We horen het vaker en misschien heb je het zelf ook wel eens gedacht. “Tegenwoordig heeft ieder kind autisme!” Dit is zeker niet het geval. Ook vroeger waren er al veel kinderen met autisme, maar vandaag de dag is er veel meer bekend en lees je erover op internet. Zo komen we steeds meer te weten over deze psychische stoornis en kan autisme al bij heel jonge kinderen worden ontdekt. Misschien denk jij wel aan autisme bij jouw peuter, als je je eigen kind ziet. Waar kan je het aan herkennen? En zijn er tips hoe om te gaan met autisme?
Wat is autisme nou eigenlijk?
Autisme kent veel verschillende vormen. Deze vallen allemaal onder ASS, Autisme Spectum Stoornis. Het wordt ook wel een informatie verwerkingsstoornis genoemd.
Kort door de bocht ziet een kind met autisme een puzzel die hij gaandeweg in elkaar moet zien te puzzelen. Terwijl hij probeert die puzzel op te lossen, komen er heel veel prikkels binnen. Prikkels die hij helemaal niet allemaal tegelijk kan verwerken en dat maakt “het puzzelen” dus extra moeilijk.
Dit kan je peuter boos maken, of hij kan zich juist terugtrekken. 90% van de gevallen van autisme zijn erfelijk bepaald. Maar je kindje kan ook autisme krijgen door bepaalde (infectie)ziektes tijdens de zwangerschap, zoals rodehond.
Hoe is autisme voor een kind zelf?
Stel dat je met je peuter naar een verjaardagsfeestje gaat. Een kindje zonder autisme ziet meteen een feestje en rent naar het springkussen. Maar voor een kind met autisme is dit heel anders. Hij ziet een springkussen en ballonnen. Ook ziet hij veel kinderen die spelen en blij zijn. Als hij dan ook nog de slingers ziet, beseft hij dat dit een feestje is. Het duurt allemaal iets langer om alle informatie te verwerken.
Kinderen met autisme overzien vaak niet het grote geheel, maar herkennen wel veel details. Voor een kind met autisme kan het heel moeilijk zijn om te begrijpen wat iemand van hem wil. Ook emoties van andere mensen zijn vaak moeilijker te begrijpen.
Vanaf welke leeftijd kan je autisme bij een baby of peuter herkennen?
Aan bepaalde signalen kan je al vrij vroeg merken dat er ‘iets’ aan de hand is. Zelfs als je kindje nog een baby is. Baby’s gaan normaal gesproken contact met je zoeken. Als jij naar je kindje lacht, lacht hij naar je terug. En als je hem naar de opvang brengt, is de kans groot dat hij heel hard begint te huilen als je weg gaat. Een vervelend moment voor jou misschien, maar troost je met de gedachte dat dit een goed teken is. Je kindje hecht zich aan je en toont genegenheid, iets wat bij kinderen met autisme vaak op een andere manier ontwikkeld is.
Jonge kinderen kunnen al onderzocht worden op autisme, dus heb jij het idee dat je peuter of baby extra aandacht nodig heeft? Trek dan aan de bel bij het consultatiebureau of de huisarts.
Wat zijn de signalen van autisme bij een peuter?
- Lacht niet naar je;
- Maakt geen oogcontact met je;
- Zoekt geen troost bij jullie als ouders;
- Vind het niet erg als je weg gaat, bijvoorbeeld bij de kinderopvang;
- Wiegt zichzelf constant op en neer;
- Kan overgevoelig reageren op geluiden;
- Zal vaak fladderen met zijn handen en/of armen;
- Neemt letterlijk aan wat er wordt gezegd;
- Herhaalt onnodig wat er is gezegd;
- Wil dwangmatig bepaalde dingen op dezelfde manier doen;
- Heeft moeite met omgaan met andere kinderen en contact leggen;
- Kan moeite hebben met de taalontwikkeling, praten gaat moeilijk;
- Minder vlotte en houterige motorische ontwikkeling.
Lees ook: Waarom het verplicht vaccineren van je kind (g)een goed idee is!?
Tips voor ouders met een autistische peuter of kind!
Allereerst is het belangrijk dat je kind als hij autisme heeft passende scholing krijgt. Kinderen met autisme willen namelijk heel graag nieuwe dingen leren maar vinden dat extra moeilijk. Omdat concentreren moeilijk gaat bijvoorbeeld. Of omdat hij iets niet goed begrijpt omdat het anders is dan normaal.
Door je kind passend onderwijs te bieden wordt de kans op gedragsproblemen kleiner. Maar er zijn meer tips in de omgang met je autistische kind, namelijk:
- Maak duidelijke afspraken en houd je hier aan. Spreek bijvoorbeeld af hoe lang je peuter ergens mee mag spelen. Je kunt een zandloper neerzetten.
- Vermijd plotselinge veranderingen; ook leuke verrassingen.
- Gebruik pictogrammen; bijvoorbeeld om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Kinderen met autisme leren makkelijker zien dan horen.
- Spreek in duidelijke taal, gebruik geen onnodige woorden.
Autisme bij een peuter, het kan al best vroeg ontdekt worden als jij signalen ziet. Dus volg je eigen gevoel. Denk jij dat er iets aan de hand is? Vraag dan om hulp. Je peuter zal er later alleen maar baat bij hebben als jij weet hoe je hem het beste kunt helpen en begeleiden.