header banner hema
Baby

Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen je kinderen? En had je daar liever verandering in gezien of is het goed zo? Dat is een vraag die veel toekomstige moeders of moeder van één kind graag willen stellen. Want wat is wijsheid als je gaat voor een tweede kind. Een klein leeftijd verschil zodat ze (hopelijk) veel met elkaar kunnen optrekken? Of is juist een groter leeftijdsverschil van 2 of 3 jaar beter, omdat je oudste dan meer zelfstandig is? Lees hier meer over leeftijdsverschil tussen je kinderen.

beste babyfoon bol.com

Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind

De gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind is de laatste jaren steeds meer toegenomen. Als je dacht dat het een klein leeftijdsverschil was, dan heb je het mis. In 2009 was het verschil 3,2 jaar (CBS) en dat is eigenlijk niet veel veranderd. Gemiddeld is het verschil nu tussen de 2 en 3 jaar. Best een redelijk groot leeftijdsverschil!
Voordelen en nadelen klein leeftijdsverschil

Een klein leeftijdsverschil van minder dan 1,5 jaar heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat de kinderen weinig in leeftijd verschillen en daardoor doorgaans beter met elkaar kunnen spelen en optrekken. Ze gaan naar dezelfde school en misschien zelfs hetzelfde sportteam en ze hebben dezelfde vriendjes. Bij een klein leeftijdsverschil is de rivaliteit ook minder groot.
klein leeftijdsverschil kind
Andere voordelen zijn dat je sneller helemaal uit de luiers bent en eerder af bent van peuterpuber buien.

Er zijn echter ook nadelen. Veel moeders geven aan dat de eerste jaren behoorlijk pittig zijn. Wanneer het leeftijdsverschil klein zijn, loop je in het begin met twee kinderen die nog compleet afhankelijk van je zijn en niet zelfstandig.

Het slapen kan een drama worden omdat de één de ander wakker houdt. Of je hebt twee kinderen die beide op verschillende tijden een middagdutje moeten doen. Let er daarnaast ook goed op dat je de aandacht verdeeld tussen de jongste baby en het oudere kind. Het komt vaak voor dat de oudste even een stuk minder aandacht krijgt en hierdoor wat jaloers wordt en vervelend gedrag gaat vertonen.

Lees ook: Waarom moeders niets gedaan krijgen!

libido banner

Groot leeftijdsverschil tussen eerste en tweede kind

Het grote voordeel een groter leeftijdsverschil (drie jaar en meer) is dat de oudste al wat zelfstandiger is. Tevens hebben ze 3 jaar de volle aandacht gehad en willen ze nu vaak wat meer zelf gaan doen. Ze zullen dus iets minder snel jaloers worden op de aandacht die de jongste krijgt. Aangezien de oudste zelfstandiger is en naar school gaat heb je meer tijd om voor een nieuw kindje te zorgen.
ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen
Een ander groot voordeel is dat je als moeder minstens 2 jaar de tijd hebt gehad om te herstellen van je eerste zwangerschap. Je hebt weer gewoon kunnen werken en meedraaien in de maatschappij. Hopelijk zijn de zwangerschapskilo’s er weer allemaal vanaf en kan je met een schone lei beginnen.

Nadelen van een groot leeftijdsverschil is onder andere dat de kinderen vooral in de eerste jaren niet goed met elkaar kunnen spelen. Je kunt ze ook niet goed samen voor de tv zetten omdat ze niet op hetzelfde niveau zitten qua kinderfilms en -series. Tot de pubertijd zullen ze andere interesses houden. Naarmate ze ouder worden is het verschil minder merkbaar, maar dat kan nog wel even duren

.

Praktisch gezien zijn er ook een paar nadelen: je moet weer helemaal opnieuw beginnen. Opnieuw in de luiers, gebroken nachten en heel veel zorgen voor een hulpeloos baby’tje terwijl je daar net even vanaf was.

2 jaar leeftijdsverschil kind

Experts geven aan dat 2 jaar leeftijdsverschil misschien nog wel het meest ideaal is. De kinderen zitten nog bij elkaar op school en kunnen na een paar jaar goed met elkaar overweg en maatjes worden. Ander voordeel is dat moeders genoeg tijd heeft gehad om helemaal te herstellen van de zwangerschap.

Het nadeel van 2 jaar leeftijdsverschil is dat er sprake kan zijn van meer rivaliteit bij de kinderen. Dat heeft een beetje te maken met de ontwikkelingen van je oudste kind tegen de tijd dat je jongste komt. Op de leeftijd van 2 tot 3 jaar kunnen kinderen last krijgen van driftbuien en snel jaloers worden. Dit kan best wat stress veroorzaken. Meestal gaat dit later wel over, vooral als je probeert hier goed mee om te gaan. Als de jongste wat ouder is, kunnen ze waarschijnlijk wel goed met elkaar spelen.

Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen is ideaal?

Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen ideaal is, is niet direct zo te zeggen. Het is heel persoonlijk. Grote leeftijdsverschillen en kleine verschillen hebben beide voor- en nadelen. Sommige onderzoekers geven aan dat een leeftijdsverschil van 2 jaar en 3 maanden het meest ideaal is. Dit betekent dat er 18 maanden tussen twee zwangerschappen zit. Het lichaam van moeder heeft in die periode de kans gehad om volledig te herstellen. Andere experts vinden een leeftijdsverschil tussen de 2 en 3 jaar het beste (komt bijna op hetzelfde neer).

Maar moet je naar een expert luisteren om te bepalen wat jij wilt?

Ik denk dat het heel persoonlijk is. Sommige moeders willen een klein leeftijdsverschil omdat zij dat zelf ook hadden met hun broer of zus en anderen daarom juist een groot leeftijdsverschil.

Het kan zijn dat je eierstokken alweer gaan rammelen als je baby 9 maanden is, maar misschien ben je er pas na 1,5 jaar weer klaar voor. Waarschijnlijk speelt het verloop van de bevalling ook een rol. Had je een zware bevalling en moeilijke zwangerschap dan is het niet vreemd dat je nog eventjes wacht.

Als laatste kan leeftijd een grote rol spelen. Als je wat later aan kinderen begint is het misschien beter om het leeftijdsverschil tussen je kinderen klein te houden omdat je anders wat aan de oudere kant bent. De kwaliteit van je eitjes gaan er niet op vooruit naarmate je ouder wordt!

Er zijn dus genoeg factoren die een rol spelen om het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen te bepalen. Het is voor iedereen persoonlijk en je moet gewoon lekker kijken naar je eigen situatie! Hoe groot is het leeftijdsverschil tussen jouw kinderen?

Lees ook: 6 Redenen om kinderen te willen!banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019