sale kleertjes header
Ervaringsblog

Onze zoon werd te vroeg geboren!

Als je kindje veel te vroeg geboren wordt is dat voor iedereen een heftige en spannende tijd. Zoals dat nu ook gaat bij kleine Mace, hij werd na 25 weken zwangerschap geboren via een spoedkeizersnede en heeft lange tijd in het ziekenhuis gelegen. Lees het verhaal van moeder Myrthe over de heftige eerste weken, die maanden hebben geduurd. Uiteindelijk heeft kleine Mace het opgegeven en is helaas overleden. Lees het verhaal van zijn moeder!

Zalando 2 75p schoenen banner

Bloed achter de placenta

Ik was 24 weken zwanger toen ik ’s morgens naar beneden liep om een kopje koffie te pakken. Ineens voelde ik iets langs mijn benen stromen, dat bleek bloed te zijn. Heel veel bloed. Snel belde ik de verloskundige. Ze verwees me meteen door naar het ziekenhuis in Deventer. Eenmaal daar aangekomen werd er meteen een uitgebreide echo gedaan. En op die echo bleek dat er een bloedstolsel van 2 centimeter achter de placenta zat. Dit kan duiden op een loslating van de placenta.

Met grote spoed werd ik in de ambulance naar het Isala ziekenhuis in Zwolle gebracht. Dit ziekenhuis heeft een NICU (Neonatale Intensive Care Unit) waar ze speciale zorg kunnen verlenen aan extreem vroeg geboren baby’s. De kans dat onze zoon snel geboren zou worden was dus erg groot, beseften we.
ervaring met kind te vroeg geboren

Rust houden en afwachten

Eenmaal in Zwolle moest ik verplicht bedrust houden om ervoor te zorgen dat de bevalling nog niet zou beginnen. Op mijn verjaardag, 22 januari, mocht ik van de verpleegkundigen toch even in de rolstoel mee naar het restaurant voor een lunch met mijn ouders en mijn zus.
Die nacht sliep ik vreselijk slecht. Ik verloor erg veel bloed, zo veel dat ik elk uur mijn kraamverband moest verwisselen. De dag erna maakten ze het eerste hartfilmpje van onze zoon. Ik had ondertussen twee longrijpingsprikjes gehad, om zijn longetjes sneller te laten rijpen, voor het geval hij toch al geboren zou worden.

Helaas zag het hartfilmpje er niet goed uit. Het bloedstolsel was inmiddels 6 centimeter gegroeid en de placenta liet gedeeltelijk los. Achteraf gezien bleek dat de placenta bij de aanleg al te groot was geweest. Uit onderzoeken bleek dat 33% van de placenta al was afgestorven en ik hierdoor de extreme bloedingen had gekregen.

luiers met korting banner

Spoedkeizersnede en onzekerheid

Diezelfde dag, om 9:23 uur is Mace geboren met een spoedkeizersnede. Het ging allemaal zo snel dat mijn vriend niet op tijd was en er dus niet bij kon zijn. De ruggenprik werkte niet snel genoeg en daarom moest ik onder volledige narcose. We hebben dus beide de geboorte van onze zoon niet meegemaakt.

Toen Mace ter wereld kwam woog hij slechts 540 gram! Er braken hele spannende tijden aan. Zelf verbleef ik in het Ronald McDonald huis in Zwolle, zo kon ik snel bij Mace zijn als dit nodig was.
In dit huis had ik veel steun aan andere ouders die ook een kindje op de NICU hadden liggen. Zij begrijpen precies wat je doormaakt. Het zijn zulke onzekere en moeilijke tijden. Je bent ineens niet meer zwanger, maar kunt ook niet knuffelen met je baby. Met alle slangetjes en infusen vond ik het heel moeilijk om me te binden aan Mace in die eerste paar weken.

Complicatie na complicatie

Toen Mace een week oud was mochten we voor de eerste keer huid op huid contact hebben. Het wordt ook wel buidelen genoemd en dit kan met een speciaal buidelvest. Een heel bijzonder moment!

1 week oud, 540 gram de eerste keer buidelen.

Maar er waren ook heel veel spannende momenten. Zo werden we een keer ’s nachts wakker gebeld door de kinderarts. Mace had een buikinfectie opgelopen en we moesten meteen naar het ziekenhuis komen. Omdat hij nog zo klein was had dit heel erg fout af kunnen lopen, maar gelukkig kwam alles goed.

Op 23 maart, twee maanden na zijn geboorte werd Mace overgeplaatst naar het ziekenhuis in Deventer. Ondertussen is zijn gecorrigeerde leeftijd 6 weken, we zitten al ruim 5 maanden in het ziekenhuis en beginnen er behoorlijk moe van te worden.
Mace te vroeg geboren met 25 weken

Naar huis?

Eindelijk werd alles in gang gezet om naar huis te kunnen. We wisten al dat we hoe dan ook met zuurstof en sondevoeding naar huis zouden gaan. Maar toen kreeg hij na zijn 2e inenting een terugval. Van de Low Flow weer terug naar de High Flow, dit is de mate waarop hij stuurstof toegediend krijgt.

De terugval betekende dat we sowieso weer een paar weken langer in het ziekenhuis zouden moeten blijven. High Flow moet namelijk eerst weer rustig afgebouwd worden naar Low Flow.
Toen het eindelijk weer de goede kant op leek te gaan was het tijd voor zijn 3e inenting. En helaas kreeg hij hierdoor weer een flinke terugval.

Er wordt op dit moment door artsen van verschillende ziekenhuizen een nieuw plan van aanpak gemaakt.

Het is een hele heftige periode, en we hebben nog geen zicht op wanneer we onze kleine man mee naar huis mogen nemen. Inmiddels is zijn kamertje al een tijdje klaar en staat zijn eigen bedje op hem te wachten. Maar hoe lang nog? Voorlopig zitten we waarschijnlijk nog een hele tijd in het ziekenhuis.
(Fotoshoot van stichting Early Birds)

Helaas kregen we enkele weken na publicatie van haar verhaal het onderstaande bericht in de reacties.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

2 Reacties

  1. Myrthe
    • zo zwanger worden Redactie
vadersschapsverlof 2019