luieraanbiedingen header
Recepten

De lekkerste stamppot recepten voor in het najaar!

Het is herfst en de R zit weer in de maand. Hiermee is ook de tijd van stamppotten aangebroken. En hoewel ik heel erg van de zomer houd, ben ik ook wel gek op stamppot. De klassieke boerenkool stamppot is een echte powerfood als je zwanger bent. Maar er zijn er zoveel meer, daarom hebben we de lekkerste stamppot recepten voor in het najaar bij elkaar gezet. Ze lijken misschien een beetje vreemd, maar dat maakt ze juist extra lekker!

startersbox zwitsal banner

De lekkerste stamppot recepten voor in het najaar!

  1. Stamppot gekaramelliseerde witlof met geitenkaas

    Dit recept heb ik zelf bedacht en heeft zelfs ooit het stamppot recepten boek van Lidl gehaald! Dus daar beginnen we mee.

    • Benodigdheden: 1,25 kg kruimige aardappelen, 125 gram spekjes, 600 gram witlof, sap van 1 sinaasappel, 200 gram geitenkaas, 1 bosje basilicum. Een kookpan, koekenpan en stamper.
    • Bereidingswijze: Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze gaar. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan en zet ze apart. Bak hierna de witlofblaadjes aan in het vet van de spekjes. Doe het sinaasappelsap erbij en laat inkoken.

      Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Doe de witlof en spekjes erbij en roer dit door elkaar. Snijd de geitenkaas in blokjes en roer dit door je stamppot zodat het een beetje smelt. Als laatste voeg je de fijngesneden basilicum toe.

  2. Spinazie stamppot recept met ei en ham

    Spinazie is extra gezond voor zwangere vrouwen! Dat komt omdat het boordevol zit met ijzer en ijzer is nu eenmaal weer goed voor het aanmaken van extra bloed voor placenta en baby. Dus mocht je een ijzertekort hebben dan is dit een van de gezonde stamppot recepten voor jou!

    • Benodigdheden: 1,25kg kruimige aardappelen, 4 eieren, 4 eetlepels melk, 5 eetlepels mascarpone, 450 gram spinazie, 300 gram hamreepjes. Een koekenpan, kookpan en stamper.
    • Bereidingswijze: Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze. Klop de eieren los met de melk en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes of blokjes.

      Giet de aardappels af en voeg de mascarpone toe. Stamp tot een puree en zet dit op laag vuur. Voeg in delen de spinazie toe en laat slinken in de puree. Roer de ham reepjes en omeletblokjes erdoor.




  3. Italiaanse andijviestamppot

    • Benodigdheden: 1,25kg kruimige aardappelen, 2 eetlepel olie, 4 varkenssaucijzen, halve rode paprika, 100ml melk, 100 gram mascarpone, 3 eetlepels groene pesto, 400 gram andijvie.
    • Bereidingswijze: Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze. Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de saucijzen. Bak de laatste paar minuten de blokjes paprika mee.

      Giet de aardappels af, voeg de melk toe en stamp tot een puree. Roer de mascarpone erdoor, voeg de pesto en de paprikablokjes toe en roer alles door elkaar. Laat de andijvie in gedeeltes slinken door de stamppot.




  4. Bietjes stamppot recept met forel en augurk

    Dit stamppot recept is dubbel zo gezond. Want bietjes en forel zijn goed voor je om te eten als je zwanger bent volgens het voedingscentrum. Forel is een vette vis en zit boordevol vitamine D en vis vetten. Kies wel voor forel uit aquacultuur (kweek). Na de zwangerschap kan je in dit recept de vis vervangen door makreel.

    • Benodigdheden: 1,25 kg kruimige aardappelen, 4-5 eetlepels crème fraîche, 500 gram bietjes (voorgekookt, in blokjes), 100 gram augurken, 1 (gerookte) forel. Ook een kookpan en een stamper zijn handig.
    • Bereidingswijze: Schil, snijd en kook de aardappelen. Giet ze af en laat ze even droogstomen, voeg daarna de crème fraîche toe en stamp. Hierna voeg je de bietjes en de in plakjes gesneden augurk toe. Bak ondertussen de (gerookte) forel.

