“de
Peuter

De 5 meest gestelde vragen door een peuter!

“Waarom fietst die mevrouw daar?” “Waarom is de boom zo hoog?” “Waarom regent het?” “Maar waarom dan, mama?” Kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles leren. Als je kindje een jaar of twee is zal je dan ook in de “Waarom-fase” belanden. En hoe irritant dat ook kan zijn, het is ergens goed voor. Ik zet de meest gestelde vragen door een peuter voor je op een rijtje en geef je tips hoe je ermee om kunt gaan.

philips banner babyfoon

Waarom vraagt een peuter of dreumes zo veel?

Het begint niet meteen met waarom, nee, je mag even langzaam opwarmen. De meeste kinderen beginnen met “Wat is dat?” en dan ongeveer bij alles. Ook als ze zelf het antwoord wel weten zullen ze het je blijven vragen. Dit doet je kindje omdat hij nieuwsgierig is en de wereld aan het ontdekken is. Hij wil graag alles weten en leren. En als hij het een beetje weet, maar nog niet helemaal? Dan vraagt hij het gewoon nog een keer. Zo kan je dus 10 keer dezelfde vraag krijgen. Denk je nou dat je kindje zelf het antwoord wel weet? Kaats de vraag dan eens terug: “Wat denk jij dat het is?”

Dit zijn de 5 meest gestelde vragen door een peuter!

Nou, heel flauw dit. Maar elke vraag die begint met “Waaaaaarooooooom?” dus. Op “wat gaan we eten,” “wanneer gaan we eten?,” en “gaan we al eten?” na dan.

 • Waarom is jouw auto vies?
 • Waarom is papa een jongetje?
 • Waarom is oma zo oud?
 • Waarom moet ik mijn schoenen aan?
 • Waarom moet jij werken?

hoe ga je om met vragen stellende peuter

Hoe ga je om met een vragen stellende peuter?

Het kan dodelijk vermoeiend zijn, een peuter die de hele dag van alles van je wil weten. Maar dan ook echt alles, van de grootste levensvragen tot de kleinste details.
Hoe houd je dat vol? Wat zeg je wel, en wat zeg je niet?

 1. Geef antwoord

  In ieder geval zolang je het volhoudt. Het is voor je kindje belangrijk om niet afgewezen te worden als hij een vraag stelt. Hierdoor kan je de nieuwsgierigheid van je kind belemmeren, en je wilt natuurlijk wel dat je kind de hele wereld kan ontdekken. Geef dus simpel en kort antwoord. “Waarom moet jij werken?” hoeft niet ingewikkeld te zijn: “Om geld te verdienen” is duidelijk genoeg.

  Probeer niet te snel “Daarom” als antwoord te geven, al is dat wel afhankelijk naar wat de vraag is. Als mijn peuter voor de 88e keer vraagt waarom ze geen snoepje mag is “Daarom” toch echt het enige antwoord wat ze krijgt. Op “omdat ik het zeg” na dan. 😉
  Heb je een slimme kleuter die vragen stelt waarop jij het antwoord niet weet? Google is je beste vriend.

 2. prenatal banner weekaanbiedingen
 3. Leid af

  Ben je al die vragen toch echt zat op den duur? Logisch hoor, niet iedereen heeft engelen geduld. Je zou kunnen proberen je peuter af te leiden door over iets anders te beginnen, of door samen een spelletje te doen of iets dergelijks. Soms stellen kinderen alleen maar vragen omdat ze dan je aandacht hebben, en niet omdat ze de antwoorden willen weten.

 4. Laat emoties toe

  Behalve dat je kind nieuwsgierig is en de wereld ontdekt krijgt hij ook te maken met veel emoties. Bang in het donker bijvoorbeeld. Laat je kindje zijn emoties ervaren. Je kunt zeggen dat bang zijn niet nodig is, maar leer je dan je kind dat hij nooit bang mag zijn? Je zou het ook zo kunnen draaien dat je begrijpt dat hij bang is. Zoek samen een oplossing waardoor hij niet meer bang hoeft te zijn, een nachtlampje? De deur een stukje open?

  Ook je eigen emoties mag je best benoemen. Flipte je de pan uit terwijl het eigenlijk aan je korte nacht lag? Geef dat dan ook eens toe, zo leert je kind dat ook jij niet perfect bent en wel eens een foutje maakt.

De meest gestelde vragen door een peuter zijn dus “Wat” en “Waarom” vragen. Onze peuter is inmiddels bijna vier en heeft geen extreme “Waarom?”-fase gehad. Wel merk ik dat ik zelf best vaak een waarom vraag aan haar stel. Waarop zij dan diegene is die “Daarom” als antwoord geeft. Hmm, de omgekeerde wereld?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!