header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Medisch ingrijpen bij de bevalling

Soms is het nodig om medisch in te grijpen voor of tijdens de bevalling. Zo kan men de bevalling opwekken met medicatie, bijvoorbeeld omdat je al ruim 2 weken overtijd bent. Ook het gebruik van een vacuüm of een keizersnede zijn voorbeelden van medisch ingrijpen bij de bevalling. Lees hier wat het is en of medisch ingrijpen invloed heeft op de gezondheid van het kind.

beste babyfoon bol.com

Wat betekent medisch ingrijpen bij de bevalling?

We hopen natuurlijk allemaal dat onze bevalling voorspoedig verloopt zonder dat het nodig is om medisch in te grijpen. Helaas is medisch ingrijpen bij de bevalling soms noodzakelijk omdat anders de gezondheid van de moeder of de baby in gevaar komt. Er zijn diverse oorzaken waarom een medische ingreep nodig is.
Hieronder kan je een overzicht vinden:




  • De hartslag van de baby wordt te zwak

    Soms kan het hartje van je baby de bevalling en dan met name het persen en de druk op het lijfje, niet goed aan. Het hartslagje daalt dan. Als deze laag blijft en niet meer herstelt na een paar weeën moet de verloskundige ingrijpen. Dit kan op diverse manieren. Wanneer de baby al ver in het geboortekanaal is, kan met behulp van inknippen en duwen op de buik de baby sneller geboren worden.

    Is de baby nog niet ver genoeg door het geboortekanaal dan zal je waarschijnlijk naar het ziekenhuis moeten. Hier wordt het hartslagje nogmaals gecontroleerd. Als het nog steeds zwak is, wordt de baby gehaald met een vacuüm of in het ergste geval middels een keizersnede. Waarschijnlijk zal je baby even aan de zuurstof moeten.

  • Je baby heeft in het vruchtwater gepoept

    Het vruchtwater is helder van kleur. Als het groen of wat bruin van kleur is, is dat waarschijnlijk een teken dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Er zit dan meconium in het vruchtwater en dat hoort niet. Je baby kan het bijvoorbeeld in de longen krijgen waardoor deze gaan dichtzitten. Meestal moet je naar het ziekenhuis zodat ze de baby goed kunnen monitoren. Het kan zijn dat je nog gewoon natuurlijk kunt bevallen. Na de geboorte moet het mondje meteen worden uitgezogen om het meconium te verwijderen.

  • nutricia actie banner
  • Je baby blijft haken aan het schoudertje

    In sommige gevallen wordt het hoofdje wel geboren, maar blijft de baby met het schoudertje haken. Meestal is dit het geval bij een groot kind. Dit kan een reden zijn om snel naar het ziekenhuis te gaan. Maar eerst zal de verloskundige proberen of ze het kindje los kan krijgen als jij andere houdingen aanneemt.

  • Bevalling inleiden

    In sommige gevallen begint het medisch ingrijpen bij de bevalling al voor de bevalling. In dit geval houdt het ingrijpen in dat de bevalling wordt ingeleid. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je vliezen al 24 uur gebroken zijn en de bevalling nog steeds niet op gang is gekomen. Of je bent (bijna) 2 weken overtijd.

    Wanneer je ontsluiting maar niet op gang komt, kan er ook voor gekozen worden om de bevalling op te wekken. Weeën opwekken kan door middel van een gel op de baarmoedermond of door een infuus waarin weeën opwekkende middelen zitten.

  • Vacuümpomp of tangverlossing

    Een vacuümpomp of een tangverlossing wordt gebruikt als het persen niet lukt of de uitdrijving van je baby te lang duurt waardoor je baby gevaar loopt. Dit medisch ingrijpen bij de bevalling wordt in het ziekenhuis gedaan. Een vacuümpomp is een zuignapje dat op het hoofdje van je baby wordt geplaatst. Vervolgens kan je baby eruit worden ‘getrokken’.

  • Een tang is een alternatief voor het vacuüm. Dit ziet er uit als twee lepels. De lepels worden tegen de oortjes van je baby aangedrukt om zo je baby eruit te trekken. De keuze voor de methode ligt een beetje aan de arts.

  • Keizersnede

    Een keizersnede is ook een medische ingreep. Een spoedkeizersnede is medisch ingrijpen bij de bevalling die wordt ingezet als het leven van jou of je baby in gevaar loopt. Er kunnen diverse oorzaken zijn om voor een spoedkeizersnede te kiezen. Het wordt in ieder geval ingezet als vaginaal bevallen niet mogelijk is.

