header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Tips om de haren van je peuter te wassen zonder drama!

Er zijn kleine kinderen die water geweldig vinden, die zonder angst een zwembad in springen en voor hun plezier onder de douche gaan staan. Maar dat is lang niet bij alle kinderen het geval en zeker niet bij peuters. Als ze water wel leuk vinden geldt dat meestal niet voor haren wassen. Hoe kan je de haren van je peuter wassen zonder drama? Gebruik deze tips!

cheezzbaby banner

Waarom houden peuters niet van haren wassen?

Peuters willen heel graag de regie in hun eigen hand houden. Ze vinden het maar niets als ze iets moeten doen waar ze geen zin in hebben en vaak hoort haren wassen daar ook bij.

Zijn ze net lekker aan het spelen in bad, moeten ze ineens stil blijven zitten. Met een beetje pech komt er ook nog water of zeep in de oogjes en is het drama compleet. Nee, peuters willen liever dat hun haar nooit gewassen wordt.

Tips om de haren van je peuter te wassen zonder drama!

 1. Maak je peuter al jong watervrij

  Hoe sneller je kindje gewend is aan water hoe beter. Ga daarom al vanaf dat je baby heel klein is samen douchen, of samen in bad. Ook tijdens baby zwemmen zal je al gauw met je baby onder water gaan. Dat lijkt misschien heel eng, maar op deze manier leert je kindje al snel dat er niets aan de hand is en daar heb je later alleen maar profijt van.
 2. Leer je kindje zijn hoofd achterover te doen

  Maak het omhoog kijken iets leuker door bijvoorbeeld de muur van de badkamer (op hoogte) te versieren met leuke badkamerstickers of vormen. Zo heeft je kindje iets om naar te kijken als jij zijn haren uitspoelt.

 3. Kies voor de goede shampoo

  Zorg dat je speciale kindershampoo koopt die antiprik is. Mocht er dan toch zeep in de ogen komen scheelt dit een hoop geprik.

 4. Laat je kindje helpen

  Zelf een druppel shampoo in zijn haren doen, of alvast de handdoek pakken. Peuters willen graag helpen.

 5. Laat je peuter jouw haren wassen

  Inclusief shampoo. Zo kan jij laten zien dat haren wassen helemaal niet eng is!

top 5 beste babyfoons banner

Geen zeep in de ogen met deze hulpmiddelen

Blijft het haren wassen van jouw peuter een drama? Dan kan je ervoor kiezen om hulpmiddelen te gebruiken, al wil je natuurlijk liever dat je kindje gewoon went aan water.

 1. Washandje op de ogen Leg een washandje over de ogen van je kindje. Zo heeft het water minder kans. Zorg ook dat je een droge handdoek in de buurt hebt voor als het toch mis gaat.
 2. Zwembril Je kunt er ook voor kiezen om je kindje een zwembril op te doen.
 3. Douchekapje Er zijn ook speciale douchekapjes te koop, op die manier komt er geen water in het gezicht van je peuter.

Tip: De gootsteen truc

Blijft badderen en douchen een drama en wil je toch een keer die haren goed wassen? Leg een aankleedkussen op je aanrecht en leg je kindje daarop. Zorg dat zijn hoofdje boven de gootsteen ligt. Op die manier kan jij rustig de haren van je kind wassen, terwijl hij gewoon lekker kan blijven liggen.

Vijf kindershampoo’s zonder prikkende ogen

 1. Kneipp Kids – Drakenkracht – Shampoo/douche
 2. Schwarzkopf Kids Girls Fee/Boys Piraat Shampoo
 3. Weleda Kids 2-in-1 Shampoo & Body Wash Bije Sinaasappel
 4. Naïf Voedende Shampoo
 5. Andrélon Prinses/Autocoureur Kids Shampoo

Een deel van het probleem bij haren wassen bij peuters is dat er water in de ogen komt. En daar houden de meeste peuters nu eenmaal vaak niet van. Dat kan je proberen aan te leren door je kind watervrij te maken. Of de iets gemakkelijkere weg te kiezen en een hulpmiddeltje te gebruiken, zoals een duikbril of een douchekapje.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019