“waterwipes
Peuter

Tips hoe je een peuter kleuren kan leren!

Een peuter kleuren leren, bij het ene kindje is het ‘nodig’ terwijl de ander de hele regenboog oplepelt terwijl hij net twee is. Alle kinderen ontwikkelen zich nu eenmaal anders. De een praat volle zinnen, terwijl de ander net ‘papa’ kan zeggen. Zo gaat het ook met de kleuren. Je kunt je peuter een handje helpen, maar is dat nodig? Dat lees je hier.

banner vitamine-D kind

Wat kan een baby zien?

De eerste weken van zijn leven ziet jouw baby eigenlijk nog maar heel weinig. Maar gelukkig wordt dit al snel beter en ziet je baby maand na maand steeds iets meer. Lees hier verder als je precies wil weten wat een baby ziet en hoe lang het duurt voor hij alle kleuren kan zien.

Welke kleuren ziet een baby?

Een pasgeboren baby ziet alleen maar zwart wit. De kleuren komen er pas later geleidelijk aan bij. Na ongeveer drie maanden ziet je baby bijna dezelfde kleuren als wij volwassenen. De kleur blauw blijft voor een baby lang ‘zwartachtig’. Maar ook dit trekt normaal gesproken vanzelf bij.
Vanaf welke leeftijd kan een baby of peuter kleuren leren?

Kleuren leren gaat geleidelijk aan. Jouw peuter kan waarschijnlijk al snel kleuren herkennen, maar het benoemen gaat vaak ietsje langer duren. De meeste kinderen tussen de 1,5 jaar en 5 jaar oud zullen de meeste kleuren wel weten te benoemen.

Op de meeste scholen wordt aan het eind van groep 1 gekeken of je peuter alle kleuren kent en kan benoemen. Maar daar kijkt de juf nog niet naar alle kleuren. Sommige pastelkleuren en het verschil tussen licht- en donkerblauw leren kinderen soms pas als ze 8 jaar zijn.

babyvoeding laag geprijsd banner

Spelletjes hoe je een peuter kleuren kan leren!

Actief kleuren oefenen gaat er niet voor zorgen dat je peuter de kleuren sneller zal leren. Je kindje moet eerst een bepaalde basis ontwikkelen voor hij zo ver is dat hij de kleuren zal kennen en herkennen.

Wel kan je je peuter een handje helpen door de kleuren te benoemen in het dagelijks leven. Doe dit gewoon gaandeweg de dag. Hieronder vind je wat voorbeelden van “spelletjes” die je kunt doen om met jouw peuter de kleuren te oefenen.

 1. Door de tafel te dekken

  Heb jij ook van dat gekleurde plastic kinderservies in huis? Daar kan je perfect mee oefenen. Ga je wandelen? Oefen met wat je tegen komt. Een blauwe auto, een rode bloem, etc.

  Let er op dat je niet steeds hetzelfde voorwerp in dezelfde kleur noemt. Als je altijd de groene beker pakt, heb je de kans dat je kindje niet de kleur maar het voorwerp gaat herkennen. Dan wordt groen dus niet groen, maar ‘beker’.

 2. Ga op kleurenjacht

  Kies een kleur en laat je kindje alles verzamelen wat diezelfde kleur heeft.

 3. Ik zie ik zie…

  Is je kindje al iets groter? Speel dan ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… Ook perfect voor lange autoritten.

 4. Sorteren

  Heb je toevallig een pot kralen in huis? Of knopen? Ga lekker sorteren met je kind. Rood bij rood, geel bij geel, blauw blij blauw.

Tips voor leuke boekjes om je peuter kleuren te leren!

 1. Stap voor stap 0 – Ik leer de kleuren

  boekje ik leer kleuren
  Een leuk boekje met tabbladen waardoor de kleuren simpel te onderscheiden zijn. De dikke kartonnen bladzijdes zijn handig voor kleine peuterhandjes.

 2. Loco Bambino Nijntje ik leer kleuren

  loco bambino nijntje leer kleuren
  Een boekje vol opdrachten om samen met je peuter te doen. Om te oefenen en deze opdrachten te kunnen doen, heb je wel ook de Loco Bambino basisdoos nodig.

 3. Kleuren flapjesboek

  kleuren flapjesboek
  Een flapjesboek is bij de meeste peuters sowieso een succes. Ook staan er opdrachtjes in het boek die je samen kunt doen en ondertussen kan je jouw peuter alle kleuren leren.

Je peuter kleuren leren zal dus niet altijd nodig zijn. Geef je kindje de tijd om het te leren en te oefenen en wees niet meteen ongerust als het iets langer lijkt te duren 😉

Lees ook: Tips bij kleurenblindheid bij een peuter!luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019