sale kleertjes header
Slapen

Wat je wilt weten over het middagslaapje van de baby!

Het middagslaapje! Het ene kindje is er vanaf zijn tweede jaar niet meer aan toe. Maar sommige kleuters van 4 jaar willen eigenlijk nog slapen terwijl ze al naar school ‘moeten’. Het is zo verschillend per kind, hoeveel slaap hij nodig heeft. Dat de baby niet alleen ’s nachts slaapt, is vrij logisch. Maar hoe zit dat eigenlijk met het middagslaapje van de baby?

beste babyfles banner

Waarom is slaap zo belangrijk voor een baby?

Baby’s krijgen ontzettend veel prikkels binnen. Alles behalve jouw stem en geur is nieuw. En al die nieuwe indrukken kosten energie. Maar ook het groeien en ontwikkelen wat de baby constant doet is vermoeiend. Daarom moet je kindje gewoon heel veel slapen om de indrukken te verwerken en energie op te doen.

Tijdens het slapen worden er ook nieuwe verbindingen aangelegd in de hersenen van de baby. Als je kindje slaapt wordt er dus gewerkt aan zijn hersenontwikkeling en hij groeit. Mede daarom is slaap zo belangrijk. Baby’s en kinderen die constant te weinig slapen, hebben een grotere kans op ontwikkelingsstoornissen en minder goede schoolprestaties op latere leeftijd.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Ik weet dat de meeste kinderen tot een jaar of 3 nog wel een middagslaapje doen, maar deze blog gaat over baby’s dus ik ga hier alleen in op baby’s tot 1 jaar. Want hoewel ik onze kleine Myrah nog steeds mijn baby noem (ze is bijna 2,5) zijn ze dat toch officieel echt niet meer vanaf 12 maanden.

 • Pasgeboren baby

  Een kleine baby heeft eigenlijk zo’n 17 uur slaap per dag nodig. De baby zal ongeveer 45 minuten wakker zijn tussen twee slaapjes door. In de ideale wereld maakt de baby ’s nachts de langste ruk qua slaap, maar dat zal in de praktijk helaas wat tegenvallen.
 • Baby’s tussen de 3 en 6 maanden

  Op deze leeftijd heeft de baby ongeveer 15 uur slaap nodig. Vaak zijn dit 3 slaapjes overdag (van in totaal zo’n 6 uur) en slaapt je kindje de rest tijdens de nacht.

 • Baby’s tussen de 6 en 12 maanden

  Zij hebben ongeveer 14 uur slaap nodig. Dit komt vaak neer op 2 slaapjes van in totaal 4 uur overdag en de rest tijdens de nacht.

Lees ook: Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

banner vitamine-D kind

Slaapsignalen herkennen

Uiteindelijk blijft het middagslaapje van de baby het langst over van alle slaapjes die de baby doet. In het begin is er vaak geen touw aan vast te knopen. Toen mijn verlof was afgelopen, kon ik net een soort van een ‘programma’ opschrijven voor de gastouder en dat was bij beide baby’s zo.

Als je een slaapritme denkt te hebben, verandert het ineens weer. Let er vooral op of de baby al moe is. Dan is het namelijk tijd om te gaan slapen, hoe laat of vroeg het ook is.
Baby’s geven op 8 manieren aan dat ze moe zijn.

 1. Gapen
 2. Gebalde vuisten
 3. In de ogen wrijven
 4. Jengelen
 5. Kleine oogjes en staren
 6. Naar de oortjes grijpen
 7. Sloom of suf overkomen

Als je te lang wacht met de baby naar bed brengen voor het middagslaapje, zal hij oververmoeid raken en juist meer moeite hebben met in slaap vallen.

Hoe herken je een oververmoeide baby?

Als de baby te moe is, kan je dat al snel aan hem zien. Hij kan er bleek uit gaan zien en grote ogen opzetten. Ook raakt de baby geïrriteerd en vindt hij niets meer ‘leuk’. De kans dat hij heel druk gaat doen is groot, schoppen met de beentjes en zwaaien met zijn armpjes. Probeer deze situatie te voorkomen. Je kindje slaapt beter als hij niet oververmoeid naar zijn bedje wordt gebracht.

Lees ook: Waarom wordt een baby ’s avonds onrustig?
Van middagslaapje naar ’s nachts slapen

Je uiteindelijke doel zal zijn dat de baby ’s nachts slaapt en overdag steeds iets minder. Meestal worden de slaapjes overdag geleidelijk aan steeds minder en blijft het middagslaapje van de baby als laatste over. Probeer je kindje een dag en nacht ritme aan te leren door het ’s nachts donker te houden en overdag juist niet.

Overdag slapen met de gordijnen open is prima, goed juist! Ook is slapen in de kinderwagen voor een kleine baby helemaal niet erg. Door de geluiden om hem heen, leert hij meteen dat je kunt slapen zonder dat het muisstil is. Nog steeds doe ik overdag niet zachtjes als onze peuter slaapt. En daar slaapt ze prima op. Als je het in de nacht juist donker houdt (ook tijdens voedingen) en stil bent, zal je kindje sneller leren wanneer het dag en nacht is. Lees hier meer tips om van twee naar een slaapje te gaan of hoe je een baby langer kan laten slapen!

Hoeveel de baby slaapt en hoe is natuurlijk heel verschillend. Met Myrah liep ik zo’n 10 kilometer per dag omdat ze alleen in de kinderwagen of draagzak sliep. Maar Yinthe kon ik gewoon wegleggen en ze sliep, twee kinderen met twee verschillende slaapgewoontes. Nog steeds trouwens, dus alle richtlijnen zijn maar handvatten, want ieder kind is anders!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019