bannerbolsale
Peuter

Van twee naar een slaapje! Hoe pak je dat aan?

Als de baby nog heel klein is, slaapt hij ongeveer de hele dag. Maar naarmate je kindje groter wordt, zullen de slaapjes minder worden. Ook gaat jouw baby op den duur over van twee naar een slaapje per dag. Wanneer is dat ongeveer en hoe pak je dat nu eigenlijk aan?

verzwaringsdeken banner

Hoeveel slaapt een baby of peuter overdag?

Dat is natuurlijk heel verschillend per kindje. Onze oudste dochter sliep toen ze 2,5 jaar was al helemaal niet meer overdag. Terwijl de dochter van mijn beste vriendin die nu vier jaar oud is eigenlijk nog wel een slaapje kan gebruiken. Wat dus niet meer kan, omdat ze nu naar school gaat.
Ieder kind is anders en dat geldt ook voor het slaapritme! Toch zijn er wel weer gemiddelden en richtlijnen. Dit noemen we wakkertijden, de tijden dat je kindje wakker is tussen twee slaapjes in.Wakkertijden voor baby’s en peuters

Leeftijd Tijd tussen slaapjes
4 tot 5 maanden 1 tot 2 uur
6 tot 8 maanden 1,5 tot 3 uur
9 tot 12 maanden 2 tot 3 uur
13 tot 18 maanden 3 tot 4 uur
19 tot 30 maanden 4 tot 6 uur


Lees ook: Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

Hoe merk je dat je kindje aan één slaapje genoeg heeft?

Jouw baby is natuurlijk nog niet oud genoeg om te vertellen dat hij niet meer twee keer naar bed hoeft. Dat zal jij zelf moeten merken en aanvoelen. Gelukkig zijn kinderen wel heel goed in het geven van signalen, zoals

  1. Je kindje gaat niet slapen als je hem naar bed brengt in de ochtend, of hij doet een heel kort dutje.
  2. Heeft je peuter ’s ochtends wel geslapen? Dan wil hij ’s middags niet meer naar bed en is hij aan het eind van de middag moe en chagrijnig.
  3. Jouw kindje begint ’s nachts weer te spoken of wordt heel vroeg in de ochtend wakker.
prenatal extra korting banner

Wanneer nog niet overgaan op een keer slapen?

Veel moeders willen dat ochtendslaapje er zo snel mogelijk vanaf hebben. Dat is ook wel logisch, want je bent behoorlijk beperkt en aan huis gekluisterd als je kindje nog twee keer per dag slaapt. Ook kan het een behoorlijk gepuzzel zijn als je een ouder broertje of zusje van school of de peuterspeelzaal moet halen en jouw jongste nog slaapt.

Toch is het belangrijk om jouw baby in ieder geval tot hij 14 maanden is, twee keer per dag te laten slapen. Als jouw kindje nog maar een keer slaapt, moet hij namelijk 5 uur achter elkaar wakker kunnen blijven. En vijf uur is voor zo’n kleintje nog best heel lang. Met als gevolg dat jij rond etenstijd met een kind zit dat helemaal niet meer wil (en dus ook niet wil eten).

Dat kan op de lange termijn niet gezond zijn. Bovendien kan jouw baby of peuter zo moe zijn dat het slapen helemaal niet meer lukt. En dan kom je in een negatieve spiraal terecht.

luiers met korting banner

Twee slaapjes maar dan anders!

Merk je dat jouw baby of peuter niet meer zo goed slaapt overdag, maar heeft hij eigenlijk wel nog twee slaapjes nodig of is hij nog te jong om van twee naar een slaapje te gaan? Probeer de slaaptijden dan een beetje te verschuiven!

Zorg ervoor dat je kindje ’s ochtends 3 uur nadat hij wakker werd, weer in bed ligt en laat hem maximaal een uur slapen. Wakker maken dus…
Met het middagslaapje wacht je wat langer en ook nu maak je je baby of peuter na een uur weer wakker. Als je kindje later in de middag slaapt, verschuift de bedtijd ’s avonds ook een beetje.

Lees ook: Hoe en wanneer een baby wakker maken voor voeding?

startersbox zwitsal banner

Van twee naar een slaapje, hoe dan?

En dan is het moment toch echt gekomen, jouw peuter is toe aan een slaapje minder. Dit kan je op verschillende manieren doen en je moet zelf kijken wat het beste past bij jouw kindje.
Je kunt ervoor kiezen om het ochtendslaapje steeds korter te maken. Je maakt je kindje dus steeds iets eerder wakker. Op een gegeven moment blijft er geen slaapje meer over.

Ook kan je ervoor kiezen om het ochtendslaapje op te schuiven. Probeer je kindje steeds iets later in bed te leggen, zo schuift het ochtendslaapje langzaam naar de middag. Het is fijn als jouw peuter of baby zo’n 2 tot 2,5 uur slaapt in de middag.

Houd er rekening mee dat deze overgang vaak niet zonder slag of stoot gaat. Het kan best even wennen zijn voor je kindje. En waarschijnlijk gaat jouw peuter als hij over is van twee naar een slaapje per dag, ook ’s avonds eerder naar bed. Slapen is iets wat jouw baby heeft moeten leren toen hij nog heel klein was en soms blijft het een puzzel. Voor je het echte goede ritme gevonden hebt, ben je zo twee weken verder, als het niet langer is!

Lees ook: Hoe kan je een baby langer laten slapen?disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019