header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Kind gebonden budget! Wat is het en wanneer heb je er recht op?

Kinderen krijgen is duur. Het begint al met die hele uitzetlijst die je nodig hebt als je een baby krijgt. Van de babykamer tot kleertjes, van luiers tot een kinderwagen. Maar kleine baby’s worden groot. En uiteindelijk moet je schoolgeld betalen, of een laptop of studie. Gelukkig worden we daarin ondersteund als ouders. Met onder andere het kind gebonden budget. Wat is het en wie krijgt het?

cheezzbaby banner

Wat is kind gebonden budget?

Kind gebonden budget (ook wel kgb) is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je krijgt dit budget naast de kinderbijslag. Op het moment dat je kinderbijslag krijgt, zou je vanzelf het kind gebonden budget moeten krijgen als je er recht op hebt. Ook kan je het aanvragen als je denkt dat je er recht op hebt. Tot 1 september van het nieuwe jaar kan je het kgb aanvragen van het jaar ervoor.
Wat zijn de voorwaarden?

Om kind gebonden budget te ontvangen moet je aan een paar voorwaarden voldoen.

  1. Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB);
  2. Het inkomen van jou (en je eventuele toeslagpartner) is niet te hoog;
  3. Je mag niet meer vermogen hebben dan €140.213 euro (in 2023). Heb je een toeslagpartner? Dan mogen jullie samen niet meer vermogen hebben dan €177.301.
  4. Je moet 1 of meer kinderen hebben onder de leeftijd van 18 jaar. Hierbij tellen ook adoptie-, stief- of pleegkinderen mee.
  5. Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning.

Hoeveel kind gebonden budget krijg je?

De hoogte van het bedrag wat je krijgt, hangt van veel dingen af. Er is geen eenduidig bedrag. Om te berekenen hoeveel kind gebonden budget je krijgt, kijkt men naar je inkomen. Maar ook naar je gezinssituatie (alleenstaande ouders hebben recht op een hoger bedrag).

Ook speelt de leeftijd van de kinderen mee. Hoe ouder je kinderen, hoe meer geld te krijgt. Zo is er een behoorlijke verhoging als je kind 12 jaar en 16 jaar wordt, mede door het schoolgeld dat je dan moet gaan betalen. Je kunt zelf een proefberekening maken om te kijken hoeveel kind gebonden budget je kunt krijgen.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is de maximale hoogte van het kind gebonden budget?

Als we kijken naar de bedragen van 2023 is het maximale toeslagbedrag voor een eenoudergezin met 1 kind €5501 per jaar. Als je twee kinderen hebt, is dit €7033 en vanaf een 3e kind komt daar nog een verhoging bij van €1532 per kind.

Heb je een toeslagpartner? Dan zien de bedragen er heel anders uit. Het maximale toeslagbedrag bij 1 kind is dan €1653 per jaar. Voor twee kinderen €3185 en er komt vanaf 3 kinderen een verhoging bij van €1532 per kind. Kinderen die tussen de 12 en 15 jaar zijn zullen nog eens een verhoging krijgen van €267 per kind en als ze 16 worden krijg je maximaal €476 extra. Let wel op, dit zijn de maximale bedragen, dus voor ouders die het minimale verdienen. Hoe hoger je loon en vermogen, hoe lager het kind gebonden budget.

Wat is het verschil tussen kinderbijslag en kind gebonden budget?

Iedereen met kinderen heeft recht op kinderbijslag, kind gebonden budget krijgt niet iedereen. Dit bedrag is ook voor iedereen gelijk. Voor kinderen tot 5 jaar krijg je €261,70 per kwartaal. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar €317,77 en voor kinderen van 12 tot 18 jaar €373,85.

Kind gebonden budget is afhankelijk van je inkomen en spaargeld. Je kunt hier dus ook te veel van ontvangen waardoor je moet terugbetalen. Dit kan zo zijn als je inkomen hoger was dan bekend is bij de belastingdienst. Geef daarom wijzigingen in je inkomen altijd zo snel mogelijk door.

Lees ook: Zwanger en geen geld? Lees onze tips!

Waar kan je dit geld voor gebruiken?

Kind gebonden budget krijg je om je te ondersteunen in het financiële plaatje van het opvoeden. Het is dus eigenlijk niet bedoelt om een nieuwe auto van te kopen. Jij weet zelf het beste hoe jullie financiële situatie eruitziet. En waar je het geld goed voor kunt gebruiken. Heb je dit extra geld eigenlijk niet echt nodig? Dan kan je het altijd apart zetten voor als het wat minder gaat, of voor als je kind ineens van alles tegelijk nodig heeft.

Krijg jij kind gebonden budget? Of denk je nu dat je er eigenlijk wel recht op hebt? Maak dan eens een proefberekening. Het is natuurlijk zonde om dit niet aan te vragen. Alle kleine beetjes kunnen helpen aangezien alles steeds duurder wordt. Wil je besparen op de uitgaven voor de baby? Lees dan ook “Tips om geld te besparen als je een baby verwacht!” en “Budget baby uitzetlijst voor minder dan €1000!“.tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli
vadersschapsverlof 2019