor een snel herstel na de bevalling!

Het herstellen van de bevalling doet je lichaam voor een heel groot deel zelf. Maar je zult je lichaam toch een handje moeten helpen. Dit doe je door in ieder geval rustig aan te doen. Maar welke dingen kan je nog meer doen voor een snel herstel na de bevalling? Gebruik deze tips!

beste babyfoon bol.com

13 Tips voor een snel herstel na de bevalling of keizersnede!

  1. Laat voor je zorgen!

    Sla hulp niet af, want waarom zou je? Wil iemand een pan soep voor je koken? Neem die pan soep dan lekker aan. Scheelt jou weer een poosje in de keuken en je kunt het altijd nog in de vriezer stoppen voor als het een keer zo uit komt.

  2. Laat je verwennen

    Misschien leek het je wel vreselijk, een kraamverzorgster in je huis (mij wel!). Probeer het los te laten, leer van haar tips en geniet van haar goede zorgen!

    Je gaat haar echt nog missen als ineens niet je bed elke dag verschoond is en je toilet heerlijk fris ruikt zonder dat je daar zelf iets voor hebt hoeven doen.

  3. Ga af en toe even liggen

    Niet alleen voor je rust, maar vooral voor je bekkenbodem. Je schakelt namelijk de zwaartekracht even uit, zodat je bekkenbodem even rust kan pakken. Die bekkenbodem heeft nogal wat te verduren gehad tijdens de bevalling en moet daar ook van herstellen. Heb je complicaties en moet je bed blijven na de bevalling? Lees dan deze tips om de bedrust te overleven!




  4. Neem zo weinig mogelijk de trap in de eerste dagen

    Vind jij het fijn om boven te blijven in je bed? Doe dat dan! Ben je toch meer het type dat lekker beneden wil zijn? Zorg dan dat je alles wat je nodig hebt beneden hebt liggen en niet onnodig de trap op en af hoeft.

  5. Geef aan wanneer je je bezoek zat bent

    En als je bezoek dat niet begrijpt hebben ze zelf geen kinderen of een bord voor hun kop. Kraamvisite is er om even de baby te bewonderen. Baby gezien, koffie op? Dahaag!

    Vind je dit lastig? Spreek dan met de kraamverzorgster of je partner af dat je een hint geeft als je er klaar mee bent. Dan kunnen zij dit klusje voor je opknappen en de visite richting de deur werken. Of gebruik deze smoezen om kraamvisite af te zeggen!

  6. monuta banner
  7. Eet gezond!

    De kraamverzorgster zal je waarschijnlijk verwennen met de mooiste fruitcreaties en dat is niet voor niets. Gezond eten helpt voor een snel herstel van de bevalling. Baby’s zijn vaak rond etenstijd ‘vervelend’ en daardoor zul je zien dat eten er voor jou bij in schiet. Probeer dat voor te zijn!

    Tip: Weet je dat je baby tegen half 6 behoefte aan mama-tijd heeft? Eet dan van tevoren al wat, dan doe je jezelf niet te kort.

  8. Rustig aan opbouwen

    Je kunt misschien niet wachten om lekker te wandelen met je baby in de kinderwagen. Zo trots als een pauw loop je een stukje. Vergeet alleen niet dat je ook nog weer terug moet! Begin daarom met een klein rondje, zo merk je snel genoeg wat je wel en niet aan kunt.

  9. Bespreek je gevoelens met je verloskundige

    En wees er eerlijk over. Je moet lichamelijk herstellen van de bevalling, maar ook geestelijk. Misschien is alles heel anders verlopen dan je gehoopt had. Of heb je een hele zware bevalling gehad en kijk je er helemaal niet positief op terug. Het is goed om dit te bespreken, zeker om te voorkomen dat je er alsnog bij een eventuele volgende zwangerschap last van krijgt. Lees eer over het Post Traumatisch Stress Syndroom.

  10. herstel na bevalling tips

  11. Doe bekkenbodem oefeningen!

    Je kunt hier het best al mee beginnen voor je gaat bevallen. Heel simpel: span voor 5 á 10 seconden je bekkenbodem aan. Doe eigenlijk gewoon alsof je je plas moet ophouden. En dat is ook precies waarvoor deze oefening bedoeld is: zodat jij ook na de bevalling nog gewoon je plas kunt ophouden. Kijk hier voor meer oefeningen voor de bekkenbodemspieren.

  12. Trek aan de bel als je denkt dat er iets niet goed is!

    Blijf niet te lang doorlopen met klachten omdat je denkt dat het er bij hoort. Beter een keer te vaak laten checken dan er maanden later achter komen dat er toch iets aan de hand was.

  13. Drink veel water en eet veel vezels

    Je zult enkele dagen na de bevalling weer naar het toilet moeten en dan niet om te plassen. Veel vrouwen vinden dit oprecht dood eng om te poepen na de bevalling.

    Door ervoor te zorgen dat je genoeg vocht en vezels binnen krijgt, dan is je ontlasting soepeler en vindt het gemakkelijker zijn weg naar buiten. Ga vooral niet persen (als je dat nog durft). Blijf rustig zitten met je rug iets bol en wacht tot alles er uit is. Veeg voorzichtig af, zeker als je hechtingen hebt.

  14. Ga slapen ’s middags!

    Zeker zo lang je kraamverzorgster er is en je die mogelijkheid hebt. Doe je gordijnen dicht, leg je telefoon weg en sluit je ogen.

  15. Geef jezelf de tijd

    Er is niemand die zegt dat jij een week na de bevalling weer boodschappen moet doen, of de ramen moet wassen. In principe ‘staat’ er gewoon 6 weken voor het herstellen van een bevalling. Mijn belangrijktste tip, wees een beetje lief voor jezelf en je lichaam. Ga ook niet eerder sporten dan die zes weken.

Lees ook: Hoe snel ben je vruchtbaar na de bevalling?

En als je weer op de been bent en de eerste weken gehad hebt moet je niet denken dat je meteen weer helemaal je eigen oude zelf bent. Ontzwangeren kan namelijk best even duren. Ongeveer net zo lang als jouw zwangerschap. Heb een beetje geduld, je lichaam heeft heel wat meegemaakt en te verduren gehad. Voor een spoedig herstel na de bevalling is rust gewoon het allerbelangrijkst!

Lees ook deze beauty tips voor na de bevalling!



welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019