“header
Borstvoeding

Regeldagen bij baby’s

Eindelijk had je een goed ritme opgebouwd met je baby, maar opeens komt hier verandering in. Je baby huilt vaker en wilt vaker drinken. Heel je ritme is naar de knoppen en je hebt het gevoel dat je weer van vooraf aan moet beginnen. Je baby kan ziek zijn, het gewoon warm hebben of je hebt te maken met baby regeldagen. Naast dat het allesbehalve een pretje is, hoort het er (helaas) bij.

Lees in deze blog waarom er regeldagen zijn, hoe het zit met regeldagen en borstvoeding en wat je kunt doen om jezelf door deze periode heen te slaan.

Wat zijn regeldagen bij baby’s?

Baby regeldagen zijn dagen waarop je baby veel meer wil drinken dan op andere dagen. Zat je eindelijk op de 6 baby voedingen per dag, dan kan het zijn dat je op een regeldag je baby bijna elk uur moet voeden. Naast dat je baby constant honger lijkt te hebben is hij of zij ook huilerig, hangerig en onrustig.
baby regeldagen en borsvoeding

Waarom heeft een baby regeldagen?

Je baby groeit als kool, maar op sommige dagen heeft je baby een kleine groeispurt. Aangezien je baby ineens flink toeneemt in lengte en gewicht, heeft hij of zij natuurlijk ook meer voeding nodig. Groeien kost namelijk veel energie.

Het gevolg is dat hij of zij steeds vaker wilt drinken en dat de melk bijna niet is aan te slepen. Een andere oorzaak is dat de baby iets onder de leden heeft. Met name in moedermelk zitten essentiële antistoffen. De natuur heeft het zo geregeld dat je baby in dat geval automatisch om meer voeding vraagt.

Hoe groot is de kans dat je baby regeldagen heeft?

De kans dat ook jouw baby meer voeding nodig heeft is vrij groot. Bijna ieder kind tot 6 maanden oud krijgt een aantal groeispurtjes. Maar niet ieder kind heeft op dat moment ook een flink verhoogde behoefte aan voeding. Sommige ouders blijven deze dagen dus bespaard. Zolang je baby genoeg groeit, volle plasluiers heeft en alert en helder overkomt is er niets aan de hand.

Hoe kan je regeldagen herkennen?

Er zijn een aantal punten waarop je een regeldag bij je baby kunt herkennen.

  • Je baby huilt meer dan anders, is hangerig en onrustig.
  • Je baby wilt vaker drinken of eten dan op andere dagen, bijvoorbeeld elk uur.
  • Hij lijkt constant honger te hebben.
  • Het slaappatroon verandert, je baby slaapt meer (oververmoeid van groeispurt) of juist minder (door de honger).
  • Je borsten worden compleet leeggedronken en je melkproductie lijkt ontoereikend.

regeldagen en kolven

Hoe lang duren regeldagen?

De baby regeldagen komen een aantal keren voor. Gemiddeld rond het moment dat je baby 9 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden oud is. Over het algemeen duren de regeldagen 1 of 2 dagen en daarna pakt het ‘oude’ ritme zich weer op.

Regeldagen en borstvoeding

Je melkproductie past zich aan, aan de vraag van je kind. Aangezien deze vraag naar melk tijdens een regeldag groter is, schiet de melkproductie tijdelijk tekort. Je merkt dit doordat je borsten slap aanvoelen en er minder melk uit je borsten komt. Maak je niet ongerust dat je baby te weinig binnen krijgt. De melkproductie zal zich na enkele dagen weer aanpassen. Je hoeft je baby dus geen extra voedingen te geven middels flesvoeding. Het is overigens wel mogelijk dat je na de regeldagen last krijgt van stuwing.

Regeldagen en flesvoeding

Regeldagen komen niet alleen voor bij baby’s die borstvoeding krijgen, maar ook bij de flesvoeding. Het is niet erg om op deze dagen je baby wat meer voeding te geven. Let er wel op dat dit binnen de perken blijft om overgewicht te voorkomen. Vraag altijd na aan het consultatiebureau wat je jouw baby mag geven.

Omgaan met regeldagen

Regeldagen zijn vervelend voor de ouders, maar vergeet niet dat het voor je baby ook geen pretje is. Hij of zij heeft namelijk constant honger en je weet vast wel wat honger met je kan doen? Inderdaad: chagrijnig, lusteloos en hangerig. Precies dat maakt je baby nu mee.

Extra liefde en aandacht is dus zeker niet overbodig. Probeer ondertussen zelf voldoende rust te pakken, drink genoeg en blijf gezond eten. Voed je baby als deze vraagt om eten, ga niet extra voeden. En als laatste: voel jezelf niet onzeker. Regeldagen zijn natuurlijk en duren maar 1 á 2 dagen, daarna pakken jullie samen het ritme weer op!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!