  • Bloedverlies na de geboorte

    Na de geboorte van je baby, moet de placenta nog geboren worden. Deze moet eerst loskomen van de baarmoederwand. Door dit loskomen ontstaat er een wond. Dit kan soms veel bloedverlies veroorzaken.

    Veel bloedverlies tijdens de bevalling kan ook veroorzaakt worden door een scheurtje in de baarmoedermond of vagina. De verloskundige zal medisch ingrijpen bij de bevalling van de placenta, door eerst te achterhalen waar de bloeding vandaan komt. Mocht het ernstig zijn dan moet je naar het ziekenhuis.

  • Er komt geen nageboorte op gang

    Na de bevalling moet de placenta er ook uit, maar soms komt deze nageboorte niet natuurlijk tot stand. Je zult dan medicatie krijgen of er wordt op je buik gedrukt. Helpt dit niet, dan moet je naar het ziekenhuis waar de placenta middels een ingreep verwijderd wordt.

ingrijpen bij de bevalling

Medisch ingrijpen invloed op de gezondheid van het kind

De grote vraag is eigenlijk: heeft het medisch ingrijpen bij een bevalling een effect op je baby? Sommige onderzoekers beweren van wel en vinden daarom dat er altijd goed overwogen moet worden of een medische ingreep wel echt nodig is.

Onderzoekers van VUmc, UMCG, Verloskunde Academie AVAG en hun collega’s uit Australië, Groot-Brittannië en Ierland publiceerde hun bevindingen over medisch ingrijpen tijdens de bevalling in het wetenschappelijk tijdschrift Birth.

In hun onderzoek kwam onder andere naar voren dat in Nederland steeds meer medisch ingrijpen bij de bevalling wordt uitgevoerd. Er worden meer kinderen middels een keizersnede geboren en ook het aantal kinderen dat met behulp van een vacuüm of tang ter wereld wordt gebracht is gestegen. Daarnaast wordt er ook meer gebruik gemaakt van weeënopwekkers of andere medicatie tijdens de bevalling.

Onderzoek naar medisch ingrijpen tijdens de bevalling

Tijdens het onderzoek zijn 500.000 gezonde vrouwen bestudeert die bevielen van hun kind met een medische ingreep. De kinderen werden 5 jaar lang gevolgd. Uit het onderzoek blijkt dat het risico op gezondheidsproblemen bij deze kinderen hoger was dan bij kinderen die waren geboren zonder een medische ingreep.

Hoe meer ingrepen er worden gedaan, hoe groter de gezondheidsproblemen. Welke gezondheidsproblemen er optraden, was afhankelijk van de vorm van medisch ingrijpen bij de bevalling. De resultaten zijn als volgt:

  • Na keizersnede: Kinderen die geboren worden met een keizersnede hebben eerder kans op onderkoeling. De andere gezondheidsproblemen traden vaak pas op langere termijn op. Zo hadden deze kinderen 3 keer meer kans op diabetes en obesitas. Ook het risico op maag- en darmaandoeningen schijnt iets te zijn verhoogd.
  • Weeën opwekkers, kunstverlossing of inleiding van bevalling: Baby’s die middels deze medische ingrepen zijn geboren, hebben drie keer zo vaak een vorm van geelzucht, vlak na de geboorte.
  • Na inleiden bevalling en spoedkeizersnede: Deze baby’s hebben ongeveer 4 keer meer kans om last te krijgen van eczeem in hun eerste 5 jaar, dan kinderen die via de natuurlijke weg zijn geboren.
  • In het algemeen: Kinderen die niet langs de natuurlijke weg zijn geboren hebben meer kans op diverse infecties en dan vooral infecties van de luchtwegen.

Waarom invloed op gezondheid na medisch ingrijpen?

Waarom is het eigenlijk dat kinderen die geboren worden middels medisch ingrijpen bij de bevalling een hoger risico hebben op gezondheidsproblemen? De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de geboortestress. Deze is soms te hoog of te laag. Een beetje geboortestress is nodig om het immuunsysteem te programmeren. Maar te veel is natuurlijk ook niet goed.

Je baby heeft te maken met te weinig geboortestress als hij of zij middels een keizersnede wordt geboren. Als je bevalling is ingeleid of wanneer er weeënopwekkers zijn gebruikt is de stress voor je baby veel groter. Hierdoor worden er fouten gemaakt tijdens het programmeren van het immuunsysteem wat problemen kan veroorzaken. Er moet hier nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019