blije doos banner
Babykwaaltjes

Navelbreuk bij de baby, wat is het?

Een navelbreuk bij de baby is een kleine opening in de buikwand op de plek waar eigenlijk de navel had moeten zitten. In plaats van een kuiltje in het buikje, zie je nu een bobbeltje dat extra uitzet als je baby hoest of moet huilen. Lees hier meer over een navelbreuk bij de baby zoals, hoe je het herkent of het gevaarlijk is en hoe het behandeld kan worden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat is een navelbreuk bij de baby?

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) bij de baby is een opening in de buikwand die niet goed gesloten is. Deze opening bevindt zich op de plek van de navel. De navel is eigenlijk een soort gaatje waar tijdens de zwangerschap de navelstreng aan vast zat die met bloedvaten het lichaam van je baby binnendrong. Via de navelstreng wordt je baby voorzien van voeding.




Na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt omdat deze niet meer nodig is. Er blijft dan een klein stompje van de navelstreng over wat wordt afgeklemd door bv een cord ring. Dit stompje valt er na een paar dagen vanzelf vanaf. Normaal gesproken behoort het gaatje wat daar zit te sluiten door littekenweefsel. Dat is dan de navel. Maar wanneer de buikwand niet goed sluit, blijft er een opening bestaan. Deze opening heet een navelbreuk.

Purelan zalf banner

Navelbreuk bij de baby herkennen

Het is niet zo dat je meteen in het buikje van je baby kunt kijken. Een navelbreuk ziet eruit als een bobbeltje. Het is in principe een uitstulping van het buikvlies in de navel. De uitstulping is elastisch en wordt ook wel een knoopnavel genoemd.

De navelbreuk bij de baby is bijna niet te zien als je baby op het ruggetje ligt en ontspannen is. Je kunt de breuk het beste zien wanneer je kind hoest, huilt of hard moet lachen. Er komt dan wat druk op het buikje wat de bobbel naar buiten drukt en groter maakt. Nog een kenmerk van een navelbreuk is dat het vrij eenvoudig terug te duwen is.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Een navelbreuk komt veel voor bij pasgeboren baby’s omdat bij deze kindjes de buikwand nog moet dichtgroeien nadat de navelstreng is verwijderd. Bij sommige baby’s duurt dit gewoon wat langer. Vooral baby’s die te vroeg zijn geboren of een laag geboortegewicht hebben, hebben een grotere kans.

Een navelbreuk bij de baby is niet gevaarlijk en veroorzaakt doorgaans geen klachten. Meestal sluit het binnen 3 jaar vanzelf. Dat betekent dat je kind prima 3 jaar met een navelbreukje kan rondlopen, mits deze niet groter is dan 2 centimeter. Bij het consultatiebureau zullen ze het altijd in de gaten houden.

In zeldzame gevallen kan een navelbreuk wel klachten veroorzaken, als je dit vermoedt is het verstandig meteen contact op te nemen met de huisarts. Mogelijk zit er dan iets klem in de navelbreuk.

Navelbreuk baby behandeling

Als je een navelbreuk bij de baby constateert hoeft dit meestal niet behandeld te worden. De navelbreuk zal binnen 3 jaar vanzelf sluiten. In ieder geval: als het gaat om een kleine breuk en je kind er geen last van heeft. Het is ook niet nodig om de navelbreuk af te plakken met bijvoorbeeld pleisters (dat werd vroeger wel gedaan). Afplakken vergroot de kans op infecties rondom de navel. Je moet het dus gewoon laten zoals het is en het heelt vanzelf.
navelbreuk bij de baby herkennen

Baby navelbreuk operatie

Is de navelbreuk bij de baby na 3 jaar nog niet dichtgegroeid, dan moet je aan de bel trekken. Ga in dat geval naar de huisarts, die zal bepalen of je kind een operatie moet ondergaan of dat je nog even moet afwachten. De operatie zal een simpele ingreep zijn.

Navelbreuk zwangerschap

In plaats van een navelbreuk bij de baby, kan het voorkomen dat er een navelbreuk ontstaat tijdens je zwangerschap! Deze navelbreuk wordt veroorzaakt door de extra druk van je baby op de buikwand. Ga altijd naar de huisarts of gynaecoloog zodat die de ernst van de breuk kan bepalen en tevens een behandeling kan voorstellen.

Het is ook mogelijk dat je navelbreuk ontstaat na, of eigenlijk door, de bevalling omdat je behoorlijk hebt geperst. Ook dan zal de arts bekijken wat de beste behandeling is. Je hoeft in ieder geval nooit direct in paniek te raken als je een navelbreuk hebt, in de meeste gevallen kan het niet zoveel kwaad.

Had je een navelbreuk en ben je nu zwanger, laat dit dan zo snel mogelijk behandelen. De navelbreuk kan door de zwangerschap namelijk verergeren waardoor er bijvoorbeeld een beknelling ontstaat van je darmen.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019