“babydeals
Baby

Wanneer gaat een baby lachen?

Een moment waar alle ouders op zitten te wachten is het eerste lachje van de baby. Maar hoe schattig die eerste lach ook is, de lachjes die nog gaan volgen zijn nog veel leuker. Lachen is gezond, zeker ook voor je baby, het is namelijk goed voor de binding. Maar wanneer gaat je baby lachen?

beste babyfoon bol.com

Waarom het goed is om te lachen naar je baby

Kinderen lachen veel meer dan wij volwassenen. Voor ons is alles al normaal, we zijn niet meer zo snel verwonderd. Een baby, maar ook grotere kinderen doen elke dag nieuwe ervaringen op. Iets simpels als een wegvliegende eend kan je kind al een lachbui bezorgen. Of het zwiepen van de staart van de poes.

Lachen is een vorm van sociale uitlokking. Als je baby naar je lacht dan lach jij terug. Zo werkt het nu eenmaal en dat heeft je baby heel snel in de gaten. Bij elke lach smelt je opnieuw en ga je nog meer van je kindje houden, voor zover dat nog kan. Door naar elkaar te lachen communiceren jullie met elkaar. Je baby leert op deze manier dat je van hem houdt. Lees hier meer over waarom je veel moet lachen naar de baby!

sale banner

Wanneer gaat een baby lachen?

Het is zoals met alles bij baby’s. Misschien loopt je buurjongetje al met 9 maanden en jouw baby pas als hij anderhalf is. Zo is het ook met lachen. De ene baby lacht sneller dan de andere. Sommige baby’s lachen al met 6 weken, maar anderen ‘pas’ met 3 maanden.
Als je baby nog maar een paar dagen oud is, kan hij al een klein lachje laten zien. Maar hoe lief het er ook uit ziet, het is nog geen echte lach. Kleine baby’s hebben reflexen. Je kent misschien de zuigreflex en de grijpreflex, die eerste lachjes zijn lachreflexen. Als je kindje groter wordt, zal hij echt bewust gaan lachen.
eerste lach van de baby

Gevoel voor humor van de baby

Wat je misschien niet weet is dat ook het gevoel voor humor al snel ontwikkeld gaat worden. Al als de baby drie maanden oud is begint die ontwikkeling. Als er iets onverwachts gebeurt, gaat je baby lachen, bijvoorbeeld als je een gek geluid maakt. Hij kijkt dan eerst nog wel even of jij ook lacht. Maar als je baby 5 maanden is maakt het niet meer uit of jij iets grappig vindt. Dan lacht hij gewoon omdat hij zelf iets leuk vindt.

Wanneer de baby een maand of 8 is, vindt hij “Kiekeboe spelen!” waarschijnlijk erg leuk. Dit spel hangt samen met emotie. Je kindje hangt tussen twee emoties in, je bent even verdwenen en dat is angstig. Maar ineens ben je weer terug! En dan lacht hij.

banner billendoekjes waterwipes

Het kan zijn dat je kindje dit spel helemaal niet leuk vindt. Baby’s die een beetje bang zijn aangelegd vinden kiekeboe vaak minder leuk dan een baby met meer zelfvertrouwen. Wil je het lachen uitlokken? Lees dan onze tips om je baby te laten lachen.

Welke soorten lachjes zijn er?

Zoals alles in de ontwikkeling van je baby gaat ook lachen in stapjes. Er zijn verschillende soorten lachjes die je baby om beurten zal ontwikkelen.

 • Reflex glimlach

  Dit kan je al zien vanaf de derde dag na de geboorte. Zoals je inmiddels weet is dat geen bewuste lach maar een reflex. Net zoals de grijpreflex en zuigreflex. Je baby kan een reflexglimlach laten zien als je hem kriebelt, in zijn bedje legt of zachtjes tegen hem praat.

 • Glimlach

  Naarmate je baby groter wordt gaat hij meer herkennen. Hij zal dingen gaan onderscheiden en meer zien van de wereld om hem heen. Omdat de baby meer ziet zal hij gaan lachen als jij je gezicht vlakbij hem brengt.

 • banner beste luchtreiniger babykamer
 • Schaterlach

  De meest aanstekelijke lach die je gaat horen. Meestal komt de schaterlach als je baby vier of vijf maanden is. Je baby kan om allerlei redenen gaan schaterlachen. Kietelen, knuffelen, rare geluidjes maken, gekke bekken trekken: kiekeboe! Allemaal redenen om te lachen. Onze dochter lacht het hardst als haar zus door de kamer gaat rennen. Je komt er vanzelf achter wat je kindje leuk vindt.

 • Specifieke glimlach

  Hoewel de schaterlach superschatting en aanstekelijk is, de specifieke glimlach is eigenlijk de belangrijkste. Als je kindje rond de zes maanden oud is zal hij mensen gaan herkennen. Hij lacht dan alleen nog naar mensen die hij (her)kent en die hij leuk vindt. Een specifieke lach alleen voor jou.

Wanneer gaat je baby lachen? Dat is dus nogal verschillend per baby. Maar als je die lach eenmaal gezien hebt, dan kan je er geen genoeg van krijgen!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!