header banner hema
Nieuws

Is een enig kind zielig?

Je hebt geboren moeders die al jong dromen van een groot gezin. En er zijn moeders die dat moederinstinct nooit zo hebben gevoeld en een kind prima vinden. Maar hoe leuk is het eigenlijk om broers en zussen te hebben? Is een enig kind zielig?

banner beste luchtreiniger babykamer

Steeds meer kinderen zijn enig kind

Hoewel ik het in mijn omgeving helemaal niet merk (steeds meer vrienden en kennissen hebben zelfs vier kinderen) zijn er steeds meer enig kinderen op onze wereld. Zo is volgens het CBS nu een op de elf kinderen enig kind.

Dit kan een bewuste keuze zijn, maar ook een medische reden hebben. Soms krijg je complicaties tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling, en deze kunnen zo heftig zijn dat nog een keer zwanger worden je niet wordt aangeraden.
Ook krijgen we pas op latere leeftijd ons eerste kind, soms zijn we zelfs te oud om nog aan een tweede te beginnen.

Is een enig kind zielig?

Zeker vroeger waren er veel vooroordelen over kinderen die geen broers of zussen hebben. Zo zou het vreselijk slecht zijn voor een kind om alleen op te groeien. Vanuit de kerk werd het gestimuleerd om grote gezinnen te stichten (mede ook omdat het Gods wil is om geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken).

Kinderen die alleen opgroeien zouden doodongelukkig zijn, eenzaam en enorm verwend. Maar uit meerdere onderzoeken bleek iets heel anders: een enig kind is namelijk vaak gelukkiger dan een kind dat broers of zussen heeft.




Waarom zijn broers en zussen niet altijd leuk?

Als je opgroeit met broers en zussen is dat niet altijd koek en ei. Er is vaak onderlinge strijd. Kinderen willen zich tegenover elkaar (en hun ouders) bewijzen. Ze moeten hun spullen (of een kamer) delen en maken ruzie. Ze kunnen elkaar pesten of zich minder voelen dan de ander.

Zeker als een van de broers of zussen een uitblinker is, kan dit lastige situaties met zich meebrengen. Maar ook andersom, als er bijvoorbeeld een zorgenkindje in de familie is waar de meeste aandacht naartoe gaat. Lees maar eens deze blog over: Wat zegt de geboortevolgorde over het karakter van je kind?

monuta banner

De voordelen van enig kind zijn!

Veel kinderen die geen broers en zussen hebben missen dit helemaal niet, misschien ook omdat ze niet weten wat ze missen. Ze hebben vaak veel vriendjes en vriendinnetjes die heel graag komen spelen. Juist omdat er geen vervelende zusjes en broertjes zijn en dus geen ruzie.

Kinderen die enig kind zijn hebben de volle aandacht van hun ouders en hebben hierdoor vaak meer zelfvertrouwen. Hierdoor hebben ze vaak een hoger IQ, halen goede cijfers op school en worden gestimuleerd in alles, sport, muziek, hobby’s.

Wat is het karakter van een enig kind?

Net zoals de geboortevolgorde binnen een gezin, hebben ook enig kinderen vaak bepaalde eigenschappen. Zo zijn ze graag alleen, omdat ze dat fijn vinden, maar ook omdat ze het nodig hebben. Dat is niet raar, een enig kind is rust gewend.

Maar behalve dat zijn ze vaak heel goed in het plannen en organiseren, zijn ze eerlijk, betrouwbaar en soms wat driftig. Doordat ouders hoge verwachtingen hebben doen ze goed hun best, zijn perfectionistisch, nauwkeurig, kritisch en doelgericht. Ze houden van lijstjes, zijn goed georganiseerd en kunnen wat sarcastische humor hebben.

Zijn er nadelen als je geen broers of zussen hebt?

Naarmate de kinderen groter worden kunnen de nadelen ook groter worden. Zo maken ze zich vaak zorgen en voelen ze zich verantwoordelijk over hun ouders. Zeker als ouders ouder worden en hulpbehoevend. Op die momenten sta je er als enig kind alleen voor en komen alle zorgen op jouw schouders terecht.

Enig kind zijn is dus echt niet zielig, ze zijn niet per definitie verwend en eenzaam. Ook in Bekend Nederland zijn er veel leuke enig kinderen te vinden. Wat denk je van Christina Curry, Winston Garstanowitz, Victoria Koblenko, Sylvia Witteman, Bridget Maasland en Fatima Moreira de Melo. Is jouw kindje enig kind? Of ben je zelf enig kind? En hoe ervaar jij dat? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.



luiers met korting banner
vadersschapsverlof 2019