header luiers van pampers met 50% korting
Vaderschap

Vaderschapsverlof wat is het en waar heb je recht op?

Vaderschapsverlof is het verlof dat kersverse partners kunnen aanvragen bij hun baas en op kunnen nemen na de geboorte van hun kind. Vaderschapsverlof is betaald verlof, dit betekent dus dat je salaris doorbetaald wordt. In 2018 was het partnerverlof 2 dagen, maar in 2019 is dit veranderd en vanaf 2020 is het verlof nog verder uitgebreid. Partners kunnen zo de eerste weken na de geboorte bewuster meemaken.



Wat verandert er aan het vaderschapsverlof?

Vanaf dit jaar wordt het geboorteverlof voor partners uitgebreid in 2 stappen:

  1. Betaald vaderschapsverlof vanaf 1 januari 2019

    Vaderschapsverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of geboorteverlof genoemd. In 2018 was het kraamverlof voor vaders 2 dagen. In 2019 wordt het kraamverlof verhoogd van 2 dagen naar eenmaal het aantal uren dat je per week werkt. Dus werkt je man 40 uur per week, dan krijgt hij 40 uur verlof. Dat zijn dus 3 dagen extra! Hoe lekker is dat?!

    Werkt hij 32 uur per week, dan krijgt hij 32 uur verlof. Je partner mag deze verlofdagen opnemen wanneer hij dat zelf wilt. De enige eis is dat de dagen binnen 4 weken na de geboorte van jullie baby zijn opgenomen.
    Het salaris wordt tijdens het vaderschapsverlof voor 100% doorbetaald!

    Het is mogelijk dat het vaderschapsverlof is beperkt in duur of tijd door de CAO. Die afspraken gelden dan tot juli 2019. Daarna heeft de kersverse vader gewoon recht op een werkweek verlof!

  2. pampers campagne #vraaghetaanpapa

  3. Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

    Vanaf juli 2020 kunnen vaders tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen bovenop de 5 dagen vaderschapsverlof. Dit geboorteverlof krijgen ze in de vorm van een uitkering. De hoogte van de uitkering is 70% van je salaris (tot maximaal €3185 per maand). De uitkering wordt betaald door het UWV. Zo hoeven vaders helemaal niks meer te missen van de eerste weken van hun zoon of dochter!

    Voorwaarde is wel dat de dagen binnen 6 maanden na de geboorte van de baby zijn opgenomen. Voordat dit aanvullend geboorteverlof wordt opgenomen, moet wel eerst het betaalde vaderschapsverlof zijn opgenomen. Het aanvullende verlof moet in hele weken aangevraagd worden maar mag verspreid worden over een langere periode. Vaders hoeven niet alle 5 weken partnerverlof op te nemen maar minder verlof mag natuurlijk ook. Net wat het beste bij je past.

Meer bekendheid voor het aanvullende partnerverlof met hashtag #vraaghetaanpapa!

Pampers heeft onderzoek gedaan naar hoe aanstaande vaders aankijken tegen het uitgebreide vaderschapsverlof. Veel vaders weten dat ze straks 5 dagen volledig betaald verlof mogen opnemen en 82% zegt hier ook gebruik van te maken.
Maar meer dan de helft (57%) van de aanstaande vaders weet niet dat ze straks tot wel 5 weken vrij mogen nemen met behoud van 70% van hun salaris. Toch zegt slechts 42% hier gebruik van te maken om verschillende redenen.
Arie Boomsma ambassadeur Pampers
Pampers is daarom een campagne gestart met als ambassadeur Arie Boomsma om vaders bewust te maken over de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Met deze bijdrage hoopt Pampers dat meer gezinnen de periode na de geboorte van hun kind kunnen inrichten op een manier die bij hen past.

Pampers vraagt aan alle aanstaande vaders hoe zij gebruik gaan maken van het aanvullend geboorteverlof door op social media te reageren met de hashtag #vraaghetaanpapa.

Maatschappelijke acceptatie van het aanvullend partnerverlof

Uit het onderzoek van Pampers komt als belangrijkste reden naar voren om straks toch geen gebruik te gaan maken van aanvullend partnerverlof, omdat vaders bang zijn dat dit hun carrière kan schaden. Ook blijkt dat vaders en moeders graag een eerlijke verdeling willen van het ouderschap, maar dat dit in de praktijk toch vaak traditioneler is dan gedacht.

Waar de 5 dagen extra vaderschapsverlof worden gezien als zeer wenselijk, heeft het aanvullende partnerverlof van 5 weken nog een klein draagvlak. Mede door deze campagne hoopt Pampers dat de maatschappelijke acceptatie voor het aanvullende geboorteverlof de komende tijd groter zal worden. En partners daardoor een vrijere keuze te geven die niet afhankelijk is van wat anderen hier van vinden.

Want als je je hart laat spreken, dan kun je zelf bepalen op welke manier jij invulling wilt geven aan de eerste periode zonder druk van anderen. Doe jij of jouw partner ook mee? Deel jouw gewenste invulling van het aanvullende vaderschapsverlof op social media met de hashtag #vraaghetaanpapa en “Laat jouw hart spreken!”.

vaders laat je hart spreken

Heb je als zzp’er ook vaderschapsverlof of partnerverlof?

Het is opvallend dat er weinig informatie beschikbaar is of je als ZZP’er ook vaderschapsverlof krijgt. Je zal er weinig informatie over vinden omdat het antwoord hierop ‘nee’ is. Vaders die ZZP’er zijn en een kind krijgen, hebben geen recht op vaderschapsverlof. De dagen die je vrij neemt zijn dus voor eigen rekening. Overigens krijgen vrouwen die ZZP’er zijn en zwanger raken, wel een uitkering! Hier valt dus nog een hoop te verbeteren.

Telt het weekend mee voor vaderschapsverlof?

Het vaderschapsverlof wordt in 2019 eenmaal het aantal werkuren per week. Werkt je partner 5 dagen 8 uur, dan krijgt hij die 40 uur vergoed. Bij een ‘normale’ werkweek, dus wanneer partner van ma t/m vr werkt, gelden de verlofdagen voor die dagen. Het weekend valt dan buiten de verlofuren van 40 uur. Het gaat om de werkweek.

Het kan voorkomen dat je partner ook in het weekend werkt of afwijkende werkweken heeft zoals ploegendiensten. In dat geval moet je partner de CAO van het bedrijf raadplegen om te bekijken wat zijn rechten zijn.

aanvullend partnerschapsverlof pampers

Praktische zaken die je als vader kunt doen tijdens het vaderschapsverlof

Nu het geboorteverlof langer is (halleluja) kunnen partners ook wat meer doen om hun vrouw bij te staan na de bevalling van jullie baby. Soms denken partners dat ze niet zoveel kunnen doen, zeker niet als de moeder borstvoeding geeft. Maar geloof me: er is zat te doen en vooral: heel veel te leren! Praktische zaken die een vader kan doen tijdens vaderschapsverlof:

  • Geboorte van het kind aangeven.
  • Maken en versturen van de geboortekaartjes.
  • Baby inschrijven bij de zorgverzekering en andere verzekeraars.
  • Leren hoe hij een flesje kan maken en geven (als je kunstvoeding geeft of kolft).
  • Leren hoe je de baby in bad doet.
  • Ontdekken hoe je de baby (zonder gebroken botten) aan kunt kleden.
  • De was doen.
  • Boodschappen doen.
  • Eigenlijk alle taken van moeders even overnemen 😉

De eerste weken na de geboorte zijn trouwens extra belangrijk voor vaders vanwege Huid op huid contact met papa!

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Reageer

vadersschapsverlof 2019