header banner hema
Zwangerschap

Deze klachten kan je verwachten tijdens de zwangerschap!

Tijdens je zwangerschap verandert er in korte tijd veel aan je lichaam: je hormonen schieten alle kanten op, je bent op willekeurige momenten misselijk en krijgt steeds vaker te maken met duizeligheid. Het kan dus van pas komen om te weten welke klachten je kan verwachten tijdens de zwangerschap. Én misschien wel belangrijker, wat je met deze klachten kan doen!

beste babyfoon bol.com

Vijf klachten die je kan verwachten tijdens de zwangerschap!

  1. Misselijkheid en braken

  2. In de eerste veertien weken van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van een misselijk gevoel. De misselijkheid wordt veroorzaakt door het zogeheten hCG-hormoon, wat staat voor ‘humaan choriongonadotrofine’. Het zorgt ervoor dat je eileiders het signaal krijgen dat ze moeten stoppen met het aanmaken van nieuwe eicellen en dat de bevruchtte eicel goed kan innestelen.

    Veel voorkomende klachten zijn een misselijk gevoel in de ochtend, maar dat sluit niet uit dat je er overdag ook last van kan hebben. Mocht je door de misselijkheid niet kunnen eten, maar wel voeding binnen willen krijgen, zijn eiwitrepen een verzadigende snack. Daarbij moet je wel op de ingrediënten letten, want sommige stoffen zoals cafeïne en grote hoeveelheden suiker kan je beter mijden tijdens de zwangerschap.




  3. Vermoeidheid

  4. HCG wakkert ook een toename van het hormoon progesteron en oestrogeen aan. De grotere hoeveelheid progesteron zorgt ervoor dat je niet langer ongesteld wordt. Als gevolg ben je dus overtijd, vaak een eerste signaal waardoor veel moeders in spe doorhebben dat ze zwanger zijn. Daarnaast zorgt het hormoon er tijdens de zwangerschap voor dat de spieren in je baarmoeder niet samentrekken en het embryo genoeg voeding krijgt.

    Een nadeel van progesteron is dat het klachten van vermoeidheid veroorzaakt tijdens de zwangerschap. Een middagdutje kan hierbij al helpen. Overweeg daarnaast ’s avonds te ontspannen voordat je naar bed gaat, zodat je niet gaat piekeren of vol energie zit.

  5. Veel plassen

  6. Door de groeiende baarmoeder en foetus, evenals hormonale veranderingen kunnen zwangere vrouwen klachten krijgen dat ze vaker te moeten plassen. Je baarmoeder begint namelijk tegen de blaas te drukken. Dit wordt vaak intenser in het derde trimester.

    Door rechtop te zitten en met een holle rug te plassen, leeg je je blaas beter. Voor de zekerheid kan je nog schommelen met je bekken om te voorkomen dat je nóg sneller terug moet voor een toiletbezoek.

    hema rompers
  7. Veranderende voorgevel

  8. Gevoeligheid en zwelling van de borsten zijn veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap. De borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Dit kan gepaard gaan met pijnlijkheid en een verandering in de grootte van de borsten.
    Zwangerschapsbeha’s zijn vrij van beugels en kunnen de gevoeligheid al wat verminderen. Door een rijke, voedende bodylotion te gebruiken wordt de trekkende pijn ook minder.

  9. Smaak en eetlust

  10. Bij sommige zwangere vrouwen veranderen ook de smaakpapillen. Hierdoor veranderen je smaakvoorkeuren en eetlust nogal snel. Een van de bekendste voorbeelden is toch wel de behoefte aan augurken. Aangezien je eet voor twee, is het wel belangrijk dat er genoeg goede voedingsstoffen binnen blijven komen. Voor de zwangerschap zijn foliumzuur, ijzer, calcium en vitamine D enkele voorbeelden van stoffen die goed zijn voor je lichaam en de groei van de foetus.

    Om eventuele tekorten aan te vullen, kan je daarom overwegen multivitaminen te slikken. Het is wel goed om te onthouden dat die alleen dienen als aanvulling, niet als vervanging. Het kan overigens geen kwaad – en is zelfs aan te raden – om advies in te winnen bij je verloskundige of huisarts over welke vitaminen specifiek voor jou en jouw baby goed zijn.

Lees ook: Wat kan je verwachten tijdens de zwangerschap? Waar moet je rekening mee houden!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019