videovansint header
Verzorging

De koelste plekjes in en om het huis voor jouw baby in de zomer!

Persoonlijk vind ik het maar lastig, zo’n zomerbaby. Is het niet te warm, is het niet te koud? Jasje aan, jasje uit. Toch maar een dekentje over, of juist niet. Het blijft gissen. Waar moet je op letten met baby’s en warm weer? Hoe zorg je ervoor dat je baby het niet te warm krijgt? Dit zijn de koelste plekjes in en om het huis voor jouw baby.

airco laten plaatsen banner

Waarom kan hitte gevaarlijk zijn voor een baby?

Baby’s kunnen nog niet zelf aangeven of ze het te warm hebben. Daarom is het belangrijk om dit als ouders goed in de gaten te houden. Als je baby het te warm krijgt en niet genoeg drinkt bestaat er een kans dat je kindje uit droogt. Het is in de zomer dan ook erg belangrijk dat je je baby niet op een te warme plek neerzet. Zoals in de brandende zon. Maar ook zeker niet in de auto, zelfs niet voor een paar minuten!
Waaraan kan je merken of je baby is uitgedroogd?

Zeker kindjes onder de drie maanden hebben een grote kans op uitdroging. Let hierbij op de volgende verschijnselen.

 • Jouw baby is niet alert, heeft last van sufheid;
 • Geen natte luier, een halve dag;
 • De ogen van je kindje liggen dieper dan anders;
 • Sufheid, je kindje reageert niet zoals anders;
 • Als je een huidplooi optilt blijft deze staan;
 • Je baby kwijlt niet, heeft een droge mond;
 • De armen en benen van je baby voelen koud aan.

Als je baby een van deze tekenen van uitdroging laat zien twijfel dan niet en neem direct contact op met de huisarts.

Lees ook: Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

Hoe creëer je een koele plek voor jouw baby?

De kleding van je baby is de basis. Als het warm is kan alleen een romper al genoeg zijn. Of anders een luchtig broekje of shirtje er overheen. Zorg voor stoffen die ademen en zeker geen synthetische kleding. Zorg ervoor dat je de baby insmeert met zonnebrandcrème met tenminste factor 30. Ook als je kindje niet in de zon komt is zonnebrand nodig, de huid van je baby is nog erg dun en totaal geen zon gewend. Lees hier meer over de beste zonnebrandcrème voor de baby!.

Twijfel je of je kindje het te warm heeft? Dan kan je het beste even temperaturen. Het nekje van je kindje is ook een goede graadmeter, voelt deze warm en plakkerig aan? Dan is het tijd om een laagje kleding uit te trekken of wat verkoeling op te zoeken.

airco goede nachtrust banner

Dit zijn de koelste plekjes in en om het huis voor jouw baby in de zomer!

Je huis koel houden is het meest belangrijk, maar kan ook lastig zijn. Houdt de gordijnen dicht, heb je zonneschermen of rolluiken? Dicht ermee. Niet pas als de zon schijnt, maar meteen ’s ochtends. Laat de deuren en ramen dicht tot na zonsondergang. Als je een plat dak hebt kan je er koud water op spuiten. Het is niet verstandig om je baby in de airconditioning te zetten, maar je kunt de airco wel aanzetten voor je kindje gaat slapen. Zo is de kamer lekker koel.

Geen airco in huis? Vries flessen water in en zet deze voor de ventilator. Dit heeft hetzelfde effect. Is het op de bovenverdieping erg warm? Dan kan je ervoor kiezen om je kindje tijdelijk beneden te laten slapen, bijvoorbeeld in een campingbedje.

airco banner

Tips voor warme dagen met een baby

 1. Parasol:
  Onder de kap van de wandelwagen kan het erg warm worden. Klap de kap in en zet je kindje onder de parasol. Leg geen doek over de kinderwagen, hierdoor wordt het alleen maar warmer.
 2. Afkoelen met water:
  Dep je baby af en toe een beetje met een nat washandje.
 3. Moet je met de auto weg?
  Zet een half uurtje van tevoren de deuren of ramen open, zo kan de ergste hitte een beetje verwaaien. Laat je kindje nooit, maar ook echt nooit, even in de auto zitten als het warm is.
 4. Geef je borstvoeding?
  Dan mag je kindje gerust extra drinken. Bij flesvoeding kan je ervoor kiezen om water te geven aan de baby. Wil je kindje geen water drinken? Sabbelen op een nat washandje zorgt er ook voor dat ze vocht binnen krijgen. Je kunt ook extra water toevoegen aan de fles. Op elke 100ml voeg je 10ml extra water toe.

Het is lastig om de warmte te weren als het hoogzomer is. Nu weet je wat de koelste plekjes in en om het huis voor jouw baby zijn. Houd je kindje goed in de gaten. Twijfel je of het goed gaat met je kindje? Schroom dan niet om de huisarts te bellen.nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!