wishup banner
Peuter

Een lampion knutselen met een peuter

Binnenkort is het weer zover, Sint-Maarten! Als je op 10 november nog naar de winkel moet rennen voor een lampion, weet je zeker dat je te laat bent en dat je met een hele verdrietige peuter zit. Dus begin dit jaar lekker op tijd en kleur er gezellig samen eentje! Want een lampion knutselen met een peuter, dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn hoor!

verzwaringsdeken banner

Wat is Sint-Maarten eigenlijk?

Op 11 november vieren we Sint-Maarten. Dit is de naamdag van Martinus van Tours, ook wel bekend als Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. Hij werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf. Na een droom koos hij ervoor om verder te leven als Christen. Het feest Sint-Maarten wordt niet in alle delen van het land gevierd. Meestal gaan kinderen met een lampion langs de deuren om Sint-Maarten liedjes te zingen en snoepjes op te halen.
Sint-Maarten liedjes zingen

Maar welke liedjes zing je dan? Want je kunt ervan uitgaan dat je peuter dat zelf gaat doen, maar je zult af en toe een handje moeten helpen. Dus bij deze, begin vast met oefenen!
“Elf november is de dag, dat mijn lichtje dat mijn lichtje. Elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.”
“Sint Maarten Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Martinus aan.”

8 Ideeën voor een lampion knutselen met een peuter!

Je kunt met vrij gemakkelijke spullen die je vaak in huis hebt, al prima een lampion knutselen. maar vergeet ook niet om een lampionstok te kopen.

 1. Leeg melkpak

  Als je gaten knipt in een melkpak kan je dit beplakken met vliegerpapier. Je kunt verschillende vormen uitknippen, of het pak beplakken met veren, stickers en alles wat jullie leuk vinden om een lampion te knutselen.

 2. Wegwerpbordjes

  Door een deel uit het bordje te knippen en ook weer te beplakken met vliegerpapier, kan je een mooie lampion maken. Zeker als je twee bordjes tegen elkaar aan plakt met het lampje ertussen. Ook kan je allerlei leuke dieren maken van zo’n bordje. Zoals een pauw, een beertje of andere vormen zoals een zonnetje.

 3. Wc-rolletje of keukenrol

  Ook met een toiletrol of een keukenrol kan je eenvoudig een lampion knutselen met je peuter. Laat je kindje met een prikpen gaatjes prikken in de rol, en ga daarna los met de verf. Ook kan je mooie sliertjes maken van papier en die eraan plakken.

 4. luierkorting op pampers banner
 5. Lampion van een ballon

  Wil je heel makkelijk doen en heel snel klaar zijn? Koop dan een glow in the dark stick en stop deze in een ballon. Blaas de ballon op en je hebt een lampion! Het is ook heel leuk om een trosje ballonnen bij elkaar te hangen.

 6. PET fles beplakken

  Een lege colafles of een waterfles is helemaal perfect voor deze lampion. Je kunt de fles bijvoorbeeld beplakken met cup cake vormpjes.

 7. Glazen potje beschilderen

  Heel gemakkelijk en het zorgt voor een leuk effect. Zorg er wel voor dat je een heel goed hengsel aan het potje maakt. Zeker als je er ook mee wilt gaan wandelen.

 8. Melkfles beplakken met vliegerpapier

  Laat je peuter lekker scheuren, knippen en plakken om de lampion te versieren.

 9. Lamineerapparaat

  Verzamel allemaal mooie herfstbladeren en doe die tussen een lamineervel. Als je deze door het lamineer apparaat haalt en hem oprolt heb je een hele leuke lampion.

Dus ga eens lekker zitten op een druilerige middag en ga samen zitten knutselen. Hang niet te veel aan de voorbeelden die je op internet vindt, want je peuter gaat vast geen meesterwerk freubelen. Dat hoeft ook niet, want alles wat je samen en zelf maakt is leuk toch? Een lampion knutselen met een peuter is super leuk en trommel daarna alle vriendjes en vriendinnetjes op om samen langs de deuren te gaan. Kijk hier voor meer knutsel ideeën.verzwaringsdeken banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!