luieraanbiedingen header
Peuter

Hoe leer je een kind schaatsen?

Met deze kou halen we massaal onze schaatsen weer uit het vet. Want hoe lang is het inmiddels geleden dat we op natuurijs hebben kunnen schaatsen? De kans dat je kinderen dus nog nooit geschaatst hebben, is best groot. Hoog tijd om het te leren dus, maar hoe leer je een kind schaatsen? Hier vind je alle tips en trucs!

cheezzbaby banner

Vanaf welke leeftijd kan een kind leren schaatsen?

Het is in eerste instantie natuurlijk handig dat je kind kan lopen, voor je start met schaatsen. Maar verder maakt het weinig uit. Het ene kind is sneller dan het andere. Of dat nou met fietsen, kruipen, praten of het krijgen van tandjes is. En dat zal ook met schaatsen zo zijn. Een waaghalsje van twee jaar zal het misschien prachtig vinden, terwijl een ander kind van 5 dat ijs echt niet op durft.

Afhankelijk van of er überhaupt ijs ligt, zal een kind van een jaar of vier het vaak leuk en interessant vinden. Ga je kind niet verplichten om het ijs op te gaan, maar een beetje motiveren kan natuurlijk geen kwaad.




Waar leer je een kind schaatsen?

Nou, op ijs, zou je denken. Ja, dat ijs is wel een must. Als je naar een ijsbaan gaat, heb je vaak een afgebakend stukje voor kleintjes. Of is de baan ingedeeld in ringen, voor langzamere en snellere schaatsers. Je kindje zal het best spannend vinden, dus zoek een rustig plekje, zodat hij niet meteen omver wordt geschaatst en de lol er meteen vanaf is.

prenatal extra korting banner

Kind leren schaatsen, stapje voor stapje!

  1. Begin in de zomer!

    Huh, hoe dan? Geef je kind rolschaatsen, of skeelers. Kinderen die dit al kunnen zullen veel sneller leren schaatsen.

  2. De schaatsen

    Als je gaat schaatsen heb je toch echt kinder schaatsen nodig. Je kunt voor kleine kindjes kiezen voor ijzertjes. Dit zijn ‘schaatsen’ met twee messen die je aan de schoen kunt klikken. Op deze manier staat je kindje stabiel en zal hij minder snel vallen. Durft je kind het aan op schaatsen met 1 mes? Die heb je ook in de meegroei variant, zo hoef je niet steeds nieuwe te kopen.

  3. Begin naast het ijs

    Laat de beschermers om de messen en laat je kind voorzichtig wat stapjes zetten. Op deze manier kan hij vast wennen aan het wiebelige gevoel en leren om evenwicht te houden.

  4. Dan door naar het ijs

    Stap eerst zelf het ijs op. Sta je goed? Help dan je kind het ijs op. Houd je kind vanaf de achterkant vast aan zijn armen. Als je een hand vasthoudt, is de kans groter dat jullie allebei vallen.

    Begin rustig. Dus blijf eerst eens even staan en kijk om je heen. Staat je kind stabiel en is hij een beetje gewend? Ga dan voorzichtig kleine stapjes vooruit zetten. Het belangrijkste is dat je kind rechtop blijft staan. Jij duwt hem als het ware vooruit. Als dit goed gaat kan je kindje voorzichtig proberen om zelf te glijden.

“Al doende leert men en de aanhouder wint”. Allemaal dooddoeners die je kind niet zal willen horen als hij voor de 10e keer valt. Probeer het leuk te houden, ook als het misschien een beetje tegenvalt.

lees ook: Hoe kan je jouw kind warm houden in de kou?

Zorg ervoor dat je handschoenen mee neemt (en misschien een paar extra voor als ze nat en koud worden). Neem ook wat extra sokken mee en misschien een droge broek. Nog fijner is een skipakje, of een waterafstotend pak. Als je kind het eenmaal koud heeft, krijg je het niet snel warm. Zelf kan je je warm schaatsen, maar zo veel vaart zal je kindje de eerste keer nog niet maken waarschijnlijk.

Vind je kind het prachtig maar ligt er naar jullie zin veel te weinig ijs? Dan kun je ook naar een kunstijsbaan gaan, als Corona het weer toe laat natuurlijk.

Lees ook: Wat is de beste slee voor een kind?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019