      Laat de stamppot op laag vuur weer warm worden, omdat de bietjes en augurk het geheel hebben afgekoeld. Verdeel de gebakken forel als laatste over de borden.

  5. nutricia actie banner
  6. Stamppot carpaccio

    Dat klinkt bijzonder, niet? Zeker het proberen waard! Maar als je zwanger bent, let dan op met de rosbief en zorg dat deze doorbakken is.

    • Benodigdheden: 1,25 kg aardappels, 3 eetlepels pijnboompitten, olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, 50ml melk, 225 gram rucola, 2 theelepels honing, 200 gram gebraden rosbief, Gran Padona. Een koekenpan, een kookpan, een stamper en een rasp.
    • Bereidingswijze: Schil, snijd en kook de aardappelen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak dressing van 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels honing, 1 eetlepel mosterd en 1,5 eetlepel balsamicoazijn. Giet de aardappels af en zet ze terug op laag vuur. Voeg de melk toe, breng aan de kook en zet daarna het vuur uit.

      Stamp de aardappelen. Zet het vuur weer laag en voeg de rucola toe. Laat iets slinken en schep door de aardappelen. Voeg twee eetlepels olijfolie en de helft van de pijnboompitten toe. Roer dit door elkaar. Maak de stamppot af met de dressing, rosbief, rest van de pijnboompitten en de geraspte Grana Padano.




  7. Hete bliksem met nasigehakt

    • Benodigdheden: 1kg kruimige aardappelen, 600 gram zoete appels, 800 gram zure appels, 3 eetlepels olijfolie, 3 uien, 500 gram gehakt, 1 bakje boemboe voor nasi, 150-200ml melk. Een koekenpan, kookpan en stamper.
    • Benodigdheden: Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze 15 minuten. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Voeg de appels toe aan de aardappelen en kook nog 15 minuten mee. Bak de uien 5 minuten aan en haal uit de pan. Bak het gehakt rul en voeg de boemboe toe.

      Giet de appels en aardappels af, voeg de melk toe met de olijfolie en stamp tot een grove puree. Schep het gehakt en de uien erdoor.




  8. Bloemkool stamppot met Hollandse garnalen

    • Benodigdheden: 1 kg kruimige aardappelen, 1 bloemkool, 2 eetlepels olijfolie, 300 gram Hollandse garnalen, 100 ml melk, 25 gram boter, 100 gram geraspte kaas, 6 takjes basilicum.
    • Benodigdheden: Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook in een pan met ruim water. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg na 10 minuten de bloemkoolroosjes toe. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de garnalen 2 minuten.

      Giet de aardappelen met de bloemkool af. Voeg de melk en 25 gram boter toe en stamp tot een stevige puree. Schep de geraspte kaas erdoor. Voeg de garnalen en de basilicum toe.

Kliekjesdag, ouderwets?

We zijn steeds duurzamer bezig met zijn allen. Met allerlei apps (zoals Good To Go) redden we boodschappen van de kliko, maar ook gooien we minder snel restjes weg. Daarom is het helemaal niet zo gek om weer een kliekjesdag in te voeren. Wist je dat je met restjes stamppot ook nog van alles kunt doen?

Maak er bijvoorbeeld pannenkoekjes van en bak ze in de koekenpan. Of rol er balletjes van, paneer deze en je hebt bitterballen met stamppot vulling! Ook een ovenschotel is zo gemaakt. Doe de overgebleven stamppot in een ovenschaal, bestrooi met paneermeel en kaas en zet in de oven. Op die manier hoef je niks meer weg te gooien!

Houd jij ook zo van de lekkere Hollandse pot? Of ben je er normaal niet zo gek op, maar ga je het nu toch eens proberen? Deze lekkerste stamppot recepten voor in het najaar zijn echt niet oubollig, maar juist hartstikke hip en gezond! Kijk ook eens naar dit gezonde vegetarische recept met zoete aardappel.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019