header luiers van pampers met 50% korting
Babykwaaltjes

Secondary drowning? Dit moeten alle ouders weten!

Secondary drowning is heel gevaarlijk omdat het een sluipmoordenaar is en het is nog niet heel bekend bij ouders! Bij secondary drowning is een kind bijna verdronken, maar net op tijd gered. Meestal heeft het kind een tijd in het water gelegen. Na de redding lijkt het goed te gaan, maar onopgemerkt is er in het lichaam al schade aangericht. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, zal je kind hieraan sterven. Zorg daarom dat je weet wat je moet doen als ouder en lees hier alles over dit gevaar!

banner vitamine-D kind

Wat is secondary drowning?

Secondary drowning is als een kind ter nauwer nood ontsnapt aan een verdrinking, maar later toch overlijdt! Hoe kan dat? Het kind heeft een tijd in het water gelegen en is net op tijd gered. Gelukkig zou je denken, maar helaas is het gevaar nog niet geweken.
Als een persoon onder water komt blokkeert het lichaam automatisch de luchtwegen zodat hier geen water in kan komen. Om die reden zal er geen water in de longen komen als je kind maar kort kopje onder is gegaan.

Echter als je kind langer onder water ligt dan wordt de blokkade opgeheven en komt er water in de longen. Aan de buitenkant is hier de eerste uren niets van te merken, maar na een paar uur gaat je kind hier last van krijgen.




In de longen zitten longblaasjes die ervoor zorgen dat je adem kunt halen. Over de blaasjes zit een kleine coatlaag. Als dit laagje nat wordt, zorgt het ervoor dat de longblaasjes sluiten waardoor ademen heel lastig wordt. Het duurt enige tijd voordat dit effect merkbaar is, vandaar de term secondary drowning. Behalve dat ademhalen moeilijker wordt, zullen ook de hersenen aangetast worden omdat ze zuurstof tekort krijgen.

Wat zijn de symptomen van secondary drowning?

De symptomen van secondary drowning zijn niet meteen merkbaar, dat maakt het juist zo gevaarlijk. In de meeste gevallen treden de symptomen een paar uur tot 24 uur na het ongeval op. Maar onthoud: als je de symptomen opmerkt is het vaak al aan de late kant!

  • Kortademig/ moeite met ademhalen;
  • Onrustig gedrag;
  • Benauwd;
  • Erg moe zijn;
  • Zich anders gedragen;
  • Blijven hoesten.
Purelan zalf banner

Wanneer naar de huisarts of het ziekenhuis?

Als je secondary drowning vermoedt, moet je niet afwachten maar meteen de huisarts bellen. Als je kind slechts enkele seconden kopje onder is geweest, hoef je niet te vrezen dat er water in de longen zit. Maar als je kind langere tijd onder water is geweest en het is gered van een verdrinking, dan moet je altijd meteen actie ondernemen.

Je kind zal dan waarschijnlijk naar het ziekenhuis moeten, waar hij of zij wordt beademd met overdruk. De overdruk zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven. Houd er rekening mee dat niet ieder ziekenhuis deze vorm van beademen kan geven. Daarom moet je altijd direct handelen zodat je snel het juiste ziekenhuis kunt vinden.

Lees ook: Zo voorkom je de meest voorkomende ongevallen met kinderen thuis!

Voorkom secondary drowning!

Wist je dat verdrinking doodsoorzaak nummer 1 is bij kinderen onder de 5 jaar? En dat de verdrinking meestal thuis gebeurt? Vaak denken ouders dat kinderen alleen kunnen verdrinken in een zwembad of meer, maar zelfs een plasje water kan al fataal zijn.

Blijf dus altijd goed opletten als je kind ergens aan het spelen is en zorg dat alles wat water bevat is afgedekt of opgeruimd. Ook je emmer met sop en de plas regenwater op de stoep. Denk overigens niet dat je alleen op kleine kinderen moet letten, ook oudere kinderen lopen een groot risico om te verdrinken.

Vergeet nooit wat je hier hebt gelezen over secondary drowning, want het komt vaker voor dan je denkt. Juist door de onwetendheid zijn er diverse kinderen slachtoffer van geworden. Onnodig, want als er op de juiste manier gehandeld was, had het misschien voorkomen kunnen worden.

Onthoudt dus, is je kind bijna verdronken, bel meteen de huisarts of 112, ook al merk je (nog) niks aan je kind!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019