header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Wat is de peuterspeelzaal? En waarom gaan minder kinderen er naar toe?

De peuterspeelzaal, wie is er niet mee opgegroeid? In mijn herinnering gingen we vroeger allemaal een paar ochtenden spelen op de peuterspeelzaal. En met veel van die kinderen zat ik later ook op de basisschool. Onze moeders werkten niet en kwamen ons gezellig weer ophalen om half 12. Hoe anders is dit tegenwoordig, er komen steeds minder kinderen naar de peuterspeelzaal. En trouwens, bestaat de peuterspeelzaal eigenlijk nog wel?

prenatal banner weekaanbiedingen

Waarom de peuterspeelzaal goed is voor je kind!

Op een peuterspeelzaal kan je kindje een heleboel leren. Het is goed voor de taalontwikkeling van jouw peuter. Daarom wordt vaak aan laag opgeleide ouders of allochtone ouders geadviseerd om hun kindje naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Deze kinderen hebben vaak een taalachterstand en kunnen deze achterstand op de peuterspeelzaal inhalen.

Maar ook de motorische ontwikkeling, cognitieve en sociale vaardigheden van de peuter komen aan bod. Jouw kind went aan het omgaan met leeftijdsgenootjes, een juf en regels in een klasje. Een goede voorbereiding op de basisschool dus.

Waarom gaan minder kinderen naar de peuterspeelzaal?

Tegenwoordig werken de meeste ouders en daarom gaan veel van onze kinderen naar de kinderopvang. Je moet je kind immers ergens naartoe brengen als jij en je partner aan het werk zijn. De peuterspeelzaal was van vroeger uit meer iets voor kinderen die niet naar de kinderopvang of gastouder gaan. Want waarom zou jij als werkende ouder je kind op je vrije dag ook nog eens weg gaan brengen?

Sinds er nieuwe regels zijn valt de peuterspeelzaal onder kinderopvang, maar je kind kan er maar één dagdeel naartoe. Niet handig als je de hele dag moet werken. Ook moet je nu betalen voor de peuterspeelzaal, ook als je niet werkt. Veel gemeentes hebben een tegemoetkoming, maar de meeste ouders zien op tegen de administratieve rompslomp. En mede daardoor komen er steeds minder peuters op de peuterspeelzaal terecht.

beste babyfoon bol.com

Lees ook: Kinderopvang kiezen waar moet je op letten? Weet jij het?

Gaat de peuterspeelzaal helemaal verdwijnen?

Dat is hij al! Er is namelijk nogal het een en ander veranderd in ‘peuterspeelzaalland’. Sinds januari 2018 hebben de peuterspeelzalen dezelfde status gekregen als kinderdagverblijven. Eigenlijk bestaat de peuterspeelzaal dus helemaal niet meer!

Nu heet het ‘peuteropvang’, al wordt het in de volksmond nog steeds peuterspeelzaal genoemd. De grootste verandering is dat een peuterspeelzaal nu niet meer volledig mag draaien op vrijwilligers. Er moeten twee geschoolde leid(st)ers op een groep van 16 peuters staan.

Wat doet jouw peuter op de peuteropvang?

Eigenlijk leert je kindje op de peuteropvang niets meer of minder dan op een kinderdagverblijf. Ze werken tegenwoordig met dezelfde pedagogische protocollen. Vaak wordt er gewerkt met een thema, zoals een seizoen of een feestdag.

De peuterspeelzaal is eigenlijk een soort ‘school’ voor peuters. Vroeger werd het ook wel de voorschool genoemd, het is namelijk een goede voorbereiding op de basisschool!

Maar dat is de kinderopvang ook. De ontwikkeling van je kindje staat centraal. Maar peuters leren nu vooral meer op sociaal vlak. Samen delen, samen spelen. Maar ook voor zichzelf opkomen, elkaar troosten, samenwerken en op zijn beurt wachten. Dit alles leert je peuter door te spelen, liedjes te zingen, handvaardigheid (verven, knutselen, kleien, tekenen), buiten te spelen en samen boekjes te lezen.

Tips om je kind voor te bereiden op de speelzaal!

Ga jij je kindje naar de peuterspeelzaal brengen? Dan vind je het waarschijnlijk net zo spannend (of nog spannender) dan jouw peuter zelf. Fiets, wandel of rijd er vast een paar keer langs. Wijs dingen aan, zoals die mooie zandbak of de schommel. Zo wordt het al een beetje bekend terrein. Vertel je peuter dat hij daar mag spelen en dat jij dan even weg gaat. De ene peuter zal lachend naar binnen wandelen, terwijl de ander huilend aan je been blijft hangen. Bedenk dat het grote verdriet vaak over is zodra jij uit beeld bent. Geef jouw kindje en jezelf even de tijd om rustig te wennen.

Gaat jouw kindje naar de peuterspeelzaal? Of ben je nog aan het twijfelen wat in jullie situatie handig is? Niets is verplicht, dus bedenk of je peuter het nodig heeft en of het in jullie leven past.

banner stamcelbank 1

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!