bannerbolsale
Baby

Tips voor een blije baby!

Een blij kind is een blije moeder, horen we vaak. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw baby blij is? Die eerste weken kunnen heel heftig zijn met een kleintje in huis. Als het je eerste baby is, maar ook als het je tweede of derde kindje is. Iedere baby is anders en het is altijd weer onwennig in het begin. Om je op weg te helpen hebben we tips voor je, tips voor een blije baby!

hema rompers

Tips voor een blije baby

 1. Babymassage

  Baby’s vinden het fijn om aangeraakt te worden. Knuffel je baby, draag je baby, wieg je baby, masseer je baby. Door babymassage te doen bij je kleintje wordt de baby lekker ontspannen. Je kunt in de kraamweek vragen of de kraamverzorgster jou wil leren hoe je dit toepast. Masseer de baby in een langzaam tempo met lekkere warme babyolie (door de olie even in je handen te wrijven wordt het warmer).
 2. Blije moeder

  Een blije baby is een blije moeder, maar dat geldt ook zeker andersom. Als jij stress hebt, voelt de baby dat direct. Probeer stress dus te vermijden. Vraag hulp aan anderen en besef je goed dat niet alles perfect hoeft. Ligt de baby heerlijk op jou te slapen en wilde je de was nog opvouwen? Dan wacht die was maar even.

 3. Huid op huid

  In het begin zal je het advies krijgen om huid op huidcontact te hebben met de baby. De baby ruikt jouw geur en hoort je hartslag en daar wordt hij rustig van. Houd dit er ook in als je kindje groter wordt. Natuurlijk hoef je niet bloot met je baby in bed te gaan liggen. Maar je kindje dicht bij je dragen werkt ook heel goed. Gebruik bijvoorbeeld een draagzak om je kindje lekker dicht bij je te houden.

 4. “Lees” je baby

  Probeer je kindje te leren lezen door de signalen op te pikken. Een baby die honger heeft, geeft deze hongersignalen af. Hij gaat sabbelen, zuigbewegingen maken, zijn mondje opendoen en aan zijn lippen likken.

  Is de baby aan het gapen, ogen wrijven en zit hij aan zijn oren, dan is hij moe. Hoe sneller je deze signalen van de baby herkent, hoe sneller je erop kunt reageren. Leg jij je kindje in bed als hij te moe is, dan is de kans groter dat hij juist niet kan slapen. Wil je jouw baby nog beter begrijpen? Lees dan ook deze blog over Dunstan babytaal.

 5. Moedergevoel

  Misschien wel de belangrijkste tip voor een blije baby, luister naar je moedergevoel! Je krijgt van iedereen tips en ook al zijn ze goedbedoeld, het kan soms best lastig zijn en je juist onzeker maken. Probeer dichtbij jezelf te blijven. Luister naar je gevoel, dat is meestal goed.

 6. prenatal banner weekaanbiedingen
 7. Prikkels

  Tijdens de zwangerschap zat de baby veilig in jouw buik. Hierdoor kwam alles niet zo hard binnen bij de baby dan nu in de ‘echte wereld’. Het was minder licht, het geluid werd gedempt en je kindje hoorde constant jouw hartslag. Hij werd rustig heen en weer gewiegd en dat geeft een veilig gevoel.

  Nu de baby geboren is, komen er heel veel prikkels op hem af. En door die prikkels kan je kindje dus al snel overprikkeld raken. Probeer eens door de ogen van je baby te kijken als je merkt dat de baby moe en overprikkeld is. Wat gebeurt er allemaal? Staat de radio aan? Is er veel bezoek geweest? Ligt er veel speelgoed in het wiegje of in de box? Probeer de prikkels weg te halen en het zo rustig mogelijk te maken voor de baby.

 8. RRR

  Heel degelijk en saai advies: Rust, Reinheid en Regelmaat. Onze moeders (wat zeg ik, onze oma’s) zeiden het al; rust, reinheid en regelmaat. Dat is wat onze baby’s nodig hebben.

  Geef de baby een ritme en regelmaat door voorspelbaar te zijn. Vaste momenten op de dag om te voeden, slapen en spelen zodat je kindje al snel ‘leert’ wat er gaat gebeuren. Dit geeft de baby rust.

 9. Verwennen maar voor een blije baby

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je een pasgeboren baby niet verwennen. Je hebt misschien wel eens het advies gekregen om niet naar de baby toe te gaan als hij huilt. Want dan leert hij dat je bij hem komt en gaat hij vaker huilen. Je zou je kindje dan verwennen.

  Niets is minder waar. De enige manier van communiceren die jouw baby kent is huilen. En als daar geen reactie op komt, wordt de baby bang en zal hij des te meer gaan huilen. Troost je baby als hij huilt, knuffel hem, wieg hem. Ben er voor hem. Zo veel als je wilt.

Heb jij de tips voor een blije baby nodig? Of weet jij precies hoe jij je kindje blij kan maken en houden? Het is belangrijk om bij je eigen gevoel te blijven en goed te kijken wat jouw baby nodig heeft!

Lees ook: 9 Dingen die jouw ongeboren baby kan voelen en merken in de buik!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019