“header
Nieuws

Babyboom door corona! Geboortegolf op komst?

Er zijn stellen die elkaar het huis wel uit kunnen kijken. Van maanden samen thuis werken wordt het misschien niet leuker of spannender. We zijn op elkaar aangewezen en kunnen er minder vaak op uit om leuke dingen te doen. De vakantie stellen we uit en ook romantisch samen uit eten zit er niet meer in. Maar daardoor maken we het thuis een stuk gezelliger. Zo gezellig zelfs, dat sommige stellen het juist wel fijn vinden. Verloskundigen in verschillende delen van het land merken dat het flink drukker is. Krijgen we een babyboom door corona?

monuta banner sponsored

Aantal geboortes in Nederland daalt al jaren!

De Nederlandse bevolking stijgt met ongeveer 100.000 personen per jaar. Dit komt voornamelijk door de internationale migratie. Het aantal geboortes is de laatste jaren namelijk alleen maar gedaald. Na de Tweede Wereldoorlog was er een echte babyboom. In 1946 werden er namelijk 284 duizend kinderen geboren terwijl dit er gemiddeld tussen de 160 en 210 duizend zijn. Maar de laatste jaren daalt het aantal geboortes elk jaar (CBS). In vergelijking met vijf jaar geleden zijn er vorig jaar zo’n 3000 minder baby’s geboren.
Babyboom door corona

In sommige delen van het land begint het er op te lijken dat dat volgend jaar anders wordt. Verloskundigen in Brabant, Rotterdam en Amersfoort hebben het drukker dan ooit. Ze hebben zo’n 40% meer aanmeldingen dan de andere jaren. Vooral in het voorjaar van 2021 worden er heel veel baby’s verwacht. Dit zou te maken kunnen hebben met de tweede lockdown. Mensen zijn meer thuis, hebben veel meer tijd samen. Ze ervaren minder stress en komen daardoor ‘dichter bij elkaar’.

StichtingJarigeJob banner

Waar sommige stellen juist stapelgek worden, zijn er gelukkig ook heel veel stellen die het juist heel gezellig hebben samen. We zijn ondertussen gewend aan Corona. Waar we in de eerste lockdown veel voorzichtiger waren durven we nu iets meer. Er is minder angst. Toch is deze stijging niet overal te merken. In Rijnmond en Zeeland is bijvoorbeeld helemaal geen stijging te zien. Of er een echte babyboom door Corona op komst is kunnen we pas over 2 jaar zeggen.

Ovulatietest online bestellen banner

Zwanger zijn tijdens corona

Veel verloskundigen hadden dit niet verwacht. Het zijn toch nog steeds onzekere tijden. Niet alleen op gebied van gezondheid. Maar er is ook veel werkeloosheid en de economie is niet op zijn best. Allemaal redenen om nu niet aan een baby te beginnen.

Ook is het minder leuk om zwanger te zijn tijdens corona. Je moet alleen naar de echo’s, want je partner is niet welkom, echter verschilt dit wel per verloskundige en/of ziekenhuis. Zwangerschapsverlof is een stuk saaier. Lekker winkelen, uit eten of leuke dingen doen is er helaas niet bij. Ook heb je kans dat je misschien niet poliklinisch kunt bevallen zonder medische noodzaak, omdat de ziekenhuizen vol zijn. En dan zwijgen we nog over de gezondheid van je kindje. Of het schadelijk is voor je baby als je als zwangere vrouw corona krijgt is nog steeds niet volledig duidelijk. Toch lijken al die bezwaren ons niet tegen te houden in het verwekken van kindjes.

Wanneer statistisch meeste baby’s geboren?

Over het algemeen worden de meeste baby’s geboren in de zomer. En dan vooral aan het eind van de zomer, september is een ‘populaire’ babymaand. Hoe dat zo komt? Misschien omdat we in de winter wat meer op zoek zijn naar warmte, bij elkaar? Lees hier meer over wanneer de meeste baby’s worden geboren?.

Pas over twee jaar weten we of er echt een babyboom door corona komt (of tegen die tijd; is geweest). Onze eigen baby is geboren tijdens de eerste lockdown. Natuurlijk heeft het nadelen, maar die heerlijke kraamweek bubbel zonder bezoek was eigenlijk ook wel heel erg relaxt.

banner stamcelbank 1

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!