prenatalbanner sale
Bijzondere bevallingen

Bevallen in bad

Er zijn heel veel verschillende manier om te bevallen. Je hoeft heus niet altijd met je benen omhoog op een bed te liggen. Eén manier om te bevallen is bevallen in bad! Er zitten ontzettend veel voordelen aan een badbevalling om je kind op de wereld te zetten. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby! In Engeland is het al heel normaal en zijn ziekenhuizen zelfs verplicht om deze mogelijkheid van bevallen te bieden. Lijkt het jou wel wat, dat bevallen in bad? Lees dan verder!

luierkorting op pampers banner

Voordelen bevallen in bad

Het schijnt dat bevallen in bad steeds populairder wordt in Nederland en dat is blijkbaar niet voor niets. Want een badbevalling heeft duidelijk een paar goede voordelen! Denk aan:

  • Onder water gaan met je hele buik, maakt je licht (hé dat is lang geleden!) en je kunt jezelf vrijer bewegen. Vaak neemt je lichaam dan vanzelf een actieve baringshouding aan.
  • Een lekker warm bad werkt ontspannend zodat je jezelf makkelijker kunt overgeven aan de weeën (je verzet jezelf minder). Hierdoor zetten de weeën eerder door en komt de ontsluiting sneller op gang.
  • De bevalling verloopt vaak soepeler en je bent minder gestrest.
  • Het warme water is een goede natuurlijke pijnstiller (vergelijk het maar met een hele grote warme kruik tegen de pijn). Hierdoor kun je de weeën beter verdragen.
  • Bevallen in bad is zeker aan te raden voor vrouwen met bekkeninstabiliteit, rugproblemen of andere lichamelijke klachten of handicaps.
  • De kans op inscheuren tijdens de bevalling is iets kleiner omdat het water je weefsels wat soepeler maakt.
  • Een voordeel voor je baby: je baby wordt rustiger geboren omdat de overgang van vruchtwater naar warm badwater minder groot is. Het schijnt dat de baby’s die op deze manier zijn geboren meer ontspannen zijn en rustiger.
  • Je hebt iets meer privacy omdat je in bad ligt en niet met je benen wijd in een kamer. In de meeste gevallen heb je zelf ook wat meer controle over de geboorte. Zo mag je zelf je baby uit het water halen als hij of zij eruit is gekomen!
banner autogordel zwangere vrouwen

Wanneer mag je bevallen in bad?

Iedere vrouw die thuis mag bevallen, mag deze bevalling in bad doen. Moet je in het ziekenhuis bevallen omdat je een medische indicatie hebt, dan is het waarschijnlijk niet mogelijk.

Voor een badbevalling moet je minstens 37 weken zwanger zijn, moet je vorige bevalling zonder keizersnede verlopen zijn, is je vruchtwater nog helder, heb je geen complicaties en heeft je verloskundige ervaring met deze bevallingen.
bevallen in eigen bad

Bevallen in eigen bad

Een thuisbevalling kan zeker in bad plaatsvinden. Alleen niet in je eigen bad. Helaas. Je eigen bad is vaak te smal, te ondiep en er is niet genoeg ruimte eromheen. Je verloskundige moet namelijk wel goed bij je kunnen en genoeg werkruimte hebben.

Heb je een bad met een doorsnee van minimaal 130-150 centimeter en minstens 60-65 centimeter diep die ook nog eens redelijk vrij staat, dan zou het mogelijk in je eigen bad kunnen. Maar dit dien je altijd van te voren te overleggen met je verloskundige. Het is sowieso goed om met je verloskundige te bespreken of hij of zij ervaring heeft met bevallingen in bad. Als dat niet het geval is, kan je beter voor een andere manier kiezen.

Bevalling bad huren

Kies je voor een thuisbevalling in bad? Dan zal je, mits je eigen bad aan de genoemde eisen voldoet, een bad moeten kopen of huren. Let er wel altijd op dat de doorsnede minimaal 130 centimeter is en het bad minimaal 60 centimeter hoog is. Een plek waar je een bevallingsbad kunt kopen of huren is via Oerbron. Hier kan je kiezen voor opblaasbare, ronde en hexagonale baden. Als je er één huurt krijg je meestal een vulslang en universeel kraanstuk erbij met een pomp en afvoerslang.

Een bevallingsbad huren lijkt misschien allesbehalve hygiënisch, maar dat is het wel. Bij het bad krijg je een grote plastic hoes die je erin moet leggen. In feite lig je dus niet op het bad zelf, maar op de hoes. Na gebruik gooi je de hoes weg. Uiteraard worden de baden door het bedrijf ook nog grondig gereinigd en ontsmet.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Bevallen in bad ziekenhuis

Bevallen in bad wordt steeds bekender in Nederland, maar het is nog steeds niet mogelijk in elk ziekenhuis. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen en heb je geen medische noodzaak hiervoor (maar gewoon omdat je het fijner vindt) dan kan je vragen of ze de optie van bevallen in bad aanbieden.

Mocht jouw ziekenhuis zelf niet deze optie hebben, dan kan je altijd nog vragen of je zelf het bad mag meenemen. Er zijn genoeg vrouwen die dit hebben gedaan omdat ze heel graag in bad wilden bevallen! Bespreek het ook meteen even met je verloskundige.

Bevallen in bad nadelen

Het klinkt nu als een mega relaxte manier om te bevallen, maar helaas kleven er wel een paar nadelen aan. Zo moet je wel het één en ander regelen en zijn er natuurlijk extra kosten aan verbonden. Tevens moet je ook de ruimte hebben voor zo’n bevallingsbad.

Daarnaast moet je goed plannen. Je mag pas in bad als je ontsluiting hebt (ongeveer 4 tot 5 centimeter) en je mag er dus niet de hele tijd in liggen. Houd er rekening mee dat het vollopen van het bad ongeveer een uur tot 1,5 in beslag neemt. Als laatste bestaat er altijd een kans dat je in het heetst van de strijd toch naar het ziekenhuis moet door complicaties. Je moet dan je bevalling in bad vaarwel zeggen en dat kan behoorlijk teleurstellend zijn.

Bevallen in bad kosten

Wanneer je een bad huurt krijg je deze ongeveer 5 weken. Deze 5 weken gaan in vanaf de 37ste week van je zwangerschap tot week 42. De hoogte van de huur ligt aan het model dat je hebt, maar je kan rekenen op zo’n 100 tot 300 euro. Check eerst bij je zorgverzekering of het gedekt wordt. Lees hier meer over zorgverzekering en je zwangerschap!

Bekijk ook deze bijzondere bevalling video van moeders die voor de eerste keer hun baby vasthouden

Bevallen in bad ervaringen

De meeste ervaringen van vrouwen die in het bad zijn bevallen zijn positief. Het warme water helpt echt om de pijn wat te verlichten en beter te ontspannen. Ook de gewichtloosheid draagt hieraan bij. Omdat je lekker in bad zit heb je ook het gevoel dat je iets meer privacy hebt. Dat heb je al helemaal als je partner bij je kan komen zitten. Dan lijkt het net of jullie met zijn tweetjes zijn.

Wat vrouwen ook aangeven is dat ze weinig letsel hebben overgehouden aan hun bevalling in bad, dus geen of weinig hechtingen. Het schijnt ook dat de meeste baby’s bij een badbevalling heel rustig en vreedzaam op de wereld zijn gekomen. Het is dus zeker een overweging waard!

Bevallen in bad filmpje

Van alles horen en lezen over bevallen in bad is leuk, maar het zien is natuurlijk wat anders! Daarom hier een filmpje!


startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019