header banner hema
Peuter

Je kind weer naar school na de vakantie!

Voor veel ouders is het al zover, de eerste ochtendspits van het schooljaar, de vakantie zit er weer op! Volgende week zijn wij aan de beurt en om eerlijk te zijn, kan ik niet wachten! Niet op die ochtendspits hoor, maar wel op het feit dat onze dochter weer lekker 100 keer per dag “JUF!” kan roepen in plaats van “mama”. Maar hoe pak je dat aan als je kind weer naar school gaat na zo’n lange vakantie? Ik geef je wat tips!

beste babyfoon bol.com

Tips als je kind weer naar school gaat na de vakantie!

 1. Laat naar bed, laat wakker?

  Dat is een vlieger die tot op heden bij ons niet opgaat. Als ik onze kinderen om 22u in bed stop, zijn ze de volgende ochtend misschien om 7:15 uur wakker in plaats van om 7 uur. Maar dan zijn ze wel de hele dag mega chagrijnig en moe.

  Daarom wordt het bij ons in de vakantie nooit heel erg laat. Voor de zomervakantie lagen ze er beide vaak tegen half 8 in. In de vakantie werd dit vaak 8 uur, soms half 9 en bij uitzondering half 10.

 2. Bouw langzaam het vakantieritme af

  Om ons heen zagen en hoorden we genoeg kinderen die tot middernacht op mochten blijven. Ik moet er niet aan denken, heb ik ’s avonds nog geen rust. Maar die kinderen zullen ook de komende tijd weer om 7 uur uit hun bed moeten (of nog veel eerder). Dus dan is afbouwen van het vakantieritme het beste idee.

  Je peuter eerst weken laat naar bed doen en dan ineens verwachten dat hij braaf om half 8 gaat slapen is een leuk idee, maar gaat niet werken. Breng je peuter een week voor school weer begint steeds een kwartiertje vroeger naar bed, zo komt de normale bedtijd steeds dichterbij. Volgens slaapcoaches is het zelfs beter om twee weken van tevoren te beginnen met afbouwen, als je kind weer naar school gaat na de vakantie.
 3. Maak samen de schooltas klaar

  Ga samen voorbereidingen treffen voor het nieuwe jaar. Passen de gymschoenen nog? Moet er een nieuwe schooltas of broodtrommel voor je peuter komen? Ga samen op pad en scoor leuke nieuwe dingen. Check ook meteen even de fietsverlichting, voor als de donkere dagen er weer aan komen.

 4. prenatal banner weekaanbiedingen
 5. Praat erover

  Vindt je kind het spannend dat hij weer naar school moet? Praat erover. Is je kind niet zo’n prater? Probeer dan het gesprek aan te gaan tijdens een wandeling, fietstochtje of partijtje voetbal.

  Vraag wat je kind verwacht en probeer erachter te komen wat hij spannend vindt. Geef ook aan dat dit heel normaal is en dat je het begrijpt.

 6. Laat je kind een mooie doos versieren

  Huh, hoezo heeft dat iets te maken met weer naar school gaan na de vakantie? Nou, mijn dochter komt iedere dag wel thuis met knutsels, werkjes en kleurplaten. Maar ook met nieuwsbrieven en andere formulieren.

  Laat je kind een doos mooi versieren en zoek samen een goede plek, dan kan hij daar alle dingen in doen die uit de schooltas komen. Zo heb je alles bij elkaar (en kan jij eens per week dat ding leeg kieperen boven de oud papierbak, sssssst).

Is je kind er druk mee dat hij weer naar school mag (of moet?) of maakt het hem juist helemaal niets uit? Het ene kind praat er meer over en de ander wordt juist stil en teruggetrokken. Je kunt vast eens langs school fietsen zodat de omgeving en de route weer wat vertrouwder worden. Ook je kind in de vakantie laten spelen met klasgenootjes kan fijn zijn. Zo blijven de vriendschappen rondom school een beetje intact en is niet alles heel nieuw. Houd er in de eerste weken rekening meel dat je kind echt weer even om moet schakelen. En jij misschien ook wel.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!