“waterwipes
Zwanger Worden

6 redenen om kinderen te willen

Heb jij jezelf weleens heel goed afgevraagd waarom je kinderen wil? Ik heb het eens om mij heen gevraagd en de meeste dames geven als eerste het antwoord: ‘Ja, uhm… Het lijkt me gewoon heerlijk’. Nog niet heel overtuigend, dus daarom dacht ik: laten we in deze blog eens even lekker stil staan bij onze persoonlijke kinderwens. Want die kleintjes die (straks) rondhuppelen in huis, verdienen meer dan ‘ja uhm… Het lijkt me gewoon heerlijk’. En naast deze kinderwens, sta ik ook even stil bij de redenen om géén kinderen te willen.

conceive plus discreet online bestellen banner

Ik wilde vroeger totaal geen kinderen

Ik moet iets bekennen, namelijk ik wilde ‘vroeger’, en dan bedoel ik tot iets van 5 jaar geleden, totaal geen kinderen. Sterker nog: ik vond kinderen helemaal niet leuk. Als ik een baby of een klein kind zag lopen dan negeerde ik die totaal. Ik had er werkelijk niets mee. De gedachten aan kinderen trok me totaal niet. Dan kon ik niet meer lekker mijn eigen ding doen. Zoals per ongeluk ’s middags al op het terras belanden tot ’s avonds laat. Of ’s ochtends te lang uitslapen en de hele dag brak series kijken. Daarnaast had ik ook totaal geen zin om zwanger te zijn. ‘Dan mag je 9 maanden niet drinken!’ Ik hoor het mezelf nog zeggen.

Je raadt het denk ik wel: ik heb een hele lange studententijd gehad. En na mijn studententijd bleef ik een feestbeest. Daar past geen kind bij. Ik hield te veel van doorzakken in de kroeg en daarnaast wist ik nog totaal niet wat ik met mijn leven wilde doen, had ik geen vriend en woonde ik in een soort van studentenhuis samen met een vriendin van mij. Misschien niet gek dat mijn kinderwens heel ver te zoeken was.

Tot grote ergernis van mijn ouders die al jarenlang stonden te springen om een nieuw kleinkind. ‘Wacht maar totdat je een relatie krijgt’ zei mijn moeder altijd. ‘Dan praat je wel anders’. En weet je wat? Ze had gelijk. Want zodra ik een serieuze relatie kreeg met mijn huidige man, bij hem introk en wist wat ik wilde in mijn leven… wilde ik kinderen. En wel om de volgende redenen.

banner winkelpromo

Redenen om kinderen te willen

Dit zijn de redenen om kinderen te willen die ik zelf kan bedenken. Aanvullingen zijn meer dan welkom!

 1. Kinderen kunnen mijn leven verrijken. Het is een fantastische aanvulling
 2. Het is onwijs bijzonder om ‘iets’ te hebben dat van jou en je partner is
 3. Heel ouderwets, maar je hebt ‘iemand’ die jullie familienaam voortzet. En ergens heb ik het gevoel dat ik toch een beetje blijf voortleven via mijn kinderen als ik er zelf niet meer ben.
 4. Je hebt wat mensen op aarde gezet die jou moeten verzorgen als je oud bent. Super handig.
 5. Je gaat nieuwe dingen meemaken die je anders nooit zou meemaken als je geen kinderen krijgt. Ik wil dat niet missen hoor!
 6. En als laatste die liefde… Die liefde die je kunt voelen voor zo’n klein wezentje. Dat lijkt mij fantastisch en is eigenlijk de belangrijkste reden om kinderen te willen.

fouten tijdens opvoeden kind relatie verkeerd gedrag

Dit zijn alle redenen waarom wij wél kinderen willen. Toch zijn er de laatste jaren genoeg stellen die er bewust voor kiezen om geen kinderen te nemen. En ik vind dat we daar ook bij stil mogen staan. Er zijn namelijk veel mensen (met kinderen) die dat totaal niet begrijpen. Om wederzijds begrip in de hand te werken heb ik daarom de meest voorkomende redenen om geen kinderen te willen op een rij gezet.

Redenen om geen kinderen te willen

 1. Kinderen kosten veel geld.
 2. Je hebt veel minder vrije tijd.
 3. Het is moeilijker om een dikke carrière te maken (niet onmogelijk, wel moeilijker).
 4. Je hebt zelf niet zo’n fijne jeugd gehad.
 5. De wereld is al overbevolkt genoeg.
 6. Er is geen biologische klok die aan het tikken is. De behoefte is er simpelweg niet.
 7. Niet onbelangrijk: je hebt geen geschikte partner gevonden.
 8. Je hebt te laat een geschikte partner gevonden en je vindt jezelf nu te oud.
 9. Je hebt niets met kinderen.
 10. Jouw vrijheid is zeer beperkt.

Lees ook: Een leven met kinderen! Droom of toch niet?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019