“waterwipes
Bevalling

Bevalling opwekken met seks werkt dat echt?

Feiten en fabels rondom het opwekken van de bevalling zijn er genoeg. Zo zijn er mensen die beweren dat een bevalling opwekken met seks echt mogelijk is. Zou dat echt zo zijn? En als het zo is, hoe werkt dat dan?

lAlles voor je baby banner

Bevalling opwekken met seks

De ene vrouw is gemaakt om zwanger te zijn, en de ander kan niet wachten tot de baby zich aan dient. Sommige zwangere vrouwen doen er tegen het eind van de zwangerschap alles aan om de bevalling op te wekken. Misschien wandel je uit wanhoop wel honderd keer de trap op en af en eet je ondertussen een paar stukken ananas in de hoop dat het eindelijk begint.

Een goed potje seks zou ook kunnen helpen om de bevalling op te wekken, zegt men. Het orgasme zorgt ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt. Deze samentrekkende bewegingen zouden ervoor kunnen zorgen dat de bevalling op gang komt. Het zou de weeën op kunnen wekken.

seksleven als ouder

Waarom vrijen helpt om de bevalling op te wekken!

Als je dus seks gaat hebben om te proberen de bevalling op te wekken is het dus van belang dat je klaarkomt, en niet alleen jij, ook je partner. Sperma bevat namelijk een bepaald hormoon; prostaglandine. Dit is een hormoon wat je lichaam zou stimuleren om de bevalling te laten beginnen. Tijdens de seks komen er nog meer stofjes vrij, zoals oxytocine.

Deze stof speelt een grote rol bij de barensweeën tijdens de bevalling. Het kan natuurlijk nooit kwaad om seks te hebben tijdens de zwangerschap (behalve als je vliezen zijn gebroken, in verband met infectiegevaar). Maar om de bevalling op te wekken moet je waarschijnlijk toch gewoon geduld hebben. Het is namelijk nooit bewezen dat seks echt werkt om de bevalling vlotter op gang te krijgen. Het enige wat werkt en echt bewezen is is het strippen.

monuta banner

Wat doet oxytocine nog meer?

Dat oxytocine is een veelzijdig stofje. Door dit stofje ga je je namelijk de rest van je leven zorgen maken. En bedankt, oxytocine! Deze stof zorgt ervoor dat tijdens de eerste bevalling je hormoonhuishouding verandert, voor altijd! Vanaf nu ben je sneller ongerust, en maak je je zorgen bij elk babyhuiltje. Je zou kunnen zeggen dat oxytocine je moedergevoelens ‘aan’ zet. Het zorgt voor binding tussen moeder en kind en het zorgt ook voor de toeschietreflex bij het geven van borstvoeding.

Maar niet alleen bij de moedergevoelens speelt deze stof een rol. Ook gevoelens van vriendschap, romantiek en seksuele aantrekkingskracht zijn te danken aan dit ‘knuffelhormoon’. Zelfs de hersenontwikkeling van je baby hangt hier mee samen. Je kindje krijgt gevoelens van kalmte en plezier, en sociale interactie door deze stof. Wat oxytocine óók doet is je een gevoel van verzadiging geven bij het eten. Zonder deze stof zou je dus maar door blijven eten omdat je voor je gevoel nog niet genoeg hebt gehad.

Ervaringen met het opwekken van de bevalling met seks

Toch zijn er op internet een heleboel vrouwen die beweren dat de intieme momenten in de slaapkamer de bevalling hebben opgewekt. “Alle drie mijn bevallingen begonnen in de nacht, nadat we die avond seks hebben gehad”, vertelt een moeder. Maar ja, of die seks echt de aanstichter was? Dat is natuurlijk niet te bewijzen. Misschien is het wel puur toeval en waren de bevallingen anders ook die nacht begonnen. De medische wereld is er in ieder geval niet van overtuigd dat seks echt de bevalling op kan wekken.

Heb jij ervaring met de bevalling opwekken met seks? Of heb jij andere pogingen gedaan om het moment van de bevalling te versnellen? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen. Bij mij werkte het in ieder geval niet. Bij mijn laatste zwangerschap was ik er behoorlijk klaar mee, maar de bevalling begon pas nadat ik gestript was 😉

Lees ook: Tips die werken om de bevalling op te wekken!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019