bannerbolsale
Vitamines en mineralen

Vitamine B1 tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Veel vrouwen zijn onzeker als ze zwanger zijn, zeker als het op eten aankomt. Wat is er goed voor de baby en wat niet? Maar hoe weet je welke vitamines er goed voor je zijn als je zwanger bent? En misschien wel belangrijker, welke zijn minder goed? Heb je vitamine B1 tijdens de zwangerschap nodig?

hema rompers

Mag je vitamine B1 tijdens de zwangerschap?

Vitamine B1 wordt ook wel Thiamine genoemd en is een vitamine die je zeker mag hebben als je zwanger bent. Sterker nog, vitamine B1 is een van de belangrijkste vitamines tijdens de zwangerschap. Het is een in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij veel metabolische en fysiologische processen in het menselijk lichaam.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 tijdens de zwangerschap is ongeveer 1,4 microgram per dag. Als je na de bevalling borstvoeding geeft is het zelfs 1,7 milligram per dag.
Waarom is vitamine B1 goed voor je nu je zwanger bent?

Vitamine B1 zorgt er onder andere voor dat jij en de baby koolhydraten kunnen omzetten in energie. Naast het ondersteunen van jouw energieniveau, helpt vitamine B1 tijdens de zwangerschap ook met jouw geheugen en concentratieniveau en het is goed voor je hart en zenuwstelsel. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby.
Een vitamine die je tijdens je zwangerschap dus goed kunt gebruiken, zeker als je te maken krijgt met de welbekende zwangerschapsdementie!

kleertjes sale 70

Waar leidt een tekort tot vitamine B1 toe?

Een tekort aan thiamine tijdens de zwangerschap kan veel cardiale, neurologische en psychologische effecten op de moeder hebben. Het kan de foetus ook blootstellen aan maag, darm, long-, hart- en neurologische aandoeningen. (Bron: National library of medicine)

Een tekort aan vitamine B1 kan dus leiden tot de volgende problemen: maagstoornissen, verminderde eetlust en reflexen, depressies, concentratieproblemen, geheugenverlies, gewichtsverlies en spierzwakte.

davitamon mamavitaal banner

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine B1?

Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine en je vindt ze dus in het vocht van voedingsmiddelen. Je haalt vitamine B1 uit graanproducten en varkensvlees. Deze vitamine wordt direct in je bloed opgenomen. Heb je er genoeg van? Dan plas je het teveel aan vitamine B1 direct weer uit. Een te veel aan vitamine B1 opbouwen komt dus eigenlijk niet voor.

De B-vitamines zijn: Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyridoxine (B6), Biotine (B8), Folaat/Foliumzuur (B9) en Cobalamine (B12).Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019