deonlinedrogist lactacyd banner
Babykalender

Ontwikkeling baby 2 jaar oud

Gefeliciteerd, je baby is 2 jaar oud en een heel ander kind dan een jaar geleden, laat staan 2 jaar geleden! Wat is er veel veranderd hè. De grootste verandering die je kind door gaat is dat hij of zij een eigen persoonlijkheid gaat ontwikkelen. Hij is niet meer een verlengstuk van jou, maar heeft een eigen ik. Deze ontwikkeling brengt veel teweeg bij je kind. Zo ervaren ze veel verschillende emoties op een dag, kan je kind snel driftig worden, worden jouw grenzen opgezocht en zal je kind geregeld stampend voor je staan. Maar… Je krijgt er ook veel voor terug! In deze blog meer over de ontwikkeling en wat kan een baby 2 jaar oud allemaal, nou ja baby 😉

luierkorting op pampers banner

In het kort bij een baby 2 jaar oud

De ontwikkeling van een baby van 2 jaar:

 • De peuterpubertijd start, je baby gaat jouw grenzen opzoeken!
 • Je baby ontwikkelt een eigen persoonlijkheid.
 • Jouw peuter kan meerdere woordjes achter elkaar zeggen.
 • Rennen, springen, klimmen en huppelen, je kind is nog nooit zo beweeglijk geweest.
 • Het avondeten zal niet (meer) altijd even gezellig verlopen.
 • Je kind vliegt van de ene emotie naar de andere.
prenatal banner weekaanbiedingen

De ontwikkeling van een peuter 2 jaar oud

De periode nadat je peuter 2 jaar oud is geworden, staat in het teken van grenzen opzoeken, een persoonlijkheid ontwikkelen, tegendraads zijn en heel druk en beweeglijk. Dit klinkt misschien allesbehalve leuk, maar daar staat tegenover dat je kind ook periodes heeft dat hij of zij ontzettend vrolijk en lief is.

 • Peuterpubertijd

  Een baby van 2 jaar oud is eigenlijk allang geen baby meer. Vanaf 1 jaar oud wordt je baby een dreumes en vanaf 2 jaar oud is je kleintje een echte peuter. En met de start van deze nieuwe periode, breekt ook de peuterpubertijd aan. Je baby ontwikkelt namelijk een eigen ‘ik’ en probeert steeds grenzen op te zoeken. Je zal merken dat je baby allesbehalve meegaand is, maar juist erg koppig en dwars kan zijn.

  Als je baby 2 jaar oud is, dan is hij nog een beetje egocentrisch en wil graag het middelpunt zijn. Zo is je baby slecht in delen, kan je kind nog niet goed samen spelen met anderen en kan hij of zij jaloers worden als jij je aandacht aan iemand anders geeft. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand aan het praten bent of wanneer er een broertje of zusje bij komt. Verwacht dan niet dat je oudere kind hier erg blij mee gaat zijn. Het is dan echt de taak om je aandacht heel goed te verdelen.

 • peuter 2 jaar jaloers emoties

 • Opvoeding

  Wat een steeds grotere rol gaat spelen is de opvoeding. Zeker nu je baby 2 jaar oud is en meer dwars gaat liggen gaat hij jouw grenzen opzoeken. Het is ontzettend belangrijk dat je consequent blijft in de regels die je hebt opgesteld. Blijf met je partner op één lijn zitten door alles met elkaar te bespreken.

  Als je peuter voor de zoveelste keer dwars ligt, dan is de verleiding groot om telkens boos te worden, maar onthoud alsjeblieft dat boos worden niet altijd de beste reactie is. Als je kind bijvoorbeeld jouw aandacht wil of jaloers is, helpt het niet om boos te worden. Je peuter krijgt dan het gevoel dat hij inderdaad niet meer belangrijk is en je liever jouw aandacht aan iemand anders geeft. Behoorlijk pijnlijk voor je kind natuurlijk, terwijl jij het zo niet bedoelt. Geef je grenzen aan, maar blijf je kind ook positieve aandacht geven.

 • Tip: Lees deze blog “Hoe kan je een peuter laten luisteren?

 • Omgaan met emoties van peuter

  Een peuter leert allerlei nieuwe emoties kennen of beleeft emoties veel heftiger dan voorheen. In dat kleine hoofdje is het soms een rollercoaster. Het ene moment is je kind ontzettend vrolijk en blij, het andere moment is je kind gefrustreerd, boos, bang en onzeker. Meebewegen is het beste wat je kunt doen. Als je peuter verdrietig is, dan moet je hem troosten, moedig je kind aan als hij onzeker is en troost je kind als hij zich pijn heeft gedaan.

