sale kleertjes header
Baby

De 5 meest voorkomende kinderongevallen! Zo voorkom je ze!

Een ongeluk zit echt in een heel klein hoekje en dat hoekje is vaak gewoon thuis. Het schijnt namelijk dat de meest voorkomende kinderongevallen gewoon thuis gebeuren. Een ware nachtmerrie voor elke ouder. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans dat jij dit meemaakt zo klein mogelijk te houden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Lees daarom deze tips wat je kunt doen om deze ongelukken met een kind te voorkomen!

kleertjes sale 70

De 5 meest voorkomende ongevallen en tips om ze te voorkomen!

Voorkom dat je kind slachtoffer wordt van een (stom) ongeval thuis, dat eigenlijk niet nodig was geweest. Bereid jezelf voor, blijf altijd opletten en zorg dat je maatregelingen treft. Lees hier de meest voorkomende kinderongevallen en tips om ze te voorkomen.




  1. Kinderongeval nummer 1: Vallen!

    Ongeveer 50% van alle kinderongevallen komt door vallen en het komt vaak voor dat kinderen van de trap vallen. Van de trap vallen is ontzettend gevaarlijk en kan zelfs leiden tot hersenletsel. Struikelen en uitglijden behoort ook tot vallen. Denk bijvoorbeeld aan struikelen over speelgoed of op de sokjes uitglijden over de gladde vloer.

    de online drogist alles voor moeder en baby banner

    Zo voorkom je het:

    • Traphekjes: Voorkom dat je kind van de trap valt door een traphekje te plaatsen en deze ALTIJD dicht te doen. Ook al is je kind niet in de buurt van het hekje, doe het toch maar dicht.
    • Rommel aan de kant: Zorg er daarnaast voor dat er niet veel rommel door het huis ligt maar leg het altijd aan de kant. Leer je kind ook al vroeg om zelf op te ruimen.
    • Uitglijden: Hebben jullie gladde vloeren, let dan heel goed op met sokjes. Dat glijdt natuurlijk alle kanten op. Kies daarom in huis voor sokjes of slofjes met antislip of laat je kind op blote voeten lopen.
    • Kleine meubeltjes weg: Gaat je kind zich optrekken aan alles om zich heen, zorg dan dat kleine meubels, karretjes etc. die om kunnen vallen weg zijn en alleen gebruikt worden als je kind er op dat moment mee speelt.
  2. vergiftiging kinderongeval thuis

  3. Vergiftiging

    Wist je dat ongeveer 20% van de ongelukken met kinderen komt door vergiftiging. Dit staat dus op 2 van meest voorkomende kinderongevallen. Bij vergiftiging moet je niet denken aan een stukje kip dat niet goed doorbakken is (al moet je daar natuurlijk ook altijd op letten).

    Het gaat in dit geval over dat kindjes alles in hun mondje stoppen en geen verschil zien tussen een lekker snoepje en een wc blok. Ook schoonmaakmiddelen, pods (wasmiddel in van die kleine bolletjes), medicijnen en afwasmiddel zijn niet veilig en komen geregeld in het mondje terecht.

    Zo voorkom je het:

    • Dop erop! Doe altijd de dop of deksel op alles. De meest gevaarlijke schoonmaakmiddelen hebben een speciale dop, zorg ervoor dat deze er goed op zit (al is dat soms een gedoe).
    • Beveiliging op kastjes: Het liefst zet je alle chemische spullen zo hoog mogelijk weg. Heb je toch een kastje waar alles in staat, zorg dat er een kastbeveiliger op zit.
  4. veel voorkomende ongelukken met kinderen thuis

  5. Verbrandingsongevallen

    Bij verbrandingswonden denk je misschien aan vuur, maar verreweg de meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals thee, koffie, soep en zelfs badwater.

