header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Geef je kind beter geen doosje rozijnen! Dit is waarom

Een gezond tussendoortje aan je kind geven kan best lastig zijn. Want wat is er nu wel gezond en wat niet? Dacht je bijvoorbeeld best goed bezig te zijn als je je kind rozijntjes geeft? Nou, dat blijkt dus best tegen te vallen. Nu lees je waarom je je kind beter geen doosje rozijnen kunt geven!

cheezzbaby banner

Waarom je kind beter geen doosje rozijnen geven?

Uit recent onderzoek van Foodwatch is gebleken dat rozijnen in toenemende mate vervuild zijn met een mix van bestrijdingsmiddelen.

Er zijn dus verschillende soorten landbouwgif aangetroffen op rozijnen in supermarkten. Het onderzoek geeft aan dat de hoeveelheid gif elk jaar lijkt toe te nemen. Deze pesticiden kunnen los van elkaar niet zoveel kwaad, maar worden gevaarlijk als ze bij elkaar worden gestopt. Pesticiden met dezelfde werking kunnen elkaar namelijk versterken.

In het ergste geval kunnen pesticiden effect hebben op de groeiontwikkeling van bijvoorbeeld de hersenen of geslachtsdelen. Maar ook op de hormoonhuishouding. Omdat je niet weet welke pesticiden bij elkaar zitten, weet je niet hoeveel het is en hoe gevaarlijk het dus is.

Als je jouw kindje regelmatig een doosje rozijnen geeft en dit voor langere tijd doet, zou dit een nadelig effect kunnen hebben. Het voedingscentrum zegt dat af en toe een handje rozijntjes geen kwaad kan en geen gezondheidsrisico met zich meebrengt.
Hoeveel pesticiden zitten er in rozijntjes?

Er zijn door het NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de laatste jaren verschillende metingen gedaan. Hieruit bleek dat er de afgelopen jaren steeds meer pesticiden te vinden zijn in de rozijntjes die wij aan onze kinderen geven.

Zo werden er in 2018 nog 6,1 verschillende gifsoorten gevonden en waren dit er in 2019 al 8,9! Bij de meting van 2020 werden er gemiddeld 11,3 gifsoorten in rozijntjes gevonden. Tijdens de ergste meting werden er zelfs 30 soorten gif gevonden en in totaal kwamen er 45 verschillende soorten landbouwgif uit de metingen.

baby kleertjes banner

Mag je een kind nu helemaal geen doosje rozijnen geven?

Je kunt de pesticiden niet van de rozijntjes af wassen. Ze zitten namelijk ook in het vruchtvlees van de rozijntjes. De hoeveelheid pesticiden die tot nu toe gevonden zijn, valt wel binnen de strenge normen van de voedselwet.

We mogen de rozijntjes dus wel eten. Het is alleen verstandig om je kindje niet te vaak en te veel rozijntjes te geven. Maar behalve pesticiden zit er ook veel suiker in rozijnen, dus te veel rozijntjes is sowieso niet verstandig.

Wat zijn wel gezonde tussendoortjes voor je kind?

Natuurlijk zijn er wel gezonde tussendoortjes voor je kind. Zoals fruit of groente. Groentes kan je ook dippen in bijvoorbeeld hüttenkäse of yoghurt dip. Ongezouten noten zijn ook altijd een goed idee om je kindje te geven.
Iets grotere trek? Kies dan voor een (volkoren) cracker of beschuitje. Of volkoren soepstengels. Natuurlijk kan een (halve) boterham ook prima.

Eet jouw kindje graag rozijnen? Misschien moet je toch nog even nadenken en kan je beter geen doosje rozijnen aan je kind geven. Of denk je dat het wel meevalt en ga je gewoon door met rozijntjes geven? Ik heb wat dat betreft geluk, want die dames van mij lusten ze toch niet.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019