luieraanbiedingen header
Nieuws

Antwoord op veelgestelde vragen over de nanny!

Als je als ouders samen een drukke baan hebt, is het soms lastig om de opvang van de kinderen rond te krijgen. Zeker als je een baan hebt met wisselende werktijden, bijvoorbeeld in de zorg of in de horeca. Je wilt je werk goed kunnen uitvoeren, maar ook een fijne basis hebben voor je kinderen. Dan kan een nanny of een nachtnanny de oplossing zijn. Maar is een nanny eigenlijk wel voor iedereen geschikt?

banner beste luchtreiniger babykamer

Wat is een nanny?

Kort gezegd is een nanny iemand die bij je in huis woont (of in de buurt) en voor je kinderen zorgt, als jij daar op dat moment geen tijd voor hebt.
In oudere filmpjes zie je het soms voorbij komen, kinderen die worden overgedragen aan een ‘gouvernante‘. Want zo heette een kindermeisje vroeger. Vandaag de dag worden kindermeisjes vaker au-pair of nanny genoemd. Op televisie is er nu zelfs een serie over au-pairs.

Wat is het verschil tussen een oppas en een nanny?

Ga je een avondje naar de film? Of heb je een etentje met vrienden? Dan bel je een oppas. Misschien je nichtje, buurmeisje of iemand uit je kennissenkring. De oppas komt een paar uurtjes op je bank zitten en gaat daarna weer naar huis. Lees hier meer over hoe je een goede oppas vindt.

Als je kiest voor een nanny is dat anders. De meeste nanny’s zijn namelijk 24 uur per dag bij je gezin aanwezig, ze wonen bij je in huis. Natuurlijk werken ze niet altijd, daar maak je samen afspraken over. Behalve voor de kinderen zorgen, kan een nanny ook een deel van je huishoudelijke taken overnemen. Denk aan wassen en strijken, boodschappen doen of eten koken.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Moet je in een groot huis wonen?

Hoeveel ruimte een nanny nodig heeft, is afhankelijk van welke nanny je kies. Veel jonge meisjes kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen van school en een jaar als nanny aan de slag te gaan. Nederlandse meiden gaan bijvoorbeeld naar Italië, of Amerika om daar een jaar te werken.

Maar er zijn ook buitenlandse meiden en jongens die hier dolgraag een jaar voor jouw kinderen willen zorgen. Een buitenlandse (jonge) nanny heeft aan een eigen slaapkamer vaak genoeg. Dus als je huis een logeerkamer heeft, woon je al groot genoeg. Wel moet de kamer gemeubileerd zijn en voorzien van een computer met internet en een tv.

Maar er zijn ook Nederlandse nanny’s die hier hun beroep van hebben gemaakt. Zij hebben vaak recht op een eigen woon/slaapkamer met keuken en badkamer. Een gastenverblijf zou dan ideaal zijn.

Wat kost een nanny?

We denken al snel dat een nanny heel duur is. Aan de ene kant is dit waar, maar aan de andere kant valt het ook wel mee. De maandelijkse kosten liggen namelijk ‘maar’ tussen de €650 en €760 per maand. Kijk maar even naar de rekening van je kinderopvang, grote kans dat die hoger is.

Wat het duur maakt zijn de extra kosten. Zo ben je een grote smak geld kwijt aan administratie- en bemiddelingskosten (zo’n €2000,-), een aupair-verzekering (€560,-) en kosten voor de visumaanvraag (€300,-). Ook moet je een buitenlandse nanny een cursus Nederlands of Engels aanbieden, die zo’n €300,- kost. Omdat de nanny bij jullie inwoont, zal je daardoor wat extra kosten maken, denk aan extra eten en het water- en stroomverbruik dat iets hoger ligt door een extra inwoner.

Waar vind je een goede nanny?

Als je op zoek gaat naar een nanny kan je het beste een nanny bemiddelingsbureau in de arm nemen. Zij weten wie ze in dienst hebben, bieden de nanny opleidingen en bijscholingsdagen aan en helpen je met alle administratieve rompslomp.

Wat zijn de voordelen van een nanny?

Met een nanny in huis heb jij je handen weer veel meer vrij. Na een lange werkdag is je huis aan kant en zijn je kinderen vermaakt. Ze kunnen in hun eigen veilige omgeving blijven met hun eigen spulletjes. De nanny heeft de kans om een band op te bouwen met je kinderen en zij hebben op hun beurt een vast gezicht die voor ze zorgt. Als jij ’s avonds laat weg moet, kunnen je kinderen heerlijk in hun eigen bed blijven terwijl jij weet dat er iemand is die voor ze zorgt.

Een ander voordeel van een nanny in huis, is dat jouw kinderen kennis maken met andere culturen en talen. Zo leren ze dat niet iedereen dezelfde gewoontes of achtergrond heeft. Vaak ontstaan zo vriendschappen voor het leven!

Lees ook: Tips als je gaat oppassen op kleine kinderen!

Wat zijn de eisen voor de gastouder?

Van jou, als ‘gastouder’ van de nanny wordt verwacht dat je de financiële middelen hebt om voor een nanny te kunnen zorgen. Ook moet je een nette ruimte hebben waar jullie nanny kan verblijven.

Maar ook aan de nanny’s worden eigen gesteld. Zo moeten ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, zelfverzekerd en stressbestendig zijn. Een goede nanny is ruimdenkend en creatief, respectvol en discreet. Eerlijk, consequent en betrouwbaar!

Zie jij het wel zitten? Iemand die er altijd is om op terug te vallen, een nanny die er speciaal voor jouw kinderen is? Dan zou je eens kunnen rondkijken of het financieel haalbaar is en of je het ziet zitten om altijd iemand over de vloer te hebben. Want hoeveel voordelen een nanny ook heeft, je moet wel een deel van je privacy inleveren!

Lees ook: Verschillende soorten kinderopvang: Gastouder of kinderdagverblijf?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019