header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Mag je op wintersport als je zwanger bent?

Laten we even vooropstellen. Alles mag en ik ga je zeker niet vertellen wat je wel en niet mag tijdens jouw zwangerschap. In plaats van “mag je op wintersport als je zwanger bent” kunnen we dan ook beter zeggen: “Is het verstandig om op wintersport te gaan als je zwanger bent.” Nou, is dat zo?

monuta banner sponsored

Op vakantie als je zwanger bent

Veel stellen kiezen ervoor om op vakantie te gaan tijdens de zwangerschap, zeker als je zwanger bent van je eerste kindje. De laatste kans om nog even met zijn tweeën op vakantie te gaan, op een zogenaamde babymoon. Je kunt er voor kiezen om lekker te relaxen op een Waddeneiland, een tropisch oord of naar een leuke Europese stad. Maar je kunt ook op wintersport gaan als je zwanger bent. Hoewel, heel erg verstandig is dat misschien niet.
Mag je op wintersport als je zwanger bent?

Natuurlijk mag dat. Je mag zelf weten wat je doet. Vakantie vieren in een mooi wintersportgebied is natuurlijk heerlijk. Maar zelf op de piste staan is niet het meest verstandige wat je kunt doen met een baby in je buik.

Vanaf 12 weken zwangerschap kan jouw baarmoeder bij een val geraakt worden door ski’s, skistokken of andere personen. Hoe goed je dan ook kan skiën, je bent ook afhankelijk van mensen om je heen. Tot 12 weken zwangerschap is het eigenlijk prima om op de ski’s of je snowboard te gaan staan. Tot die tijd zit je baarmoeder namelijk achter je schaambeen verstopt en zit de baby dus relatief veilig.

Grote hoogtes en zwangerschap?

Als je op grote hoogte bent, kan dit niet altijd even fijn aanvoelen. Zeker als je boven de 2500 meter bent na de tweede helft van de zwangerschap moet je goed opletten. Verblijf dan ook liefst niet langer dan een paar dagen boven de 2500 meter hoogte.

Zit je wel op deze hoogte? Doe dan vooral geen zwaar inspannende activiteiten. Bij inspanning gaat er namelijk veel bloed naar je spieren en te weinig naar de placenta. Hierdoor heb je een grote kans op zuurstoftekort bij je baby. Ook heb je op grote hoogte meer kans op een hoge bloeddruk, pre-eclampsie, placenta-loslating en groeivertraging.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Stap niet op de ski’s of je snowboard als:

 1. de verloskundige of gynaecoloog het jou heeft afgeraden;
 2. jij een onervaren wintersporter bent;
 3. je langer dan 12 weken zwanger bent;
 4. je naar een heel hoog skigebied gaat;
 5. jij last hebt van bekkenklachten, rugklachten of blessures;
 6. je onzeker bent.Tips als je op wintersport gaat als je zwanger bent

 1. Luister naar je lichaam.
 2. Doe het rustig aan, zeker de eerste dagen. Geef je lichaam de kans om te acclimatiseren.
 3. Drink genoeg water, minimaal 2 liter per dag.
 4. Check je reisverzekering, ben je verzekerd in het buitenland?
 5. Neem een zwangerschapsverklaring (in het Engels) mee en je zwangerschapskaart.

Andere leuke activiteiten tijdens wintersport

Ga je wel mee op wintersport terwijl je zwanger bent? Gelukkig hoef je echt niet per se de ski’s of je snowboard en de piste op om een leuke vakantie te hebben. Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen tijdens een wintersportvakantie. Om te beginnen: shoppen! Maar je kunt ook heerlijk genieten in de zon (ga je wel goed insmeren om een zwangerschapsmasker te voorkomen). Je kunt leuke dorpjes bezoeken en wandelen in de omgeving. Ga met de skilift omhoog en geniet lekker van het uitzicht.

Je kunt dus prima mee op wintersport als je zwanger bent. Als je maar verstandig doet en je grenzen aangeeft. Doe niet stoer en stap niet op de ski’s als je het spannend vindt. Luister naar je lichaam en doe het lekker rustig aan. Echt vakantie vieren dus!baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019