luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Krentenbaard baby, hoe ontstaat het en wat is de behandeling?

Krentenbaard of kindzeer is een huidaandoening die vooral bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud geregeld voorkomt. Maar krentenbaard is ook een babykwaaltje dat ook bij baby’s vaak voorkomt. Het is vooral erg vervelend omdat het jeukt en besmettelijk is. Maar het is niet schadelijk voor je baby. Lees hier meer over deze infectieziekte en wat je kunt doen als je krentenbaard bij je baby constateert.

banner vitamine-D kind

Hoe herken je krentenbaard bij je baby?

De meest voorkomende vorm van krentenbaard is dat het begint met een rood plekje. Dit plekje wordt steeds groter en vervolgens gaat het open waarbij er geel vocht uit komt. Hierna droogt het in en kun je gele korstjes zien. Wanneer meerdere van deze plekjes rondom de mond zitten, lijkt het net een baard van krenten. Vandaar dus de naam.
krentenbaard baby symptomen




Dat is overigens ook de plek waar het meestal voorkomt: het gezicht en dan met name bij de neus en mond. Maar deze huidinfectie kan ook op andere plekken voorkomen. Deze vorm van krentebaard wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de Stafylokok aureus bacterie en in 20% van de gevallen door Streptokokken van Groep A.

Krentenbaard in de vorm van blaasjes

De tweede vorm van krentenbaard kenmerkt zich door grote blaren. Het begint vaak met een kleine blaar die vervolgens steeds groter wordt en makkelijk open barst. Wanneer de blaar is opengebarsten komt de onderliggende rode huid bloot te liggen. Deze huid is vaak wat nat. Deze vorm van de huidinfectie komt bij je baby voor in het luiergebied, bij de navel of bij de huidplooien.

Purelan zalf banner

Krentenbaard kind: hoe krijgen ze het?

Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën worden door mensen ‘gedragen’ in de neus en in de keel. Sommige mensen dragen de bacterie zonder er zelf last van te hebben. Iedereen kan het dus bij zich dragen en helaas is hier weinig aan te doen. Door aanrakingen, hoesten of zelfs praten komen de bacteriën in de lucht terecht. Deze bacteriën worden door anderen weer ingeademd en zo worden zij besmet.

Een andere manier om besmet te raken is als je de wondjes en de plekjes zelf aanraakt. De kans dat de bacterie zich daadwerkelijk tot krentebaard ontwikkeld is groter wanneer je kind al wondjes, muggenbultjes, eczeem of waterpokken heeft. Een lage weerstand van je baby of jezelf kan ervoor zorgen dat je sneller vatbaarder bent voor deze besmettelijke huidinfectie.

Is krentenbaard besmettelijk bij baby’s?

Krentenbaard is besmettelijk wanneer de wondjes nog niet zijn ingedroogd. Is het wondje nog aan het groeien, komt er nog vocht uit of voelt het nat aan? Op dat moment is de besmettingskans het grootste. Dit betekent overigens niet dat je jouw kind thuis moet laten, maar zorg wel dat het behandeld wordt!

Kan je besmetting krentenbaard voorkomen?

Om de besmetting bij je baby of kind te voorkomen of in ieder ervoor te zorgen dat het niet erger wordt kun je het volgende doen:

  • Voorkom aanraken en krabben. Is je kind ouder, leg dan uit waarom
  • Laat je kind regelmatig zijn of haar handen wassen
  • Houd de nagels kort en schoon
  • Was je kind minstens 1 keer per dag met gewone zeep
  • Laat je kind papieren zakdoekjes gebruiken als hij of zij moet niezen en gooi die meteen weg
  • Was de handen van je kind regelmatig en doe dit zelf ook
  • Geef je kind een eigen handdoek en vervang deze dagelijks
  • Informeer de klas of kinderdagverblijf over de krentenbaard van je kind
  • Zorg dat mensen in de omgeving ook geregeld hun handen wassen
  • Maak speelgoed, deuren, trapleuning etc. dagelijks even schoon

Plak GEEN pleister op de wondjes, dat kan het namelijk verergeren. Tevens drogen de blaasjes zo niet in. Pas wanneer de blaasjes zijn ingedroogd is het niet meer besmettelijk. De incubatietijd is 1 tot 3 dagen.

Krentenbaard baby: behandelen

Naast de stappen doorlopen om verdere besmetting te voorkomen is het goed om meteen je huisarts te bellen. Waarschijnlijk zal de huisarts een fusidinezuur crème voorschrijven of tabletten om de krentenbaard te behandelen. De crème zal driemaal per dag ingesmeerd moeten worden. Binnen een paar dagen zullen de plekjes al minder worden.

Lees ook: Sudocrem waar kan je het allemaal voor gebruiken?

Krentenbaard en zwanger: is het schadelijk?

Krentenbaard is nooit gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Het kan alleen leiden tot kraamvrouwenkoorts als de krentebaard is veroorzaakt door Streptokok van groep A en je net bevallen bent middels een keizersnede of een ruptuur of knip hebt gehad. Wel wordt het voor zwangere vrouwen afgeraden om nauw contact te hebben met kinderen die krentenbaard hebben.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019