“banner
Peuter

Hoe kan je jouw kind warm houden in de kou?

Met deze koude dagen ben je vast de kledingkast van je kinderen al in gedoken. Want hebben ze eigenlijk iets wat ze warm houdt en wat ook nog past? Weet je eigenlijk wel wat je kleine kinderen het beste aan kunt trekken als ze buiten spelen? Lees hier onze tips over je kind warm houden in de kou!

beste babyfoon bol.com

“Te” is nooit goed

Veel ouders trekken hun kinderen te veel kleding aan als ze in de kou buiten gaan spelen. Te veel? Maar het is toch koud? Ja, dat klopt. Als wij naar buiten gaan in de kou gaan we wandelen. Of misschien zitten we even op het bankje bij de speeltuin. En als je stil zit, krijg je het koud.

Maar je kind rent en springt, huppelt en klimt. Hij duikt in de sneeuw, bouwt sneeuwpoppen en gooit sneeuwballen. Maar stil zitten? Dat is een van de dingen die hij zeker niet doet. Hij krijgt het dus ook minder snel koud. Sterker nog, als hij te veel lagen kleding aan heeft, gaat hij zweten. Door het zweten wordt de kleding vochtig en pas dan krijgt hij het koud. Te weinig is dus niet goed, maar te veel kleding ook zeker niet.

Lees ook: Wat doe je een baby aan bij koud weer? Lees deze tips!

sale banner

Tip: Laagjes houden je kind warm!

De beste manier om je kind warm te houden tijdens het buiten spelen in de winter is door meerdere laagjes over elkaar aan te trekken. Ga bij kinderen vanaf vier jaar uit van evenveel lagen als je zelf draagt. Bij kleinere kinderen voeg je een extra laagje kleding toe. Door kleding in laagjes te dragen houden we onze warmte beter vast. De lichaamswarmte van je kind blijft namelijk hangen tussen die verschillende lagen.

 • Laag 1: ondergoed

  Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor thermo ondergoed, als het echt koud is. Let er in ieder geval op dat je kind een hemd draagt dat lang genoeg is. Zo kan je het hemd goed bij de onderbroek in stoppen en heeft je kind niet snel een blote rug.

 • Laag 2: bovenlaag

  Ook hier kan je voor thermokleding kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een thermolegging en een thermo shirt met lange mouwen. Maar voor meisjes werkt het ook prima om een maillot aan te doen.

 • Laag 3: de ‘gewone’ kleding

  Een broek en een trui bijvoorbeeld. Ik zou met die twee onderlagen niet voor een mega dikke trui gaan. Dan wordt het al snel te warm.

 • Laag 4: buitenlaag

  Een winterjas bijvoorbeeld. Maar nog veel fijner is een skipak. Of een waterafstotende set, bijvoorbeeld een broek met bretels en een jas. Bij een pak heeft de sneeuw geen kans om binnen te komen en blijft je kind dus langer warm.

Lees ook: Hoe lang mag je met een pasgeboren baby naar buiten?

tips laagjes houden kind warm in kou en sneeuw

Vergeet hoofd, handen en voeten niet om jouw kind warm te houden in de kou!

Is je kind helemaal warm ingepakt maar gaat hij met zijn blote handen in de sneeuw? Of met gewone schoenen? Dan heeft hij het binnen no time alsnog ijskoud. Als je handen of voeten eenmaal koud zijn, is het bijna onmogelijk om weer warm te worden. Ook het hoofd moet je goed beschermen. Lees deze tips!

 • Voeten:

  Zorg voor dikke, warme sokken. Bijvoorbeeld wollen sokken. Maar ook skisokken doen het prima in de koude dagen. Ook warme schoenen of laarzen zijn een must. Wel waterafstotend, anders heeft het nog weinig zin. Dikke sokken die nat worden zijn net zo koud als gewone sokken. Voor de kleinere kindjes bestaan er fleece gevoerde regenslofjes.

 • Handen:

  Bij kleine kinderen houden wanten de handen meestal warmer dan gewone handschoenen. Zoek ook in dit geval waterdichte handschoenen. Anders zijn na een sneeuwbal alsnog de handen koud. Voor mijn eigenwijze baby trek ik gewoon sokken over haar handen, handschoenen krijgt ze namelijk altijd uit.

 • Hoofd:

  Een warme muts, of een jas met capuchon zijn op zijn minst nodig. Een hoofdband (voor meisjes) staat leuk, maar zakt vaak af. Ook oorwarmers zijn erg hip, maar die houden alleen de oren warm, en niet de rest van het hoofd. Het meest handig zijn bivakmutsen, deze heten: Balaclava. Doordat deze muts over het hele hoofd gaat, houdt hij ook de nek van je kindje lekker warm. Een sjaal is dus in principe overbodig met zo’n muts.

Het meest belangrijk om je kind warm te houden in de kou is dus eigenlijk: niet nat worden! Want als je kindje eenmaal nat is neemt de kou het al snel over. Zorg dus voor waterdichte kleding en schoenen. Gaan jullie op pad verder van huis? Neem dan in ieder geval een paar droge sokken mee en als je het hebt extra handschoenen. Het aankleden duurt dus wel even op deze koude dagen, maar daarna is er alle tijd om heerlijk buiten te spelen. Kleine tip nog voor je je kind in zijn skipak hijst: laat hem eerst even plassen… 😉

sale banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!