Banner webinar dod
Peuter

Hoogbegaafdheid bij een peuter!

We vinden ons eigen kind vanaf de geboorte natuurlijk altijd de leukste, de slimste, de knapste en de mooiste. Logisch! Maar wat nou als je peuter wel erg snel is met bepaalde dingen? Erg wijs uit de hoek kan komen en je een vermoeden hebt dat hij wel eens iets slimmer zou kunnen zijn? Hoogbegaafdheid bij een peuter, hoe ga je daarmee om? Lees deze tips!

banner algemeen fietsvoordeel

Wat wordt bedoeld met hoogbegaafdheid?

Bij kleine kinderen spreken we nog amper van hoogbegaafdheid. Meestal wordt er uit gegaan van ontwikkelingsvoorsprong. Hierbij loopt je peuter voor op cognitief, motorisch, spraak- en taaltechnisch gebied.

Hoogbegaafdheid en hoge intelligentie worden nogal eens door elkaar gehaald. Je bent superintelligent als je IQ hoger is dan 130. Hoogbegaafdheid is juist meer dan alleen een hoog IQ. Het is een combinatie van drie eigenschappen. IQ van 130 of hoger, creatief brein en een flinke dosis doorzettingsvermogen! Zo’n 2 tot 3% van de Nederlanders is hoogbegaafd.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat zijn de signalen van hoogbegaafdheid bij een peuter?

Er zijn verschillende signalen die er op kunnen wijzen dat je peuter hoogbegaafd is. Zelfs bij baby’s zijn er al specifieke aanleidingen te ontdekken. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

 1. Creatief

  Dat je kind erg creatief is hoeft hij niet perse te laten zien door te tekenen en te schilderen. Creativiteit merk je ook op doordat je peuter buiten de kaders kan denken. Hoogbegaafde kinderen gaan anders om met vraagstukken dan leeftijdsgenootjes.

 2. Onuitputtelijke nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen

  Elk kind gaat op een bepaalde leeftijd “waarom” vragen stellen. Je wordt er waarschijnlijk helemaal gek van, het gaat de hele dag door. Een ‘gewone’ peuter kun je nog wel eens afleiden, of zeggen dat je het gewoon niet weet. Dit zijn de meest gestelde vragen door een peuter.
  Maar een hoogbegaafde peuter zal niet rusten voordat hij alle antwoorden heeft. Of voor hij die ene ingewikkelde som heeft opgelost. Dit kan zich ook uiten in muziek, sport of kunst.

 3. Motorisch erg vaardig en zelfstandig

  Als je kind hoogbegaafd is, kan hij misschien al jong lopen. Sommige baby’s van 1 week tillen hun hoofd al op om even de wereld te bekijken. En veel hoogbegaafde kinderen slaan het kruipen gewoon over.

 4. Goede ruimtelijke oriëntatie

  “Hey, dit is de weg naar huis! Ik wil niet naar huis!” of als je een bepaalde route neemt “Gaan we naar oma?” Hoogbegaafde kinderen zullen al snel de weg kennen.

 5. Ontwikkelen snel begrip voor kleuren, cijfers en hoeveelheden

 6. Ontwikkelen zich sneller dan leeftijdsgenootjes

  Baby’s kunnen zelfs al signalen afgeven van een ontwikkelingsvoorsprong. Bijvoorbeeld: sneller oogcontact maken, alerter zijn, minder slaap nodig, slaan kruipen vaak over, beweeglijk, groter hoofd, lopen al na 8 tot 12 maanden en hebben een eigen willetje.

 7. Praten

  Als je kind op eenjarige leeftijd al twee- of drie woordzinnen kan spreken kan dit ook een aanwijzing zijn van hoogbegaafdheid.

Hoe kan je een hoogbegaafde peuter stimuleren?

Je hoogbegaafde peuter snapt al snel de oorzaak-gevolg relatie. Peuter filmpjes en boekjes zullen dus ook al snel te simpel en te saai zijn voor hem zijn. Ze hebben snel door dat sommige dingen in tekenfilms niet kunnen. En daarmee kan je ze ook echt niet meer voor de gek houden.

In de kleuterperiode zijn hoogbegaafde kinderen heel leergierig, maar ze kunnen dat ook gaan ‘negeren’. Sommige hoogbegaafde kinderen gaan zich aanpassen aan het niveau van zijn omgeving, om zich niet anders te voelen. Zonde natuurlijk en ook niet fijn voor je kind. Het is voor je hoogbegaafde peuter echt heel belangrijk om onderwijs op maat te krijgen.

Kleertjes.com korting banner

Lees ook: Kan je een peuter al leren lezen?

Wat is geschikt speelgoed voor een hoogbegaafde peuter?

Wat hoogbegaafde kinderen vaak vreselijk vinden, is als je op kinderlijke toon tegen ze praat. Tot je kindje een jaar of 3 is zal hij zich waarschijnlijk prima vermaken op de peuterspeelzaal, ook als hij hoogbegaafd is. Maar daarna zal hij zich gaan vervelen. Heb je vermoedens dat je kind hoogbegaafd is? Blijf er dan niet te lang mee doorlopen en trek aan de bel.

Hoogbegaafde kinderen zijn snel uitgekeken op speelgoed, waar peuters normaliter 100x dezelfde puzzel maken zijn hoogbegaafde peuters na een keer al op de puzzel uitgekeken. Houd je dan zeker niet aan de leeftijdscategorieën waarin speelgoed ingedeeld is. Wil je peuter graag cijfers leren? Laat hem dat dan doen. Kies speelgoed waarvan jij denkt dat hij er blij van wordt en wat uitdagend genoeg is. Kijk hier voor leuke tips voor puzzels voor jouw peuter.

Vaak wordt hoogbegaafdheid bij een peuter een beetje weggewuifd. Dat moet je niet laten gebeuren. Als jij denkt dat er ‘iets aan de hand’ is met je kind moet dat worden uitgezocht. Meld het bij het consultatiebureau, of bij de opvang van je kind. En laat je niet meteen afschepen als ze het niet met je eens zijn 😉

banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!