    Zo voorkom je het:

    • Wegzetten, wegzetten, wegzetten: Kopjes met thee en koffie, zet ze altijd op zo’n manier neer dat je kind er niet bij kan. Zet ze wat verder op tafel en gewoon op het aanrecht. Zet het nooit op de salontafel als je kind in de buurt is.
    • Weg uit de keuken: Je kind heeft er totaal geen benul van dat sommige dingen gewoon heel gevaarlijk zijn, denk aan een heet fornuis of oven. Houd hier altijd rekening mee als je kind in de buurt is tijdens het koken. Probeer (als je kind ouder is) uit te leggen dat hij het niet mag aanraken.

      Misschien wel nog beter: zorg ervoor dat je kind is afgeleid en oog heeft voor iets anders, zodat jij rustig kunt koken. Want ook al doe je nog je best, je kunt tijdens het koken onmogelijk ook nog eens goed op je kind letten.

    • Check het badwater: Kinderen verbranden zich ook vaak aan badwater. Controleer het altijd voordat je jouw kind in bad doet. Zorg er daarnaast ook voor dat je kind niet bij de kraan kan of dat je een thermostaatkraan hebt.
  6. verstikking meest voorkomende kinderongevallen

  7. Verstikking

    Ook verstikking behoort tot de meest voorkomende kinderongevallen. In Nederland is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar! Bij verstikking van een baby komen er objecten vast te zitten in de keel en blokkeert het de luchtwegen.

    Het gaat hierbij echt niet altijd om grote objecten. Er zijn genoeg gevallen bekend van kinderen die stikken in een knikker, cherrytomaatje of druif. Ook ander losse objecten van speelgoed verdwijnt in het mondje om zo de luchtweg te blokkeren.

    beste babyfoon bol.com

    Zo voorkom je het:

    • Geen kleine losse objecten laten slingeren: Zolang je kindje nog de neiging heeft om alles in het mondje te stoppen, is het verstandig om alle kleine objecten niet meer rond te laten slingeren. Denk aan knikkers, lego, kleine poppetjes, attributen van poppen, dopjes en ga maar door.
    • Snijd eten goed in kleine stukjes: cherrytomaatjes en druiven staan erom bekend dat ze een groot verstikkingsgevaar kunnen vormen, mits je cherrytomaat of druif goed gaat doorsnijden, bijvoorbeeld in de lengte richting

      Zorg er daarnaast voor dat ook ander eten zoals kip of bijvoorbeeld een pannenkoek niet in te grote stukken zijn en dat je kind goed leert kauwen.

    • Hulp bij verstikking en verslikking: Zie je dat je kind stikt of zich verslikt, zorg dat je weet hoe je moet handelen. Lees bijvoorbeeld wat doe je als de baby stikt maar nog beter: kijk of je een EHBO cursus voor kinderen kunt volgen.
  8. Verdrinking

    De laatste in de lijst van de meest voorkomende kinderongevallen: verdrinking. In Europa zijn er jaarlijks ongeveer 5000 sterfgevallen van kinderen onder de 5 jaar door verdrinking. Dat is een schokkend cijfer toch?

    En het ergste is dat in 90% van de gevallen er een volwassenen bij was, maar dat die net even niet oplette. Een verdrinking gebeurt namelijk heel snel. In 2 minuten kan een kind al het bewustzijn verliezen en zo niet meer om hulp kunnen vragen.
    Denk overigens niet dat verdrinking alleen in rivieren, zwembaden, vijvers of meren voorkomen.
    Het komt ook (of misschien juist) voor in kleine plasjes van een paar centimeter diep. Dit geldt niet alleen voor baby’s, ook kleine kinderen kunnen erin verdrinken!

    Als een kind ternauwernood gered is van verdrinking krijg je te maken met het fenomeen secondary drowning. Veel ouders weten niet wat dit inhoudt maar het is levensreddend om te weten.

pas op en kijk uit boek
Wil je meer weten over de meest voorkomende kinderongevallen? Tip van Zozwanger: lees het boek ‘Pas op en kijk uit’ van Fieke Slee en Marielle Vehmeijer. Dit boekt helpt ontzettend goed om kinderongevallen te voorkomen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019