sale kleertjes header
Zwangerschap

10 Dingen die je niet moet zeggen tegen zwangere vrouwen

Negen maanden lang ben je zwanger en in die negen maanden komt er behoorlijk wat op je bordje. Wat dacht je bijvoorbeeld van die fijne zwangerschapskwaaltjes en het feit dat je steeds ronder en groter wordt. Soms is zwanger zijn geen pretje, en het allerlaatste waar je dan op zit te wachten, zijn bepaalde opmerkingen van andere mensen. Laat deze blog vooral aan de mensen in je omgeving lezen, zodat ook zij het weten: 10 dingen die je niet moet zeggen tegen zwangere vrouwen!

tarwekiem banner capsule

10 Dingen die je niet moet zeggen tegen zwangere vrouwen

Laat ik één ding zeggen: het is een voorrecht om zwanger te zijn. Maar soms, soms is het gewoon even minder prettig. Daarnaast heb ik ook soms het gevoel dat zwanger zijn het enige is wat ik ben. Het gaat altijd over het zwanger zijn: de gesprekken, de adviezen en de vragen.

Nu ik in mijn 31ste week zit, heb ik er al een flinke tijd op zitten. En laat ik je zeggen: er zijn een paar opmerkingen, vragen of adviezen van anderen die me een beetje de neus uit komen. Herken jij ze ook?

 1. Al ** weken? Goh dat gaat snel

  Elke keer als ik mensen zie, die ik niet dagelijks tegenkom, krijg ik de vraag hoeveel weken zwanger ik nu ben. En heel vaak maakt het niet uit hoeveel weken ik zeg, ik krijg altijd de opmerking: ‘Goh wat gaat dat snel hè?’ Uhm nee… Het gaat niet snel.
 2. Al ** weken? Dan moet je nog wel even!

  In het kader van: ‘het is ook nooit goed’ is deze opmerking ook vervelend. Net toen ik eindelijk een keertje dacht: ‘Jeetje ik hoef nog maar tegen 9 weken.’ Zei iemand tegen me: ‘Ben je 31 weken, oh dan heb je nog wel eventjes te gaan.’ Bedankt…

 3. Het laatste trimester is geen pretje hoor

  Soms heb je met moeite de horror van het eerste trimester doorstaan. Vervolgens zit je heerlijk in het tweede trimester en kun je voor het eerst een beetje genieten van de zwangerschap. Dan is het niet leuk als mensen tegen je zeggen: ‘ja het tweede trimester is het leukste trimester, het derde trimester wordt weer heel zwaar’. Fijn vooruitzicht.

  cheezzbaby banner

  Ik hoorde deze opmerking zo vaak dat ik een beetje tegen het laatste trimester begon op te zien. Ik had geen zin in slapeloze nachten (deze hoorde ik veel), spataders, de hoeveelheid vocht die ik zou gaan vasthouden en obstipatie. Heb jij een vervelend derde trimester gehad? Houd het maar liever voor je.

 4. De bevalling gaat heel veel pijn doen

  Die bevalling, daaraan ontkom je niet. Ik moet die gaan doormaken en tot nu toe probeer ik er niet aan te denken als een gigantische pijnlijke ervaring die waarschijnlijk half traumatisch gaat zijn. Ik probeer het te zien als een wonder en ik vertrouw erop dat mijn lichaam het aan kan.

  Maar deze (waarschijnlijk onrealistische bubbel) wordt dikwijls kapot geprikt door vrouwen die haarfijn hun nare ervaringen vertellen. Niet doen! En ook niet telkens zeggen hoe pijnlijk het wel niet is.

 5. Lees ook: Tips voor mannen om de zwangerschap door te komen!

 6. Zo, jij bent groot geworden!

  Met deze opmerking maak je geen enkele zwangere vrouw blij. Gelukkig weet ik een mooi alternatief: ‘Zo, wat een mooi buikje!’ Dat klinkt toch veel beter! En in plaats dat je een zwangere vrouw een beetje beledigd, laat je haar juist ontzettend trots voelen op haar mooie buikje!

 7. Misschien kan je beter niet….

  Hoor jij deze ook vaak: ‘Misschien kun je beter niet…. Tillen, dit eten, dit drinken, sporten, andere kinderen dragen, ademen….?’ Als het goed is weet je als zwangere precies wat je wel of niet mag eten tijdens de zwangerschap. En je zal ook wel weten wat je beter niet kunt doen. Dan heb je geen zin in nog meer restricties.

 8. Geniet maar van je vrijheid zolang het kan

  Ik weet het, een kind gaat heel je leven veranderen. Maar ik ben er klaar voor, anders was ik niet zwanger geweest. Ik hoef niet telkens te horen hoe weinig vrijheid ik straks ga hebben, dat ik straks pas ga meemaken wat moe zijn echt is en dat ik de ‘me-time’ wel kan vergeten.

  Het lijkt net of ik een mega grote fout heb gemaakt. En nu? Ik kan haar niet meer terug stoppen.

 9. Ben je al veel aangekomen tijdens de zwangerschap?

  Net zoals je eigenlijk zou moeten weten dat je een vrouw nooit om haar leeftijd hoort te vragen, hoor je ook niet te vragen hoeveel een zwangere vrouw is aangekomen. Daar praten we niet graag over, in ieder geval: ik niet. En toch, toch is het me al een paar keer gevraagd.

 10. Zo, ben je voor twee aan het eten?

  Ach, soms zijn mijn ogen groter dan mijn maag. Vooral als ik heel veel honger heb en daardoor iets teveel opschep of voor de derde keer een volle hand chips pak. Ook al valt het je op: je hoeft er niets over te zeggen! Zwangere vrouwen moet je met rust laten, ook als ze even iets teveel eten!

 11. Lees ook: Zeg dit niet tegen vrouwen die proberen zwanger te worden!

 12. Je gaat toch wel….

  Elke zin die zo begint is al fout, dus begin nooit een zin op die manier. Want na de woorden ‘Je gaat toch wel…’ volgt een advies waar je bijna geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. Bijvoorbeeld: ‘Je gaat toch wel… borstvoeding geven, flesvoeding geven, zwangerschapsyoga volgen of een draagdoek dragen.’

  Wat jij ook vindt dat moet gebeuren, je moet dat nooit iemand anders opleggen. Zeker niet als het om iets gaat zoals borstvoeding geven. Dat is een persoonlijke keuze. En daarnaast kan niet iedere vrouw goed borstvoeding geven. Ik heb al veel verhalen gehoord van vrouwen waarbij de borstvoeding verschrikkelijk verliep!

  Die verhalen zijn trouwens ook niet zo bemoedigend voor vrouwen die wél borstvoeding willen geven. Het is beter om die verhalen ook maar voor je te houden.

Ken jij nog meer van die dingen die je niet moet zeggen tegen zwangere vrouwen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Een reactie

 1. Es
vadersschapsverlof 2019