header banner hema
Zwangerschap

Wat is een mola zwangerschap?

Een mola zwangerschap is een zwangerschap waarbij er door een fout in de aanleg, geen embryo groeit. In plaats daarvan groeit er een massa van weefsel bestaande uit vochtblaasjes. Helaas is een mola zwangerschap geen echte zwangerschap en zal je een behandeling moeten ondergaan om de mola blaasjes te laten verwijderen. Lees hier meer over wat een mola zwangerschap precies is en hoe de behandeling verloopt.

hema rompers

Wat is een mola zwangerschap?

Bij een mola zwangerschap groeit er in de baarmoeder geen embryo, maar een massa aan weefsel dat bestaat uit vochtblaasjes. Deze massa, of gezwel, ziet er een beetje uit als een druiventros. De vochtblaasjes heten mola blaasjes. De medische term voor het gezwel is mola hydatidosa. Naast de mola hydatidosa groeit er ook een placenta.

Een mola zwangerschap ontstaat in de meeste gevallen door een fout in de aanleg. Het bevruchte eitje is bijvoorbeeld abnormaal en heeft geen erfelijk materiaal. Het eitje ontwikkelt zich dan niet tot een embryo, maar tot een mola hydatidosa.

Het kan ook voorkomen dat een mola zwangerschap ontstaat doordat één eicel bevrucht wordt door twee spermacellen. Dit wordt een partiële mola-zwangerschap genoemd. In dit geval wordt er wel embryoweefsel gevormd, maar helaas is ook dit kindje niet levensvatbaar. Elke mola zwangerschap eindigt in een miskraam.




Wat is de kans op een mola zwangerschap

Gelukkig komt een molazwangerschap maar heel weinig voor in Nederland, ongeveer 1 op de 2000 zwangerschappen, dit komt neer op ongeveer 120 tot 124 patiënten per jaar. Hoe een molazwangerschap ontstaat is nog niet altijd duidelijk, toch schijnt het dat vrouwen van Aziatische afkomst een grotere kans hebben om een dergelijke zwangerschap te ontwikkelen. Ook vrouwen onder de 15 jaar en boven de 40 jaar vallen in de risicogroep.

nutricia actie banner

Hoe herken je een mola zwangerschap?

Bij een mola zwangerschap krijg je dezelfde zwangerschapskwaaltjes als bij een normale zwangerschap, alleen kunnen de symptomen heftiger zijn. Dat komt omdat de hCG-waarde in het bloed bij een mola zwangerschap veel hoger zijn.

Het meest duidelijke symptoom van een mola hydatidosa is een snel groeiende buik. Bij de 15de week is de baarmoeder al tot navelhoogte gegroeid. Naast dat de baarmoeder te groot is, voelt deze week aan en is er geen hartslag te horen. Een ander kenmerk is dat de hCG-waarde in het bloed abnormaal hoog is.

Vaak wordt een mola zwangerschap ontdekt tijdens de echo. Er wordt dan geen embryo met vruchtzak gevonden, maar een massa bestaande uit blaasjes.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

De behandeling

Als is vastgesteld dat er sprake is van een mola zwangerschap, dan moet er ingegrepen worden. Dat is heel zwaar voor de ouders, want die waren in de veronderstelling dat ze in blijde verwachting waren. De mola blaasjes worden door een gynaecoloog verwijderd door middel van een curettage. Bij deze behandeling wordt het weefsel weggezogen door een klein buisje.

Na deze behandeling kan het zijn dat er nog wat blaasjes blijven zitten, die worden in de meeste gevallen door het lichaam zelf opgeruimd. Het is normaal dat je nog een paar weken last hebt van bloederige afscheiding. Als de behandeling goed is gegaan, zal concentratie van hCG in het bloed dalen en binnen 8 weken op normaal niveau zijn. Dit zal gecontroleerd worden door een bloedonderzoek.
gevolgen mola zwangerschap

Nacontrole en gevolgen van een mola zwangerschap

Een aantal weken na de behandeling wordt het bloed gecontroleerd om te bepalen of de hCG-waarde weer naar een normaal niveau is gedaald. Daarnaast wordt er gecontroleerd of er geen sprake is van een kwaadaardige ontaarding.

In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de mola blaasjes niet geheel zijn verwijderd of weer aangroeien. Ook kan het via het bloed naar andere plekken in het lichaam uitbreiden, meestal in de longen. Als de mola blaasjes niet helemaal weg zijn kun je nog last krijgen van zwangerschapsverschijnselen of vaginaal bloedverlies. Zitten de blaasjes in de longen dan kun je klachten krijgen als hoesten en kortademigheid.

Om vast te stellen dat de mola blaasjes niet meer in de baarmoeder zitten wordt het hCG-gehalte in je bloed gecontroleerd. Tevens wordt er een longfoto gemaakt om vast te stellen dat de blaasjes zich ook niet hebben uitgebreid naar de longen.

Mochten de mola blaasjes zich wel hebben verspreid en daar verder groeien, dan wordt dit een persisterende trofoblast genoemd. Dit kan mogelijk een voorstadium zijn van een kwaadaardige aandoening. Er bestaat een kans dat dit bestrijd moet worden met chemotherapie. Deze therapie is nagenoeg altijd met succes.

Gelukkig zijn er meestal geen blijvende gevolgen van een mola zwangerschap en kun je na herstel weer normaal zwanger worden.

Zwanger na mola zwangerschap

Het wordt met klem afgeraden om na een mola zwangerschap snel weer zwanger te worden. Allereerst moet de hCG-waarde van je bloed weer normaal zijn. Dit kan 8 weken duren, maar ook een aantal maanden. Het advies is een half jaar te wachten. Je lichaam heeft dan voldoende mogelijkheid gehad om goed te herstellen en artsen kunnen dan met zekerheid zeggen of alle mola blaasjes uit het lichaam zijn verdwenen. De kans dat er weer een mola zwangerschap optreedt is 1%. Om dit vast te stellen, zal er al vroeg een echo gemaakt worden.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019