sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Galbulten bij een baby

Galbulten bij een baby komen redelijk vaak voor en dan voornamelijk bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Andere benamingen voor galbulten zijn netelroos of urticaria. Galbulten bij een baby zien eruit als rode vlekjes of bultjes en kunnen overgaan tot verdikte plekken. De rode plekjes kunnen op diverse plekken op het lichaam verschijnen en weer verdwijnen. In de meeste gevallen is het binnen een dag tot paar dagen weer weg. Lees hier meer over galbulten bij een baby.

cheezzbaby banner

Galbulten bij een baby symptomen

Om te weten of je baby galbulten of netelroos heeft, is het handig om te weten hoe het eruit ziet. Galbulten kunnen er uitzien als één rood plekje of bultje of het zijn er meer. De bultjes zijn vergelijkbaar met een muggenbult. Of ze zien er net zo uit als de plekken die je krijgt als je een brandnetel hebt aangeraakt.

Galbulten beginnen meestal met rode vlekken met een duidelijke grens. De vlekken gaan dan over tot verdikte plekken die in het midden iets bleker zijn. Afzonderlijke galbulten kunnen samenvloeien tot grote plekken. In de meeste gevallen veroorzaken de plekjes jeuk, maar in ernstige gevallen kan het ook pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven. De galbulten kunnen over het hele lichaam voorkomen. Sommige bulten zijn een paar millimeter, andere een paar centimeter.

Ontstaan galbulten

Galbulten is een symptoom of klacht bij een acute allergische reactie. De allergische reactie kan diverse oorzaken hebben. Het kan een reactie zijn op bepaalde medicatie, insectenbeten, bepaalde stoffen of planten, voedingsmiddelen (met name noten, fruit of melkproducten) en bepaalde kleurstoffen of conserveringsmiddelen in voeding. Tevens kunnen galbulten bij een baby ook ontstaan als gevolg van een ziekte zoals een infectie of wanneer het huidje te veel wordt blootgesteld aan warmte, kou, zon of druk.

lAlles voor je baby banner

Netelroos kind besmettelijk

Netelroos oftewel galbulten zijn niet besmettelijk. Dat komt omdat het wordt veroorzaakt door een allergische reactie van de persoon zelf en niet door aanraking van een andere persoon met netelroos. Je kunt je lieve baby dus gewoon knuffelen als hij of zij netelroos heeft.

Galbulten baby gevaarlijk?

Galbulten bij een baby zijn niet gevaarlijk. Ze ontstaan vaak spontaan en gaan na een paar dagen tot enkele weken weer weg. Je baby zal door de bulten geen blijvende schade overhouden aan de huid of aan de organen. Wat wel erg vervelend is, is de jeuk die de bultjes kunnen veroorzaken. Probeer ervoor te zorgen dat je baby of kind niet gaat krabben want dat kan de klachten juist verergeren. Eigenlijk is het niet nodig om naar de huisarts te gaan omdat de galbulten in de meeste gevallen vanzelf weggaan.

Galbulten baby koorts

Galbulten bij een baby veroorzaken meestal geen koorts. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan dit een teken zijn van een heftige infectie. Het is dan verstandig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga ook naar de huisarts wanneer de netelroos langer aanhoudt dan 3 weken of wanneer uw baby of kind het benauwd krijgt en last heeft van gezwollen lippen of oogleden.

Urticaria baby

Urticaria is een andere naam voor galbulten of netelroos. Mocht je baby dit hebben dan is het goed om voor jezelf op te schrijven wat je baby of kind:

  • heeft gedaan die dag,
  • heeft gegeten die dag,
  • waarmee je baby in aanraking is geweest.

Als je dit telkens doet wanneer je baby of kind galbulten krijgt, kun je misschien achter de oorzaak komen. Maar voel jezelf niet schuldig als het je niet lukt de oorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen in deze namelijk niet bekend.

Galbulten baby behandeling

Als je galbulten bij je baby constateert kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Houd je baby zoveel mogelijk uit de warmte en uit de zon.
  • Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van de galbulten. Denk je dat het komt door bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen? Zorg dan dat je deze vermijdt.
  • Probeer je kind zoveel mogelijk af te leiden als je ziet dat hij of zij jeuk heeft. Krabben aan de galbulten zal het alleen maar verergeren.
  • Trek je baby luchtige kleding aan dat goed ademt zoals katoen.
  • Verkoel het huidje met lauw water.
  • Het huidje deppen met water vermengt met een scheutje azijn kan ook verlichting bieden.
  • Er bestaan diverse zalfjes die verkoelend werken voor galbulten bij een baby. Deze zalfjes kun je zonder recept halen bij de drogist of apotheek.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Reageer

vadersschapsverlof 2019