header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?

“Wanneer ben je uitgerekend?” “Oh, jij hoeft vast niet lang meer, of wel?” Die uitgerekende datum, dat is wat. En ook als je kindje niet op deze datum geboren wordt, waarschijnlijk blijf je hem je leven lang onthouden. Maar zegt die datum eigenlijk veel? Hoeveel vrouwen bevallen op de uitgerekende datum?

hema rompers

Wat zegt de uitgerekende datum?

Als je ontdekt dat je zwanger bent ga je waarschijnlijk meteen de uitgerekende datum berekenen. Deze datum heeft iets magisch! Wanneer zou je baby ongeveer komen? Het is een datum waar je de komende maanden enorm naar toe gaat leven.

Op het moment dat je ongeveer 12 weken zwanger bent zijn alle baby’s even groot. De verloskundige gaat met een echo en bepaalde metingen vaststellen hoeveel weken zwanger je bent en wanneer je precies uitgerekend bent. Dit doet ze door naar de groei van je kindje te kijken. Je werkgever moet deze datum ook weten, om je zwangerschapsverlof te kunnen aanvragen. Deze datum is dus niet zomaar een gokje.
Hoe lang duurt een zwangerschap?

De eerste dag van je laatste menstruatie is de dag waarop we beginnen met tellen. Tel je vanaf die dag 280 dagen verder en zo kom je uit op de uitgerekende datum. Eigenlijk tellen we dus al vanaf het moment dat je nog helemaal niet zwanger bent. Op het moment dat jij een positieve zwangerschapstest in je handen houdt, ben je al minimaal 2 weken zwanger.

davitamon mamavitaal banner

Hoeveel procent bevalt op de uitgerekende datum?

Die uitgerekende datum is geen garantie dat je kindje dan ook echt geboren gaat worden. Als je kindje voor de 37e week ter wereld komt spreken we van een vroeggeboorte.

En misschien denk je dat alles na de uitgerekende datum betekent dat je te laat bevalt? Niets is minder waar. Wanneer je baby tussen de 37e en de 42e week geboren wordt, is hij volgens de medische wereld namelijk keurig op tijd. Hoe klaar jij misschien ook bent met je zwangerschap, je kindje bepaalt meestal zelf wanneer hij klaar is om geboren te worden.

Je doet het goed als je op de uitgerekende datum bevalt, dat lukt namelijk slechts 4 a 5% van de zwangere vrouwen. Wist je dat veel drukkerijen een actie hebben dat je gratis geboortekaartjes krijgt als je op de uitgerekende datum bevalt? Niet zo gek nu je weet dat er maar zo weinig vrouwen op ‘de datum’ bevallen.

prenatal extra korting banner

Na hoeveel weken bevallen de meeste vrouwen?

Er is een groot Amerikaans onderzoek geweest waaruit is gebleken dat de meeste vrouwen gaan bevallen in de week van de uitgerekende datum. Dus wat dat betreft heeft die datum best nut. Vóór de uitgerekende worden 40% van de baby’s geboren. En daarvan komt dan weer 3,5% te vroeg, namelijk voor 37 weken. Na de uitgerekende datum komen dus de andere 60%, waarvan dan weer 10% na 42 weken zwangerschap bevalt.

Wat gebeurt er als je de uitgerekende datum voorbij bent?

Als je meer dan 42 weken zwanger bent zal de verloskundige je een handje gaan helpen. Maar als je eerder last krijgt van complicaties word je eerder geholpen. De verloskundige zal eerst proberen om je te strippen. Ze checkt dan eerst of je al ontsluiting hebt, dit is namelijk wel nodig om te kunnen bevallen. Daarna gaat ze met haar vingers in het geboortekanaal, hier zal ze ronddraaiende bewegingen maken en proberen de vliezen te scheiden van de baarmoedermond.

Als je geluk hebt maakt je lichaam hierdoor het stofje prostaglandine aan. Dit kan ervoor zorgen dat je bevalling op gang komt. Strippen duurt maar een paar minuten en het kan best even gevoelig aanvoelen. Houd in je achterhoofd dat strippen lang niet altijd werkt.

Onze oudste dochter hoort bij de 3,5% die uit zichzelf besloot om te vroeg te komen. En onze jongste dochter kwam na ruim 39 weken, de dag nadat ik gestript ben. Ik weet nog steeds niet of het door het strippen kwam, dat de bevalling begon. Of was het puur toeval?
Een tweede zwangerschap zegt dus helemaal niets in vergelijking tot de eerste. Wat is jouw ervaring? Misschien was je wel heel ver over tijd, of juist veel te vroeg. Of hoor jij bij de weinige dames die is bevallen op de uitgerekende datum?blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019