“header
Overig

11 Tips voor het kiezen van een geschikte familieauto

Die gave sportauto moet maar even wachten, want als je kinderen hebt is ruimte in een auto heel belangrijk. Je zal er werkelijk van versteld staan hoeveel spullen je moet meeslepen na een gezinsuitbreiding. Wellicht hoog tijd voor een familieauto. Waar moet je op letten als je een goede familieauto wilt kopen? Lees hier 11 tips voor het kiezen van een geschikte familieauto en hoe je jouw huidige auto kunt verkopen.

babykleding hema banner

Waar moet je op letten bij het kiezen van een familieauto, 11 tips!

Krijg je gezinsuitbreiding? Of het nu gaat om je eerste kindje of je tweede, derde en ga maar door: het is erg handig als je een passende auto hebt zodat je jezelf met het gehele gezin, inclusief spullen, makkelijk kunt verplaatsen.
Onthoud dat je als ouder echt heel veel spullen moet meenemen, zeker als jullie wat langer op pad gaan. Denk aan de basics zoals luiers, flesjes, voeding en reserve kleertjes. Maar denk ook aan een autostoeltje, bagage en kinderwagen. Vooral dat laatste kan behoorlijk wat ruimte in beslag nemen. Veel auto’s vallen daardoor al af, want als de kinderwagen niet in de achterbak past, dan heb je er natuurlijk niks aan.
Neem daarom een kinderwagen mee om het ter plekke te testen en maak ook altijd een uitgebreide proefrit. Liefst met heel je gezin zodat je een real life experience krijgt.

Hier moet je op letten als je een familieauto kiest:

 1. Ruimte: Ruimte is het allerbelangrijkste onderdeel om op te letten als je kiest voor een nieuwe familieauto. Check altijd of er een kinderwagen in de achterbak past en bedenk daarnaast ook of er nog boodschappen, een luiertas en autostoel in kunnen.
 2. Minimaal 5 deuren: Telkens een stoel terugklappen om het autostoeltje erin te zetten is doodvermoeiend en ontzettend onhandig. Een absolute must voor je familieauto is dus dat deze 5 deuren heeft.
 3. Airco: Je moet wel een hele oude auto kopen als deze geen airco heeft, maar goed: wel even goed om toch te checken. Voel vooral of de airco achterin ook goed werkt.
 4. Auto mee op vakantie? Wil je de gezinsauto meenemen op vakantie? Probeer dan goed in te schatten of alle bagage inclusief kinderwagen/buggy en eventueel reiswiegje in de wagen past. Wil je daarnaast ook nog op wintersport met een baby dan is de extra bagageruimte al helemaal belangrijk.
 5. Isofix en iSize-bevestigingspunten: Tegenwoordig zijn de autostoeltjes zo gemaakt dat ze bevestigd kunnen worden op bepaalde bevestigingspunten die al in de auto zijn ingebouwd. Erg handig en daarnaast ook veiliger. Dit is op zich geen must, want een autozitje vastmaken met gordels kan ook nog steeds, maar Isofix en iSize bieden wel meer veiligheid.
 6. Prenatal 3 Kleding mama banner
 7. Ruime achterbank: Een ruime achterbank is essentieel als je meerdere kinderen hebt die in een autostoeltje moeten. Bij aankoop van de auto is het zeer verstandig om dit te testen.
 8. tips kopen gezinsauto

 9. Betaal niet teveel: Wil je een occasion kopen, vergelijk dan eerst dan eerst de prijzen van vergelijkbare auto’s met elkaar en check op meerdere websites wat de auto waard zou zijn. Vergeet overigens niet dat de premie van autoverzekeringen ook kunnen verschillen. Het kan nooit kwaad om de verzekeringen ook naast elkaar te leggen, zodat je de goedkoopste kan kiezen.
 10. Een nieuwe auto is niet nodig: Een nieuwe auto heeft doorgaans minder onderhoudskosten. Maar desalniettemin zijn deze onderaan de streep toch nog altijd een stuk duurder dan een goede tweedehands auto. Dat komt niet alleen door de hoge aanschafprijs, maar ook door een hoger verzekerings- en afschrijvingskosten.
 11. Zuinigheid: Hecht je veel waarde aan het milieu, dan is het goed om ook te bekijken hoe zuinig de auto is. Rijd je veel, misschien is het dan lucratief om een (deels) elektrische auto te kopen. Vergeet dan niet te bekijken hoeveel kilometer de auto kan afleggen op een volle accu en of er bij jou in de buurt genoeg oplaadpunten zijn. Staat het vast dat jullie met de auto op vakantie gaan, laat je dan goed informeren of dit mogelijk is met een elektrische auto. Bereid je dus voor de vakantie heel goed voor.
 12. Private lease of kopen: Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor private lease. Dit betekent dat je een auto soort van ‘huurt’ bij een bedrijf. Je betaalt maandelijks een bedrag voor de auto. Deze kosten dekken de huur van de auto, maar ook de reparatie- en onderhoudskosten. In sommige gevallen kan private lease aantrekkelijk zijn vooral als je niet een paar duizend euro op de bank hebt staan om een familieauto aan te schaffen. Maar mocht je dat wel hebben, dan is het vaak toch voordeliger om zelf een auto te kopen, zeker als het voor langere tijd is.
 13. Veiligheid: Als laatste is veiligheid natuurlijk ontzettend belangrijk. Hoe veilig is de auto? Controleer dit uitvoerig, zeker als je een tweedehands auto koopt.

Wat doe je met je huidige auto?

Heb je een familieauto gevonden die volledig aan je eisen voldoet? Dan moet je nog een nieuw onderkomen vinden voor je oude auto. Waar kies je dan voor: inruilen huidige auto of zelf de auto verkopen? Volgens de Consumentenbond is het financieel gunstiger om je eigen auto te verkopen dan in te ruilen. Gelukkig is je auto verkopen tegenwoordig een fluitje van een cent, zolang je maar een betrouwbare website gebruikt voor jouw verkoop!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!