sale kleertjes header
Verzorging

Een kindvriendelijke keuken! Tips waar je rekening mee houdt!

Met kinderen in huis gaat er een deur open naar allerlei nieuwe gevaren en beschadigingen in en om de keuken (en de rest van het huis). Zo zal je witte bank nooit meer wit blijven, is het fornuis een death trap en zal het aanrecht heel wat te verduren krijgen. Misschien tijd om uit te kijken naar een kindvriendelijke keuken. Lees hier tips waar je rekening mee kunt houden!

cheezzbaby banner

Wat zijn de gevaren voor een baby in de keuken?

Van alle ruimtes in huis, is de keuken misschien wel één van de meest gevaarlijke ruimte voor kinderen. Denk aan een heet fornuis, de oven, de waterkoker, scherpe messen en alle schoonmaakmiddelen die onderin het kastje staan.

Daarnaast zijn al die kastjes voor baby’s en kinderen heel interessant, want wat zou er toch allemaal inzitten? Nu is de kans vrij groot dat hetgeen wat in het kastje staat scherp of breekbaar is. En dat brengt weer een hele hoop andere gevaren met zich mee. Eigenlijk kan je wel stellen dat een normale keuken allesbehalve kindvriendelijk is.

Lees ook: Tips voor een interieur met kinderen: Een kindvriendelijk bankstel

verzwaringsdeken banner

Wat is een kindvriendelijke keuken?

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je een kindvriendelijke keuken hebt? Om te beginnen heb ik een paar tips die jouw keuken veiliger maakt voor kinderen, hier kom ik later op terug.

Maar naast veiligheid is het ook belangrijk dat je keuken een beetje bestand is tegen kinderen. Want laten we eerlijk zijn, kinderen zijn ook goed in dingen stuk maken of beschadigen. Het is daarom echt geen overbodige luxe om bij de aanschaf of verbouwing van een keuken rekening te houden met de materiaalkeuze en kleur.

baby helpt in kindvriendelijke keuken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kindvriendelijke keuken?

Dit zijn mijn tips voor een kindvriendelijke keuken waar je op kan letten als je gaat voor een nieuwe keuken in jouw huis.

 1. Kies voor inductie

  Een gasfornuis of elektrische kookplaat wordt erg heet als je daarop gaat koken. Menig kindervingertje of arm is al verbrand aan het fornuis. Inductie is dé oplossing. Een inductiekookplaat wordt niet heet, maar verwarmt wel de pannen.
 2. De oven hoog plaatsen

  Die lekkere cake die in de oven staat te bakken is natuurlijk ontzettend interessant voor kinderen. Als de oven laag zit, dan zal die nogal eens open gaan en veel kinderhandjes verbranden. Laat je oven daarom hoog plaatsen, zodat de cake ver verwijderd is van nieuwsgierige handjes.

 3. Veilige stopcontacten

  In de keuken kan je niet zonder stopcontact, maar gezien kinderen daar graag iets instoppen is het verstandig de stopcontacten te beveiligen. Bijvoorbeeld door afdekplaatjes.

 4. Hoekbeschermers en kinderslotjes

  Kinderen bezeren zich snel, zeker als ze vallen of lopen tegen een scherpe hoek. Zorg daarom dat je hoekbeschermers hebt. Daarnaast is het ook verstandig om de inhoud van de keukenkasten veilig te stellen door kinderslotjes op de kasten te bevestigen. Zeker de kast met schoonmaakmiddelen!

 5. Kindvriendelijk krukje

  Het is super gezellig om met je kleintje te koken of koekjes te bakken. Aangezien je kind niet bij het aanrecht kan, is het goed om een kindvriendelijk krukje aan te schaffen. Dan voorkom je dat je kind een onstabiele stoel pakt om op te klimmen.

 6. Veilige kraan

  Uit sommige kranen kan binnen een paar seconden ontzettend heet water stromen. Dat wil je natuurlijk niet als jouw kind in de keuken komt. Het is daarom misschien te overwegen om een kraan aan te schaffen waar niet zomaar heet water uit komt. Bij deze kranen moet je eerst een handeling uitvoeren voordat het water heet wordt. Deze handeling is moeilijk voor kinderen, maar wel heel makkelijk voor volwassenen.

Lees ook: Het gemak van een kokend waterkraan met kleine kinderen!

composieten aanrechtblad

Wat voor aanrechtblad is het meest ideaal in een kindvriendelijke keuken?

Zoals ik eerder al een beetje aangaf: een kindvriendelijke keuken houdt niet op bij wat kinderslotjes en veilige kranen. Soms moet je namelijk de keuken beschermen tegen je kinderen en dat vraagt om sterke materialen die makkelijk zijn schoon te maken en te onderhouden. Een materiaal dat uitermate geschikt is in een kindvriendelijke keuken is composiet.

Composiet is een natuursteen en is oersterk, prachtig om te zien en te verkrijgen in diverse kleuren. De steen is één van de hardste natuursteensoorten die je kunt vinden en dat maakt het uitermate bestand tegen beschadigingen. Deze composieten aanrechtbladen spraken mij heel erg aan. En als je heel jouw keuken super sterk wilt maken, dan is het ook verkrijgbaar als achterwand, spoelbak en vensterbank.

Nog een groot voordeel van composiet: het is erg onderhoudsvriendelijk. Dit houdt in dat het makkelijk schoon te maken is (een vochtige doek is al genoeg) en je hoeft het maar 2 keer per jaar te behandelen met een onderhoudsset.

Heb jij nog tips voor een kindvriendelijke keuken? Kijk hier voor meer verbouwtips zoals een kindvriendelijke badkamer!monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019