header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Dus toch een geboortegolf door corona?!

Negen maanden geleden zaten we in de tweede lockdown. Samen thuiswerken aan de keukentafel, terwijl de kinderen ook nog hun schoolwerk thuis moesten doen. Als we heel eerlijk zijn, waren we elkaar vast wel eens spuugzat. Maar er zijn ook heel veel stellen die het thuis heel erg gezellig hebben gehad. En dus voorspelden we een geboortegolf door corona. Hebben we gelijk gekregen?

prenatal banner weekaanbiedingen

Voorspelling door coronajaar 2020 meer baby’s

Ruim 40 weken geleden voorspelden we we dat er best wel eens een heuse Corona-babyboom aan zou kunnen komen. Hoewel sommige verloskundigen het op dat moment afraadden om zwanger te worden, heeft niet iedereen dat advies in de hand genomen.

We wisten, zeker toen, nog niet of Covid een gevaar zou kunnen zijn voor je (ongeboren) baby. Ook was alles anders omtrent bevallen in een ziekenhuis, je wist soms niet eens of er wel plek voor je was! Maar als we in die lockdown baby’s zijn gaan maken, dan zouden we daar nu de ‘gevolgen’ van moeten gaan kunnen zien!

Lees ook: Wat je weten wilt over het covid-19 vaccin als je zwanger bent of borstvoeding geeft!

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Toch een geboortegolf door Corona!

Of we in een echte babyboom zitten is nog de vraag, maar er lijkt toch wel echt sprake te zijn van een geboortegolf. Veel ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken en kraamzorg organisaties melden een grote stijging in de aanmeldingen.

Ook de cijfers zeggen genoeg. Sinds maart zijn er iedere maand 1100 meer baby’s geboren dan vorig jaar, dat is een toename van 8%. De grootste kraamzorg organisatie van Nederland is De Kraamvogel, ook zij hebben een flinke stijging gemerkt, namelijk 18%! Vorig jaar hielpen zij bij 17.000 pasgeboren baby’s in de kraamweek, dit jaar zullen dat er naar verwachting ruim 20.000 zijn. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er bijna 3.000 meer baby’s geboren dan in datzelfde kwartaal van vorig jaar.

Ter vergelijking: Volgens Statline zijn er in het jaar 2020 168.681 baby’s geboren dat zijn 14.056 baby’s per maand
Waarom meer baby’s door Corona?

Maar waarom gaan we nu ineens allemaal massaal voor een baby? In eerste instantie dachten de meeste verloskundigen ook dat het nog wel mee zou vallen met die babyboom. De meeste stellen gaan niet zomaar spontaan voor een baby. Vaak gaat daar toch echt een kinderwens aan vooraf. Toch lijkt het erop dat Corona de stap naar een kindje minder groot heeft gemaakt, misschien wel om de volgende redenen:

  1. Thuiswerken

    Een van de grootste redenen om nu toch voor een baby te kiezen, zou wel eens het thuiswerken kunnen zijn. De gedachte om tijdens je zwangerschap heerlijk vanuit huis te kunnen werken, is natuurlijk wel erg aanlokkelijk. Niet tijdens de ochtendmisselijkheid in de auto file rijdend naar het werk. Maar lekker in je joggingbroek van achter je eigen keukentafel een teammeeting doen.

  2. Kinderopvang

    Het thuiswerken maakt ook dat je minder kinderopvang nodig hebt. Je kunt veel gemakkelijker vanuit huis werken en ondertussen voor je pasgeboren baby zorgen, zonder dat je meteen je kindje weg hoeft te brengen. En doordat thuiswerken in de toekomst een stuk meer de standaard is zal je minder vaak kinderopvang nodig hebben.

  3. Andere ‘planning’

    We gingen allemaal massaal ons huis verbouwen en de tuin aanpakken. Omdat veel andere dingen niet door konden gaan, zoals verre reizen en op vakantie. Doordat we onze plannen moesten laten varen hielden we geld over en ook tijd. Tijd voor een baby dus!

prenatal banner weekaanbiedingen

Gevolgen van de geboortegolf door Corona

Voor de mensen in de zorg is deze geboortegolf best wel lastig. Zo zijn er een stuk minder afgestudeerde verloskundigen. Zij liepen bijvoorbeeld studievertraging op door Corona, omdat ze niet meer bij bevallingen mochten zijn.

Ook kraamverzorgsters hebben het best zwaar, ze nemen bijvoorbeeld minder lang vakantie op. Sommige kraamzorg organisaties geven aan dat ze alleen nog de minimaal verplichte zorg aanbieden, van 3 uur per dag. Dat betekent dus geen tijd voor leuke dingen als babymassage. Alleen de medische controles, het sanitair schoonmaken en een bakje fruit klaarzetten voor de kraamvrouw zit er soms nog maar in. Je zult misschien verschillende kraamverzorgsters zien verschijnen aan je kraambed. Of iemand uit een andere regio.

Het begint er dus eigenlijk wel op te lijken dat we in een echte geboortegolf door corona zitten. Maar of dat echt het geval is (geweest) weten we pas 2 jaar na die beruchte lockdown. Nog een heel ruim jaar dus. Maar wie weet hoeveel lockdowns er nog komen?

Lees ook: Een pasgeboren baby en social distancing! Hoe doe je dat?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!