  Toch is het, tijdens al dat meebewegen, wel belangrijk dat je consequent blijft. Je kleine baby van 2 jaar oud kan ontzettend kwaad worden als hij zijn zin niet krijgt. Toegeven is dan eigenlijk geen optie (uitzonderingen daargelaten) want dan leert je kind dat bij lang zeuren, mama of papa wel over te halen is. En dat is echt het begin van het einde!

  Het gedrag dat jouw kind laat zien, is vaak gedeeltelijk een spiegeling van jouw gedrag, het andere gedeelte is je kind zelf aan het ontwikkelen. Sommige kinderen zijn heel vrolijk en andere kinderen zijn van nature wat emotioneler en onzekerder. Herken je iets van jezelf in je kind terug?

 • Baby 2 jaar oud motoriek

  Een baby van 2 jaar oud kan natuurlijk al enige tijd lopen, maar dat lopen gaat niet altijd soepel. Dat zal nu steeds beter gaan. Vooral rennen, springen, zelf traplopen en huppelen vinden ze geweldig. Je zal zien dat je kind ontzettend beweeglijk is en je de halve dag achter je kind aanrent (ook weer goed voor jouw conditie).

  Soms wil je kind te snel rennen of is je kind nog niet goed in staat het evenwicht te bewaren. Dit resulteert in regelmatige valpartijen waarna jij weer de EHBO kist erbij kunt halen. Maar ook daar leren ze van. Geef je baby dus voldoende ruimte om te leren en te ontdekken zowel binnenshuis als buiten.

 • ontwikkeling peuter 2 jaar oud

 • Baby 2 jaar oud voeding

  Een baby van 2 jaar oud eet volledig met de pot mee, maar ook hier zal je kind vaker dwars kunnen liggen. Misschien kon je eerst alles naar binnen schuiven, nu wil je peuter bepaalde dingen niet meer eten. Het avondeten zal daarom niet altijd meer even leuk zijn.

  Bedenk van te voren welke regels je wilt hanteren, bijvoorbeeld hoeveel moet je baby gaan eten en wat moet er minimaal gegeten worden. Denk aan groenten of vlees/vis/vega. Ga je jouw kind een toetje geven als het bordje onaangeroerd is gebleven? Bespreek dit ook met je partner en bepaal wat je gaat doen als je kind niet eet. Leestip: Wat als je peuter niet wilt eten?

 • Taalontwikkeling baby 2 jaar oud

  Een baby van 2 jaar oud kan steeds meer woordjes zeggen. Wist je dat jouw kindje waarschijnlijk al tussen de twee- tot driehonderd woordjes kent?! Maar kennen is natuurlijk anders dan alles goed uitspreken en daarnaast kan je baby ze ook niet allemaal achter elkaar zeggen. Je peuter kan nu twee, misschien drie woordjes aan elkaar rijgen. Daarmee kan hij ontzettend veel duidelijk maken!

  Je baby van 2 jaar kan misschien maar een paar woordjes uitspreken in één zin, hij begrijpt jou natuurlijk wel heel goed. Houd er alleen rekening mee dat de meeste peuters je echt goed horen (of beter gezegd: naar je luisteren) als je tegen ze praat op maximaal 2 meter afstand. Vanuit een grotere afstand iets naar je peuter roepen, komt waarschijnlijk niet binnen.

 • Baby 2 jaar oud slapen

  De meeste baby’s van 2 jaar oud zijn de hele dag druk bezig met rennen, springen, spelen en een tikkeltje tegendraads zijn. Tegen de middag komt het vaak voor dat ze even een dipje krijgen. Om die reden zijn de meeste peuters nog gebaat bij een lekker middagdutje.

  Helaas zal je peuter hier wellicht anders over denken. Er valt zoveel te beleven, dan heeft hij natuurlijk geen zin om te slapen! Probeer je kind dan toch in bed te leggen. Ook al speelt je kleine met wat knuffels in bed, dan krijgt hij toch wat rust.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tip van de maand

De opvoeding van je kind is al lange tijd eerder begonnen, maar in deze peuterpubertijd wordt het lastiger. Je moet je kind namelijk vaker corrigeren, teleurstellen en terecht wijzen. Dat is niet altijd leuk als ouder. Toch helpt het absoluut niet om soms dan maar toe te geven. Juist consequent zijn is het beste wat je kunt doen. Kinderen gedijen beter in een huishouden waar duidelijke regels zijn.

Wat die regels zijn, dat bepalen jullie natuurlijk zelf. En hierbij is het goed om altijd op één lijn te blijven. Wat erg goed werkt is ’s avonds even samen de dag te evalueren. Waar liep je tegenaan met je kind, wat wilde je kind graag hebben en gaan jullie dat geven en hoe heb je bepaalde situaties opgelost.

Interessante blogs om te lezen

Deze blogs zijn interessant om te lezen als je peuter 2 jaar oud is:

Baby 18 maanden oud Naar Babykalender

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019