header banner uc
Baby

Acht tips om de band tussen vader en baby te versterken!

Als je zwanger bent heb je negen maanden lang de baby helemaal voor jezelf. Jij voelt de eerste bewegingen, de schopjes en de hikjes. Je kunt contact maken met je kindje wanneer je maar wilt. Voor de aanstaande vader is dat anders, hij kijkt vanaf de zijlijn toe. Helaas hebben veel vaders dit gevoel van aan de zijlijn staan nog steeds als de baby geboren is. De band die jij hebt met je baby is vanaf het begin al zo hecht, maar bij vaders is dat anders. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de band tussen vader en baby te versterken!

beste babyfoon bol.com

Waarom mannen vaak niet veel met pasgeboren baby’s hebben?

Een vader is vaak pas vader vanaf het moment dat de baby geboren is. Natuurlijk leeft hij mee met de zwangerschap. Je legt zijn hand op jouw buik als jij de baby voelt en hij heeft misschien wel tegen jullie baby gepraat. Maar pas vanaf het moment dat hij de baby in zijn armen heeft, is het ineens ‘echt’. En dat is voor veel vaders best even wennen en ze kunnen er zelfs erg onzeker van worden.

Moeders zijn vaak van nature best handig met zo’n kleintje. De meeste vaders vinden het eng, weten niet goed wat ze ermee aan moeten en zetten daarom (misschien wel onbewust) een stapje opzij. Waardoor ze zich eigenlijk alleen maar meer buitengesloten gaan voelen. Veel vaders ‘wachten’ tot de baby wat groter is en gaan dan pas echte vader-dingen doen.

banner babypark sale

Acht tips om de band tussen vader en baby te versterken!

 1. Pak juist die eerste uren om contact te maken

  Misschien wel de belangrijkste tip om de band tussen vader en baby te versterken, is om je partner niet meteen de familie te laten bellen, of jullie kindje laten aangeven bij de burgerlijke stand. Vaak moet jij na de bevalling nog even verzorgd worden en opgefrist. Zorg ervoor dat de vader bij de baby blijft. Baby’s zijn vlak na de bevalling vaak erg alert en zoeken oogcontact. Hét perfecte moment voor een goede kennismaking tussen de baby en zijn vader!

 2. Huid op huidcontact om de band te versterken

  Baby’s hebben veel behoefte aan huid op huidcontact. Dit hoeft echt niet altijd bij mama op de borst. Het is ook voor de vader heel fijn om met een baby op zijn ontblote bovenlichaam te liggen. Lekker onder een dekentje. De baby hoort de hartslag en wordt hier rustig van, hij voelt zich veilig. En ondertussen kan de vader wennen aan dat kleine lijfje. Lees hier meer tips over huid op huidcontact met papa in de eerste weken!
 3. Laat de vader de baby in bad doen!

  Of nog beter, laat hem samen met de baby in bad gaan, of onder de samen onder de douche met de baby. Ook hier is weer sprake van huid op huidcontact. Baby’s worden vaak ontspannen van in bad gaan. Het doet ze denken aan het gevoel in je buik, het warme water om hem heen. Perfect voor een intiem moment tussen vader en baby!

 4. Draagzak of draagdoek

  Misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Maar ook vaders kunnen prima met de baby rondwandelen in een draagzak of doek. Als hij daar open voor staat is het een mooie manier om contact te maken. Jullie kindje veilig tegen zijn vader aan en die kan ondertussen gewoon zijn dingen doen. Een eindje wandelen, of een boodschap doen? Geboortekaartjes posten kan ook prima natuurlijk.

 5. Kraamverzorgster niet ontlopen

  Veel vaders gaan werken op het moment dat de kraamverzorgster er is. Op zich logisch, want dan houdt hij zijn vrije dagen voor als de kraamverzorgster weer weg is. Maar ook voor de vader is het heel fijn om tips en trucs van de kraamverzorgster te leren.

  Als jij in je eentje alles leert is de kans groot dat je straks ook alles zelf gaat doen. Omdat jij weet hoe het moet, of omdat het dan toch sneller gaat. Zonde! Op die manier is het niet gek dat hij een stapje opzij zet. Zorg er dus voor dat juist de vader in de leer gaat bij de kraamverzorgster. En kan dat niet de hele week? Bespreek dit dan even, zodat er rekening mee gehouden kan worden in de planning. Bijvoorbeeld het badje of de babymassage doen als de vader er ook bij is.

 6. Lees ook: 12 Dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte!

  tips om band vader baby verbeteren

 7. Gun de vader tijd met de baby

  Het is niet raar dat jij je baby het liefst de hele tijd bij je hebt. Maar probeer je man ook tijd te geven met de baby om een band op te bouwen. Ga, als je er aan toe bent, eens een middagje weg. Winkelen, naar een vriendin, iets leuks doen. Zonder baby. En ga dan niet elk kwartier appen hoe het gaat. Ze redden zich wel even zonder je. Op die manier krijgt de vader het vertrouwen in zijn papa-skills en dat zal in de toekomst alleen maar beter worden!

 8. Voeden

  Geef je borstvoeding? Misschien kan je af en toe een voeding kolven zodat de vader een flesje kan geven. Voor jou fijn om even wat tijd voor jezelf te hebben, voor de vader fijn om wat extra tijd met de baby door te brengen.

 9. Praten tegen de baby

  Het voelt in het begin misschien wat onwennig. Maar vanaf de 23e week van je zwangerschap kan je kindje jullie stemmen al horen. Het zijn dus voor hem vertrouwde geluiden, ook de stem van papa. Als hij tegen de baby praat, is de kans groot dat de baby hier rustig van wordt. En dat niet alleen, het is ook goed voor de taalontwikkeling van jullie kindje.

De band tussen vader en baby kan dus zeker net zo sterk worden als die tussen moeder en baby. Door je partner het vertrouwen te geven dat hij ook heel goed voor de baby kan zorgen zal hij het steeds leuker gaan vinden. Misschien wel zo leuk dat hij gaat nadenken over vaderschapsverlof?

Lees ook: Leuke boeken voor mannen die vader worden!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!