“waterwipes
Vitamines en mineralen

Mag je chocolade eten tijdens de zwangerschap?

Heb jij al rare cravings tijdens je zwangerschap gehad? De ene vrouw eet alleen nog maar grapefruits, terwijl de ander ineens gek is op zoute pinda’s. Voor iedereen is het anders. Toch zijn bijna alle vrouwen gek op chocolade! Maar hoe zit dat nou, is chocolade eten tijdens de zwangerschap nou goed of slecht voor je?

startersbox zwitsal banner

Wat zit er in chocolade?

Chocolade is voor de meeste vrouwen onder ons verslavend lekker. We eten het als we blij zijn, maar ook als we verdrietig zijn. In de periode van de maand sturen we onze mannen ’s avonds naar het tankstation voor die ene reep waar we zo’n zin in hebben. In chocolade zitten flavonoïden.

Deze geneeskrachtige kruiden zitten in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, zaden, noten, thee en wijn. Ook bevat chocolade kalium en magnesium, wat goede stoffen zijn als je zwanger bent (ook als je dat niet bent trouwens). Maar in chocolade zit ook cafeïne en dit is een stuk minder goed voor jou en je baby. Vergeet trouwens ook niet dat er calorieën in chocolade zitten. 😉

davitamon mamavitaal banner

Onderzoek naar chocolade eten tijdens de zwangerschap

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar chocolade eten tijdens de zwangerschap. Yale Universiteit in New Haven onderzocht de effecten van het stofje theabromine, wat in chocolade zit. Ze kwamen erachter dat dit de bloedvaten verwijdt en het de spieren ontspant. Vrouwen waarbij een grotere hoeveelheid theabromine in het navelstrengbloed zat, hadden 70% minder kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging.

Op de Universiteit van Helsinki deden ze een onderzoek met 300 moeders. Hierbij werd het voedingspatroon in de gaten gehouden tijdens de zwangerschap en de effecten daarop bij de baby’s na de geboorte. Wat bleek? De baby’s van moeders die veel chocolade hadden gegeten waren blijer, actiever en lachten een stuk vaker.

Is chocola goed voor je als je zwanger bent?

Chocolade is niet ongezond, maar ook niet per definitie gezond. Als je elke dag een klein stukje eet kan het absoluut geen kwaad. Het kan zelfs goede effecten hebben op je zwangerschap.

Zo kan chocolade goed zijn voor de bloedsomloop van je baby. Ook zou de kans op het ontwikkelen van pre-eclampsie kleiner zijn. Pre-eclampsie is het plotseling krijgen van een gevaarlijk hoge bloeddruk. Als je chocolade eet heb je ook minder kans op zwangerschapsvergiftiging.

Het is goed voor je bloedsomloop en voor je humeur. En een blije mama is een goede mama toch?

Wat dat betreft is chocolade zeker goed voor je als je zwanger bent. Maar het is belangrijk om er niet te veel van te eten. Omdat er veel suiker in zit en behoorlijk wat calorieën. Je wilt niet onnodig veel aankomen tijdens je zwangerschap.
Maar ook de cafeïne is niet goed voor jou en je baby. Als je zwanger bent zou je maximaal 100 milligram cafeïne binnen mogen krijgen. Reken even om dat er in een kopje koffie al 80 milligram zit, dus dan blijft er weinig ruime over voor chocola.

Melk of puur?

Pure chocolade bevat het meest van alles. Het hoogste gehalte theabromine, maar ook het hoogste gehalte cafeïne. Daarin tegen bevat pure chocolade het minste suiker. Wil je graag chocolade eten tijdens je zwangerschap? Dan is puur dus de beste keuze.

Maar er is nog iets anders: chocobombes, ontworpen door Naomi Jansen. Voor haar afstudeerproject voor de Design Academy Eindhoven werkte ze samen met het Eindhovense ziekenhuis Maxima Medisch Centrum en chocolatier Jurgen Koens.

Ze ontwierp bonbons speciaal voor de zwangere vrouw, met bijzondere vullingen. Deze vullingen sluiten aan bij het trimester van de zwangerschap. Ze zitten vol voedingsstoffen die de zwangerschap ondersteunen. Denk bijvoorbeeld in het eerste trimester aan een vulling van spinazie en sinaasappel, vol foliumzuur en vitamine C.

Misschien is het bij jou wel andersom. Was je juist altijd gek op chocolade en moet je er nu even niet aan denken. Door de misselijkheid, of door een veranderde smaak. Chocolade eten tijdens de zwangerschap kan in ieder geval geen kwaad, als je het maar met mate doet! Maar dat is met alles, toch?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019